Antena LIVE

Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate

Armele puternice trimise de Occident ajung în Ucraina mai repede decât informaţiile despre cum trebuie folosite, relatează The New York Times. Câțiva soldați ucraineni au recunoscut că apelează și la Google Translate pentru a înţelege cum să utilizeze anumite echipamente militare. Chiar dacă există instructaje, nu toți soldații ajung să fie învățați la timp cum să foloseasă instrumentele. Război Rusia - Ucraina, ziua 105 LIVE TEXT

De la 08.06.2022, 17:31
Armele avansate ajung mai repede în Ucraina decât instrucțiunile de folosire. Soldații apelează chiar la Google Translate Profimedia

De când Rusia a invadat Ucraina, statele membre NATO au îmbunătățit arsenalul Kievului cu instrumente din ce în ce mai sofisticate. Alte arme sunt pe cale să ajungă, cum ar fi sistemele avansate de rachete promise de Statele Unite și Marea Britanie. Cu toate acestea instruirea soldaților pentru a folosi aceste echipamente militare a devenit un obstacol tot mai mare. O trăiește zilnic pe pielea lui sergentul Dmitro Pisanka. Echipa sa operează un tun antitanc vechi, camuflat, în sudul Ucrainei.

Tunul acestora a primit separat un dispozitiv modern de țintire, asemănător unor ochelari de realitate virtuală. Dacă datele acestuia sunt citite corect, ucrainenii ar avea calculele necesare pentru a trage eficient în pozițiile rușilor. Dar, erorile sunt frecvente în haosul luptelor.

În urmă cu o lună, unitatea sa de artilerie, aflată în prima linie, a primit un instrument militar avansat: un telemetru cu laser, de înaltă tehnologie, furnizat de Occident, pentru a ajuta la țintire. Însă nimeni nu știe cum să-l folosească. ”Este ca și cum ai primi un iPhone 13 și poți doar să dai apeluri telefonice”, a povestit exasperat sergentul Pisanka.

Echipamentul, numit JIM LR (Long-Range Multifunction Infrared Binocular), este ca un binoclu de ultimă generație și cel mai probabil face parte din tranșa de echipamente furnizată de Statele Unite, a explicat sergentul Pisanka.

Pe acelaşi subiect

Părea o modalitate perfectă de a îmbunătăți eficacitatea tunului antitanc, construit în 1985. Cu ajutorul său poți vedea țintele pe timp de noapte și poți afla distanța la care se află, traiectoria și coordonatele GPS. Unii soldați au fost instruiți suficient pentru a putea folosi acest instrument, dar după ce militarii au fost rotiți, cei noi, veniți recent, nu știu să-l folosească. ”Am încercat să învăț cum să-l folosesc citind manualul în engleză și folosind Google Translate pentru a înțelege”, a recunoscut sergentul Pisanka. 

Armele în care ucrainenii își pun speranțele pentru o victorie asupra rușilor

Luni, Marea Britanie a promis că va trimite Ucrainei lansatoare mobile de rachete multiple, cu o precizie mai bună și cu rază de acțiune mai mare, peste dotarea actuală a artileriei ucrainene. În urmă cu câteva zile și președintele Biden s-a angajat să trimită arme similare. Cele mai avansate arme ale Ucrainei sunt concentrate în Donbas, unde rușii atacă de la est, nord și sud, încercând să prindă forțele ucrainene într-un buzunar pe principalul front estic. Aici se duc lupte aprige, în special în orașul Severodonețk.

În weekend, trupele ucrainene au recâștigat teren în oraș, potrivit analiștilor occidentali și oficialilor ucraineni. Luni, ucrainenii au fost forțați să se retragă din nou, în timp ce armata rusă și-a intensificat atacul de artilerie. Miercuri, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai a transmis că forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş.

Liderii ucraineni au intensificat în ultima lună solicitările către Occident de a primi arme și echipamentede ultimă generație. Și-au pus speranțele de victorie în rachete ghidate antitanc, obuziere și rachete ghidate prin satelit. Însă pe lângă nevoia de arme, soldații trebuie să știe și cum să le folosească.

Fără o pregătire adecvată, cazul sergentului Pisanka ar putea deveni unul generalizat. Analiștii se tem că acest lucru ar putea fi un nou eșec al Statelor Unite după cazul armatei afgane. Echipamentele trimise soldaților afgani nu au putut fi întreținute în absența unui sprijin logistic masiv. ”Ucrainenii sunt dornici să aibă echipamente occidentale, dar este nevoie de pregătire pentru a le menține. Nu este ușor să grăbești unele lucruri”, a explicat Michael Kofman, director la un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

Statele Unite și alte țări NATO au antrenat armata ucraineană în ultimii ani, dar nu au fost luate în calcul multe dintre armele avansate pe care le trimit acum Kievului. Din 2015 până la începutul acestui an, instructorii americani au antrenat peste 27.000 de soldați ucraineni la Centrul de antrenament Yavoriv de lângă Liov. Când Rusia a invadat în februarie, în Ucraina erau peste 150 de consilieri militari americani, dar aceștia au fost retrași.

De la începutul războiului, Statele Unite au promis un ajutor de aproximativ 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina și au furnizat o mare cantitate de arme și echipamente. Cel mai recent pachet a inclus lansatoare mobile de rachete HIMARS, o decizie criticată vehement de Kremlin.

Pentru a evita o confruntare directă cu Rusia, administrația Biden a refuzat până acum să trimită înapoi în Ucraina consilieri militari pentru a ajuta la pregătirea forțelor ucrainene. În schimb, s-a bazat pe programe de antrenament în afara țării. Acest lucru a pus o presiune enormă asupra soldaților ucraineni. Sergentul Andrii Mikita era membru al poliției de frontieră înainte de război, după invazie a fost antrenat rapid de consilieri NATO cum să folosească deja celebrele arme antitanc NLAW.

Ți-a plăcut acest articol?

rusia ucraina
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024