Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 105 LIVE TEXT. Rușii cer Ucrainei să demineze porturile. Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin celelalte ţări din Europa

Război Rusia - Ucraina, ziua 105. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. Moscova susţine că a preluat controlul asupra sud-estului Ucrainei, însă Kievul neagă ocupaţia în procent majoritar a teritoriului său şi anunţă că soldaţii ucraineni luptă pentru fiecare stradă în parte. Între timp, detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul „defunctei centrale” nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, potrivit ONU.

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 22:52

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:52 Un britanic aflat pe mâna separatiştilor proruşi, Andrew Hill, ameninţat cu pedeapsa cu moartea

Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei (LIDU) denunţă miercuri procesul, anunţat în presa ucraineană, al unuia dintre membrii săi, de origine britanică, Andrew Hill, luat prizonier de către separatişti proruşi, relatează AFP, citat de news.ro. ”S-a anunţat în presa ucraineană că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei străini, pe care se pregătesc să-i judece, şi că aceştia riscă pedepasa cu moartea”, declară AFP un purtător de cuvânt al LIDU, Damien Magrou.

”Unul dintre cele trei nume care este menţionat în articol, Andrew Hill, este al unui legiionar care are un contract cu armata ucrainană”, precizează el. ”Potrivit Articolului 4 al celei de a Treia Convenţii de la Geneva, el este considerat de drept un combatant legal şi prizonier de război”, subliniază Damien Magrou. Potrivit LIDU, Andrew Hill este ţinut ”în captivitate de câteva săptămâni” de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei. ”Execuţia unor prizonieri constituie o crimă de război”, subliniază el.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:32 Severodonețkul, ”se află în mare parte” sub controlul Rusiei, anunţă guvernatorul regiunii ucrainene Serghii Gaidai

Oraşul Severodonețk, în estul Ucrainei, unde are loc o bătălie feroce între forţe ruse şi ucrainene, ”se află în mare parte” sub controlul Rusiei, iar Lisiciansk-ul vecin înregistrează ”distrugeri uriaşe”, anunţă miercuri guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii gaidai, relatează AFP, citat de news.ro. Forţe ruse ”deţin controlul unei mari părţi a Severodonețkului. Zona industrială este în continuare a noastră. Nu sunt ruşi acolo. Lupte au loc numai pe străzi şi în interiorul oraşului”, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.

UPDATE 21:27 Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin celelalte ţări din Europa

Ucraina a anunţat, miercuri, că nu poate exporta cereale pe cale terestră sau rutieră spre celelalte ţări europene, deoarece lipseşte infrastructura, informează BBC News, citat de Mediafax. "Este imposibil" să transportăm cerealele prin vestul Ucrainei spre ţări vecine, a declarat Nikolai Gorbaciov, preşedintele Asociaţiei ucrainene a Cerealelor.

"Ucraina exporta şase-şapte milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună prin porturile de la Marea Neagră. Dar prin punctele de frontieră din vest putem exporta cel mult un milion sau un milion şi jumătate de tone", a afirmat oficialul ucrainean. Referindu-se la discuţiile pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a avut miercuri cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Nikolai Gorbaciov a cerut ca orice soluţie să implice Ucraina.

UPDATE 21:21 Antonio Guterres: Efectele negative ale invaziei ruse în Ucraina se extind şi se agravează

Efectele negative ale invaziei militare ruse în Ucraina se extind şi se agravează, afectând 1,6 miliarde de oameni, afirmă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, conform cotidianului Le Figaro. "Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi situaţiei financiare este sistemic, grav şi se accelerează", a declarat Antonio Guterres în prezentarea unui raport elaborat de Oficiul ONU privind repercusiuni internaţionale. "Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urmă haos social şi economic", avertizează secretarul general al Naţiunilor Unite.

UPDATE 18:13 Trupurile soldaților uciși în război, inclusiv ale eroilor de la Azovstal, se întorc în Ucraina

Ucraina și Rusia au făcut un schimb de soldați morți, pe linia frontului, iar între militarii predați de Rusia se numără și eroii de la Azolvstal, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Ucraina și Rusia au predat fiecare trupurile a 50 dintre soldații lor decedați. A fost vorba de un schimb de soldați decedați, care a inclus 37 de eroi ucraineni uciși la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat miercuri Ministerul ucrainean pentru reintegrare. Într-o declarație publicată pe site-ul său, ministerul a precizat că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei. Acesta a precizat că astfel de schimburi de soldați morți vor continua.

