Armata israeliană vânează terorişti în tunelurile din inima orașului Gaza. Hamas: "Gaza va rămâne un ghimpe în gâtul americanilor şi al sioniştilor"
Război Israel - Hamas. Washingtonul a declarat marţi că se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel, după ce Benjamin Netanyahu a transmis că îşi va asuma "responsabilitatea generală pentru securitatea" teritoriului după război. Oficialul israelian a mai spus ieri că militarii acționează “în inima orașului Gaza" unde au luat cu asalt "bastioanele teroriste".
De Redactia Observator la 08.11.2023, 10:54Israelul a anunţat marţi seară că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste şi că, pentru prima dată în mulţi ani, trupele sale luptă "în adâncurile" oraşului Gaza, principalul oraş din enclava palestiniană.
În următoarea fază a ofensivei israeliene, forţele terestre vor încerca să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, relatează Reuters. Guvernul Israelului a transmis că liderul Hamas din oraş, "care se ascunde în buncărul său", va fi eliminat.
Oraşul Gaza, principalul bastion al Hamas în teritoriu, este încercuit
- Alți 51 de cetățeni români, evacuați din Fâșia Gaza. Bilanț sumbru după o lună de război: moarte,...
- "Pentru prima dată în ultimele decenii, IDF luptă în inima orașului Gaza". Netanyahu, anunţ triumfal după o...
- Bilanţul primei luni de război între Israel de Hamas: mii de morţi şi bombardamente fără oprire. Netanyahu ia...
- Peste 100 de români, evacuaţi din Gaza la o lună de la începutul războiului. Rudele îi aşteaptă cu lacrimi...
Israelul afirmă că trupele sale au avansat până în inima oraşului dens populat, în timp ce Hamas afirmă că luptătorii săi au provocat pierderi grele forţelor de invazie. Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul a avut "o singură ţintă - teroriştii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanţii lor, buncărele, camerele de comunicaţii".
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că trupele Israelului folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas, care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza. Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat pentru Reuters surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic. Reuters nu a putut verifica afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.
"Pentru prima dată în decenii, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima oraşului Gaza", a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene. Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâşie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian şi de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunţat că militarii săi au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populaţiei palestiniene.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că atacurile forţelor aeriene, navale şi terestre israeliene asupra Fâşiei Gaza sunt un "succes extraordinar". "Aş dori să vă spun că ceea ce vedem pe teren, din rapoartele pe care le primim eu şi cabinetul de război şi din discuţiile cu comandanţii şi soldaţii, este un succes extraordinar", a spus Netanyahu, care a vizitat baza militară Tzelim, situată la circa 25 de kilometri de Fâşia Gaza.
"Nu intenţionăm să ne oprim, intenţionăm să continuăm până la final", a subliniat el, pe fondul presiunii internaţionale tot mai mari pentru o încetare umanitară a focului în Fâşia Gaza, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au fost strămutaţi, în contextul colapsului spitalelor şi al penuriei de apă potabilă, alimente, medicamente, electricitate şi combustibil.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a confirmat marţi că i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o "pauză" în ofensiva din Fâşia Gaza în timpul unei convorbiri telefonice pe care ambii lideri au avut-o luni. Întrebat de presă în timpul unui eveniment la Washington, Biden a confirmat că i-a făcut această solicitare premierului israelian, dar nu a detaliat care a fost răspunsul lui Netanyahu.
Biden şi Netanyahu au purtat luni o convorbire telefonică în care, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă, "au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice pentru a facilita plecarea în siguranţă a civililor din zonele de luptă, a asigura intrarea asistenţei şi a facilita o potenţială eliberare a ostaticilor".
SUA spun că nu vor o "reocupare" a Fâşiei Gaza de către Israel
Washingtonul a transmis că se opune unei "reocupări" a Fâşiei Gaza de către Israel. "În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian şi va rămâne teritoriu palestinian", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. "În general, nu susţinem o reocupare a Fâşiei Gaza şi nici Israelul nu o sprijină", a adăugat el.
Israelul şi-a retras unilateral soldaţii şi coloniştii din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie. Guvernul israelian a blocat teritoriul de când Hamas a preluat puterea în 2007. Washingtonul recunoaşte că "este imposibil să se revină la statu-quo-ul" de dinainte de atacul sângeros din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, a declarat Vedant Patel.
