Antena Meniu Search
x

Video Alți 51 de cetățeni români, evacuați din Fâșia Gaza. Bilanț sumbru după o lună de război: moarte, distrugere și foamete

Război Israel - Hamas. Mii de oameni morţi şi niciun semn că pacea se întrezăreşte la orizont. Acesta este bilanţul unei luni de război între Israel şi Hamas. În Gaza, luptele şi bombardamentele par să nu mai contenească. Ieri, un convoi umanitar care transporta provizii medicale către enclavă, a fost ţinta atacurilor israeliene. Pemierul Netanyahu a declarat că armata sa a ucis mii de terorişti Hamas, iar ministrul israelian al Apărării consideră că Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de om. Aseară, la Ierusalim, s-a ţinut un moment de reculegere, care marchează o lună de când militanţii Hamas au semănat moarte printre civili. Între timp, alți 51 de români sunt pe punctul de a fi evacuați, miercuri, din Fâșia Gaza. Vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 09:07

Vezi și

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de miercuri, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse, având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică și le vor oferi asistența necesară până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.

Armata Israelului a pătruns în inima enclavei. Fâșia Gaza, sub asediu

Pe acelaşi subiect

Aşa arată Gaza după o lună de război. Israelienii au pătruns în inima enclavei. Scopul, este unul simplu, eliminarea Hamas şi găsirea ostaticilor. Printre civili, persistă teroarea. Frica se poate citi pe chipul zecilor de copii cu ochii înlăcrimaţi, recuperaţi din clădirile care de abia mai stau în picioare. 

Pe străzile distruse de bombardamente, salvatorii încearcă din răsputeri să scoată cât mai mulţi oameni prinşi sub dărâmături. 

Ca urmare a atacurilor agresive, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a îndemnat toate părțile implicate să convină asupra unei încetări a focului în Gaza. Peste jumătate de milion de oameni din nordul enclavei se lupă cu foamea. Proviziile de hrană sunt extrem de scăzute.

Crucea Roșie a anunţat noaptea trecută că un convoi umanitar, format din cinci camioane și alte două vehicule, a fost atacat în timp ce se îndrepta spre spre Gaza.

Deşi situaţia este pe cât se poate de critică, israelienii spun că au facilitat intrarea ajutorului umanitar în Gaza. Până ieri, 665 de camioane au intrat în enclavă. Armata a mai declarat că duce un război cu Hamas şi nu cu oamenii de acolo. 

Organizația Hamas începe uşor-uşor să se prăbușească

Până şi civilii din Gaza încep să se împotrivească organizaţiei teroriste. Ministrul israelian al Apărării a catalogat Fâşia Gaza ca fiind un epicentru al terorismului.

  • Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de om. Există kilometri întregi de tuneluri subterane. Acestea se conectează cu spitale, cu școli.

Tot Yoav Gallant a declarat că cel mai înalt lider al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, stă izolat în buncărul său. Ba mai mult, şi-ar fi implorat proprii aliaţi să elibereze ostaticii. Între timp, oficialii israelieni insistă că nu se vor lăsa aşa de uşor.

  • Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene: Nu va exista o încetare a focului. Vom merge înainte. Ne concentrăm asupra atacului din Gaza.

Israelul a ucis mii de teroriști în timpul operațiunii sale în Gaza, susține Netanyahu

  • Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Luptele din sud avansează cu o forță pe care Hamas nu a mai văzut-o până acum. Orașul Gaza este împânzit.

Între timp, zeci de persoane s-au adunat la Ierusalim pentru a participa la concert care a comemorat o lună de la atacul Hamas.

Ieri, miniștrii de externe G7 s-au întâlnit la Tokyo, iar războiul dintre Israel și Hamas a fost unul dintre subiectele principale de dezbatere. Miniștrilor li s-a alăturat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Blinken a declarat că este extrem de important ca grupul să dea dovadă de unitate, așa cum a făcut-o cu privire la războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alți 51 de cetățeni români, evacuați din Fâșia Gaza. Bilanț sumbru după o lună de război: moarte, distrugere și foamete