Antena Meniu Search
x

Video Peste 100 de români, evacuaţi din Gaza la o lună de la începutul războiului. Rudele îi aşteaptă cu lacrimi în ochi: "Sigur nu vor mai pleca"

Război Israel - Hamas. Peste 100 de cetăţeni români şi membri ai familiilor lor au fost evacuaţi din Fâşia Gaza. Sunt în drum spre Cairo, de unde o aeronavă TAROM îi va prelua şi îi va aduce în România, în cursul nopţii. Repatrierea vine după 30 de zile de război, timp în care oamenii au trimis mesaje disperate către autorităţile de la Bucureşti. În Fâşia Gaza au rămas alţi 160 de cetăţeni români care deocamdată nu au primit acceptul pentru evacuare.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.11.2023, 19:22

Vezi și

Cetăţenii români şi rudele lor din Fâşia Gaza au primit vestea bună noaptea trecută. Autorităţile române i-au informat că trebuie să ajungă între 7:30 şi 8 dimineaţa la graniţa cu Egiptul. Aici, însă, au aşteptat ore bune până la îmbarcare. "E foarte greu. Sunt mulţi oameni, mulţi! Sunt nemţi, ucraineni, moldoveni, olandezi", a declarat Dan Qara, român din Fâşia Gaza. "Eu am venit dimineaţa, la ora 07:00 am ajuns aici. Până acum, deci - 10 metri. Copii, bătrâni, femei şi doctori, ingineri, de toate", a declarat Khalid Abu Fesefes, evacuat din Rafah.

Misiunea e coordonată de MAE, iar mai multe aeronave militare române de transport rămân în stand by

"Acum 3 zile, Hamas a închis graniţa pentru că aparent ei nu au primit accept de la Egipt să îşi scoată proprii oameni din Gaza şi asta a îngreunat evacuarea cetăţenilor străini", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului la Bucureşti. A durat mai bine de cinci ore până când primii români au trecut graniţa. "Ieşiră astăzi, se pare 115 sau 114, cam aşa. Trecură de Palestina şi intrară în Egipt", a declarat Abu Salim, român evacuat din Gaza. Repatrierea a început cu drumul de la punctul de frontieră Rafah spre Cairo, un traseu de cinci ore care traversează Peninsula Sinai. În capitala Egiptului, îi aşteaptă un avion TAROM care va decola spre casă în jurul orei 1 noaptea.

Misiunea e coordonată de Ministerul Afacerilor Externe, iar mai multe aeronave militare române de transport rămân în stand by. "Noi suntem cinci familii, am două fete căsătorite şi doi băieţi. Băieţii sunt plecaţi în Norvegia de o săptămână. Înainte de război cu o săptămână au plecat la muncă. Şi noi am rămas în Gaza", a declarat Daniela Abu Fesefes, cetăţean român din Gaza. Aşteptarea este grea şi pentru rudele din România ale cetăţenilor aflaţi pe lista evacuaţilor din Gaza. "Deja sunt 25 de ani de când sora mea locuia acolo. Era medic acolo, avea viaţa acolo, dar s-a spulberat totul foarte repede. Au spus că poate Dumnezeu e mare şi în două zile vor fi acasă", a declarat Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza.

Lăcrămioara o va aştepta la aeroport pe sora ei, dar şi pe cumnatul palestinian şi pe cei doi copii ai cuplului. "Contează să-i vedem, să-i îmbrăţişăm, să ne bucurăm de ei. Sigur nu vor mai pleca. Deci de întors nu cred că se vor mai întoarce niciodată acolo. Vor rămâne aici, alături de noi", a declarat Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza. În cele 30 de zile de război, cetăţenii români blocaţi în Gaza au trimis constant mesaje disperate către autorităţile române. Aproape 100 de români care au solicitat repatrierea nu s-au regsit pe lista celor evacuaţi astăzi. Autorităţile române contină negocierile pentru scoaterea lor din Fâşia Gaza.

"Nu ne vom opri până toţi cei care ne-au solicitat sprijin nu vor ajunge, nu vor fi evacuaţi în condiţii de siguranţă", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE. Majoritatea cetăţenilor care au primit acceptul de a părăsi zona au sub 25 de ani. Cel mai tânăr de pe listă este un bebeluş de numai două luni. Cel mai în vârstă are 79 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Peste 100 de români, evacuaţi din Gaza la o lună de la începutul războiului. Rudele îi aşteaptă cu lacrimi în ochi: "Sigur nu vor mai pleca"