"Israelul şi regiunea trebuie să fie securizate, iar Gaza nu trebuie şi nu mai poate fi o bază de unde sunt lansate atacuri teroriste împotriva poporului israelian sau a oricărei alte persoane", a spus el. Netanyahu a declarat luni seara că ţara sa îşi va asuma "responsabilitatea pe termen nelimitat pentru securitatea" teritoriului palestinian după război, în ceea ce el a spus că este o modalitate de a preveni o revenire a Hamas.
Forţele israeliene bombardează fără încetare Gaza ca răspuns la atacul sângeros din 7 octombrie, care a ucis cel puţin 1.400 de persoane în Israel, majoritatea civili omorâţi în aceeaşi zi, potrivit autorităţilor. Peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi şi peste 20.000 răniţi în riposta armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza, potrivit guvernului Hamas.
Israelul doreşte o "perioadă nedeterminată" de control
Israelul spune că nu va fi de acord cu o încetare a focului până când ostaticii nu vor fi eliberaţi. Hamas spune că nu va înceta lupta, atât timp cât Gaza este atacată. "Îl provoc (pe Israel) dacă a reuşit, până în acest moment, să înregistreze vreo realizare militară pe teren în afară de uciderea civililor", a declarat Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, pentru televiziunea Al Jazeera. "Gaza este de neînvins şi va rămâne un ghimpe în gâtul americanilor şi al sioniştilor", a mai spus Hamad.
Israelul a fost până acum vag în ceea ce priveşte planurile sale pe termen lung, dacă îşi va atinge obiectivul declarat de a învinge Hamas. În unele dintre primele comentarii directe pe această temă, Netanyahu a declarat că Israelul va încerca să aibă responsabilitatea securităţii în Gaza "pentru o perioadă nedeterminată" după război. Dar oficialii au declarat că Israelul nu este interesat să guverneze enclava. Gallant, ministrul israelian al Apărării, a declarat că, după terminarea războiului, nici Israelul, nici Hamas nu vor conduce Gaza.
Arabia Saudită convoacă summituri
Arabia Saudită va găzdui în zilele următoare summituri ale naţiunilor arabe şi islamice pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian, a declarat miercuri ministrul de Investiţii al Regatului. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi se va deplasa duminică în Arabia Saudită pentru summitul Organizaţiei Cooperării Islamice, a relatat agenţia de ştiri Etemadonline, aceasta fiind prima vizită a unui şef de stat iranian de când Teheranul şi Riadul au pus capăt unor ani de ostilitate în cadrul unui acord negociat de China în martie.
"Obiectivul de a aduce aceste... summituri şi alte adunări sub conducerea Arabiei Saudite ar fi acela de a conduce spre o rezolvare paşnică a conflictului", a declarat ministrul saudit al Investiţiilor, Khalid Al-Falih, în cadrul Bloomberg New Economy Forum din Singapore.
"Fără hrană, fără apă”
Israelienii din Tel Aviv au marcat marţi o lună de la atacul Hamas cu o veghe cu lumânări în jurul fotografiilor ostaticilor din Piaţa Habima. Unii oameni au plâns, alţii au cântat sau s-au rugat.
"Am venit să mă uit la chipurile ostaticilor, să mă simt parte din asta. ... Vreau să fiu alături de familiile ale căror persoane dragi se află" în Gaza, a declarat pentru Reuters Valeria Nesterov, 24 de ani, make-up artist.
Aproape două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutaţi în interiorul ţării, potrivit cifrelor ONU, mii de persoane căutând refugiu în spitale, inclusiv în adăposturi improvizate din pânză în parcările acestora.
La spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, Um Haitham Hejela, o femeie care se adăpostea cu copiii mici într-un cort improvizat din pânză, a declarat că au fugit din cauza atacurilor aeriene. "Situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece", a spus ea. "Nu există mâncare, nu există apă. Când fiul meu se duce să ia apă, stă la coadă timp de trei sau patru ore. Au lovit brutăriile, nu avem pâine", a adăugat femeia.
Organizaţiile internaţionale şi ţările occidentale au încercat de urgenţă să facă să intre ajutoare în Fâşia Gaza şi să scoată cetăţenii străini. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că un convoi umanitar a fost atacat marţi în oraşul Gaza. După redirecţionare, convoiul a livrat provizii medicale la spitalul Al Shifa. Calificând incidentul drept "profund îngrijorător", organizaţia a declarat că două camioane au fost avariate, iar un şofer a fost rănit uşor. Aceasta nu a identificat sursa atacului.