UPDATE 16:46 Reacția nervoasă a lui Lavrov: "Ne urmărim obiectivele anunțate public"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat la Ankara, a minimalizat temerile globale despre o criză alimentară, apreciind că aceasta este ''cu adevărat o problemă minoră''. După ce un jurnaist l-a întrebat "ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina", șeful diplomației ruse și-a pierdut cumpătul și a răspuns că Rusia "își urmărește obiectivele anunțate public și anume eliberarea estului Ucrainei". "Ai tu o problemă cu furtul de crezi că toată lumea face la fel? Noi ne urmărim obiectivele anunțate public, și anume, eliberarea estului Ucrainei. Iar grâul poate fi trasportat, liber, oriunde în lume. Nu sunt obstacole din partea Rusiei, dar asta presupune ca președintele Zelenski să dea comanda pentru a li se permite navelor străine și ucrainene să intre în Marea Neagră", a declarat Lavrov, la Ankara, în cadrul întrevederii cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

UPDATE 15:13 Turcia consideră ”legitimă” ridicarea sancţiunilor impuse exporturilor agricole ale Rusiei

Turcia consideră ”legitimă” cererea Rusiei de ridicare a sancţiunilor impuse exporturilor agricole ruseşti, în vederea unei facilitări a exporturilor ucrainene, declară miercuri ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează AFP, citat de news.ro. ”Dacă trebuie să deschidem piaţa internaţională ucraineană, noi credem că ridicarea obstacolelor din calea exporturilor ruseşti este legitimă”, a declarat, la Ankara, Mevlut Cavusoglu într-o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov. Cei doi miniştri au discutat despre un acord privind exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră.

UPDATE 14:35 Peste 1.000 de militari ucraineni din Azovstal au fost transportaţi în Rusia pentru ”investigaţii”

”Peste 1.000 de oameni din Azovstal au fost transportaţi în Rusia. Agenţiile de aplicare a legii lucrează îndeaproape cu ei”, relatează agenţia de presă rusă TASS.

La sfârşitul lunii mai, Ministerul rus al Apărării a anunţat că aproximativ 1.000 de militari ucraineni s-au predat după săptămâni de lupte în oţelăria Azovstal, asediată de forţele ruse în oraşul portuar Mariupol. La scurt timp, Comitetul de Investigaţii al Rusiei – care funcţionează ca principală autoritate de investigaţii a Kremlinului – a precizat că va interoga militanţii ucraineni care ”s-au predat” evacuaţi din Azovstal.

UPDATE 14:30 Serghei Kirienko: Kremlinul plănuieşte să anexeze cât mai curând posibil Hersonul

Planul Kremlinului este ca Federaţia Rusă să anexeze cât mai curând posibil oraşul portuar Herson, din sudul Ucrainei, primul oraş capturat în război, printr-o acţiune similară celei din Crimeea, a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, relatează BBC.

”Includerea regiunii Herson în Federaţia Rusă va fi cu drepturi depline, similară cu aderarea Crimeei”, a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, într-un raport făcut public de deputatul rus Igor Kastiukevici.

Kirienko a mai spus că distribuirea paşapoartelor ruseşti va începe foarte curând în oraşul Herson şi va fi oferită ”fiecărei locuitori ai Hersonului care doreşte” cetăţenia rusă.

UPDATE 14:20 Ucraina a deschis în instanţă alte opt cazuri cu privire la crimele de război

Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete cu privire la posibile crime de război de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie, a afirmat Irina Venediktova în declaraţii televizate.

Kievul a identificat peste 600 de suspecţi ruşi în ancheta cu privire la crimele de război şi a început urmărirea penală pentru aproximativ 80 dintre ei, a declarat, săptămâna trecută, procurorul general ucrainean.

UPDATE 14:10 Rusia afirmă că orice eventuală întâlnire Putin-Zelenski trebuie să fie "bine pregătită"

Kremlinul a reafirmat miercuri că orice eventuală întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă şi ''bine pregătită'', informează agenţia de presă Reuters.

''Poziţia noastră este bine-cunoscută. Orice întâlnire la cel mai înalt nivel trebuie să fie productivă şi bine pregătită'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 14:00  Ursula von der Leyen: Hrana a devenit parte din arsenalul de teroare al Rusiei

Uniunea Europeană (UE) trebuie să "demonteze dezinformarea Rusiei" care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa.

"Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru", a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg.

UPDATE 13:30 Lavrov a cerut Ucrainei ”deminarea porturilor”. Kievul a refuzat de teama unui atac

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor revine Ucrainei, relatează Reuters. Şeful diplomaţiei ruse a spus că nu este necesară nicio acţiune din partea Rusiei, deoarece Moscova şi-a asumat deja angajamentele necesare.

”Declarăm zilnic că suntem dispuşi să garantăm siguranţa navelor care părăsesc porturile ucrainene şi se îndreaptă către golf (n.r. Bosfor), suntem dispuşi să facem acest lucru cooperând cu colegii noştri turci”, a afirmat Lavrov după discuţiile cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Ankara.

”Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea lor, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic altceva”, a subliniat el.

În replică, Ucraina a refuzat să demineze portul Odessa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a arătat miercuri purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk.

Dacă minele ar fi eliminate, Rusia "va dori să atace; visează să paraşuteze trupe", a spus oficialul într-un mesaj video pe Telegram.

"Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo", a susţinut el.

UPDATE 11:50 Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în luptele din Severodoneţk

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters şi AFP.

Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziune.

UPDATE 11:40 Ucraina încearcă să cumpere sistemul antirachetă Iron Dome de la Israel

Războiul declanşat de Rusia macină estul Europei de peste 100 de zile, iar spaţiul aerian al Ucrainei, brăzdat de rachete, precum şi zonele din jurul ţării invadate au devenit adevărate ţinte ale bombardamentelor. Civilii se tem pentru viaţa lor, motiv pentru care ambasadorul ucrainean din Israel le cere autorităţilor de la Tel Aviv să-şi concretizeze promisiunile şi să acorde sprijin militar Kievului. Yevgen Korniychuk a vorbit despre intenţia Ucrainei de a cumpăra scutul antirachetă Iron Dome, dezvoltat de Israel cu sprijin financiar și tehnic din partea Statelor Unite. 

UPDATE 10:40 Premierul ceh a exprimat dorinţa ţărilor din Europa Centrală ca Ucraina să învingă Rusia

Premierul ceh Petr Fiala a exprimat marţi, în timpul unei vizite oficiale la Paris, dorinţa ţărilor din Europa Centrală ca Ucraina să învingă Rusia, informează AFP.

"Vom vorbi despre evoluţia războiului din Ucraina, despre sancţiuni împotriva Rusiei şi poziţii pe care ar trebui să le adoptăm faţă de Rusia", a declarat şeful guvernului ceh pentru presă, înaintea unei discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Voi încerca să-i prezint preşedintelui (francez) poziţia noastră central-europeană şi viziunea noastră: cum să continuăm pentru a ajunge într-adevăr la ceea ce noi dorim, adică victoria Ucrainei, ca să nu poată fi victorioşi cei care folosesc calea forţei pentru a-şi atinge obiectivele".

UPDATE 10:30 Merkel: Nu-mi voi cere scuze pentru relaţia comercială cu Putin

Fostul cancelar federal german Angela Merkel a apărat marţi politica sa faţă de Rusia, apreciind că nu are de ce să-şi ceară scuze pentru faptul că a mizat pe diplomaţie şi comerţ în încercarea de a evita un război în Ucraina, scrie Agerpres.

UPDATE 09:40 Banca Mondială a acordat un ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari Ucrainei

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta guvernul să plătească salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP.

Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.

Aproape două miliarde de dolari au fost de acum plătiţi, a declarat Banca Mondială într-un comunicat, precizând că noul proiect a primit garanţii de finanţare din Regatul Unit, Ţările de Jos, Lituania şi Letonia.

UPDATE 09:30 Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei

Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo, potrivit Reuters.

''Din raţiuni de securitate, guvernul norvegian a aşteptat pentru a anunţa în mod public această donaţie. Este posibil să nu anunţăm sau să facem comentarii despre donaţii viitoare'', indică o declaraţie a ministerului citat.

Norvegia este membră a Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 8:35. Aproape 600 de persoane sunt "deținute în camere de tortură" în Herson - oficial ucrainean

Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit locuitori din regiunea Herson, în sudul țării, și îi ține în "camere de tortură", relatează The Guardian.

„Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson”, a declarat Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, într-un briefing:

Aproximativ 300 de persoane se află "în beciuri" în orașul Kherson, iar restul în alte localități din regiune, a declarat Tacheva, potrivit agenției de presă de stat ucrainene Ukrinform. Ei sunt deținuți în condiții inumane și torturați, spune Tamila Tacheva. Cei reținuți sunt "în principal jurnaliști și activiști" care au organizat "mitinguri pro-ucrainene în Herson și în regiune" după ce trupele rusești au ocupat teritoriul, precum și prizonieri de război, a precizat Tacheva.

Unii ucraineni deținuți în regiunea Kherson - civili, dar și combatanți reținuți - au fost trimiși în închisori din Crimeea, a adăugat ea. Informațiile nu pot fi verificate în mod independent.

UPDATE 7:28. ONU: 9.394 de victime civile în Ucraina, de la debutul invaziei, dintre care peste 4.200 de morţi

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a raportat 9.394 de victime civile în Ucraina, de la debutul invaziei, dintre care peste 4.200 de morţi. Potrivit oficialilor instituţiei, cele mai multe dintre victimele civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă.

”De la ora 4 dimineaţa, la 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la ora 24:00, la 6 iunie 2022 (ora locală), Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 9.394 de victime civile în această ţară: 4.253 de morţi şi 5.141 de răniţi”, a transmis ONU, în ultima actualizare referitoare la victimele războiului.  

Printre acestea se numără: 

  • un total de 4.253 de persoane ucise (1.617 bărbaţi, 1.064 de femei, 100 de fete şi 105 băieţi, precum şi 67 de copii şi 1.300 de adulţi al căror sex este încă necunoscut) 
  • un total de 5.141 de răniţi (1.044 de bărbaţi, 716 femei, 118 fete şi 145 de băieţi, precum şi 170 de copii şi 2.948 de adulţi al căror sex este încă necunoscut) 

Cele mai multe victime sunt în regiunile Doneţk şi Lugansk: 5.393 de victime (2.455 de morţi şi 2.938 de răniţi). Pe teritoriul controlat de guvern s-au înregistrat 4.602 victime (2.303 morţi şi 2.299 răniţi).  

Pe teritoriul controlat de grupurile armate afiliate Rusiei: 791 de victime (152 de morţi şi 639 de răniţi) 

”Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi de rachete şi lovituri aeriene”, a mai transmis OHCHR.   

Instituţia consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informaţii din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost întârziată şi multe rapoarte sunt încă în aşteptarea coroborării. Acest lucru se referă, de exemplu, la Mariupol, Izium şi Popasna, unde există acuzaţii privind numeroase victime civile. 

UPDATE 6:50. Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei

Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. Preşedintele ucrainean a anunţat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că Guvernul a înfiinţat un comitat care să pregătească următorul sezon de încălzire.  

”Indiferent ce îşi planifică ocupanţii, trebuie să ne pregătim pentru următoarea iarnă - în statul nostru, pe teritoriul nostru, pentru toţi cetăţenii. Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică. În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toţi anii de independenţă (...) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a afirmat Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

El a precizat că Ucraina nu va exporta gaz şi cărbune.  

”Toată producţia internă va fi direcţionată către nevoile interne ale cetăţenilor noştri. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a ne spori capacităţile de export de energie electrică. Acest lucru va fi posibil datorită capacităţilor disponibile în Ucraina. Iar după aderarea istorică a ţării noastre la reţeaua energetică unificată a Europei, astfel de exporturi nu numai că ne permit să ne creştem veniturile în valută, dar influenţează direct şi stabilizarea situaţiei energetice în ţările vecine, care reduc consumul de energie din Rusia”, a continuat preşedintele ucrainean.  

Potrivit lui Zelenski, un alt aspect important este programul de reparaţii pentru centralele nucleare, centralele de cogenerare şi centralele termice.  De asemenea, preşedintele a cerut Guvernului să facă ”tot posibilul pentru a se asigura că tarifele la gaz şi energie electrică nu se vor schimba în sezonul următor de încălzire”.  ”Oamenii se confruntă deja cu destule dificultăţi din cauza războiului. Autorităţile locale sunt responsabile de tarifele pentru căldură şi apă caldă, iar acelaşi nivel de tarife ar trebui să fie asigurat la nivel local şi în iarna 2022-2023”, a mai spus Volodimir Zelenski.  

Detectoarele de radiații de la Cernobîl, repuse în funcțiune

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul „defunctei centrale” nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor). Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică, potrivit CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 105 LIVE TEXT. Rușii cer Ucrainei să demineze porturile. Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin celelalte ţări din Europa