Antena Meniu Search
x

Informații contradictorii despre situația din Severodonețk. Rușii, forțați să schimbe strategia la Marea Neagră - ISW

Natura luptelor urbane din Severodonețk creează confuzie cu privire la informațiile despre cine deține controlul asupra terenului din oraș, cu toate că forțele ruse controlează cel mai probabil o mare parte din el, scriu experții de la Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză, de pe 6 iunie, cu privire la situația de pe front.

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 09:17

- Getty Images

Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Haidai, a susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au reușit să recupereze mari părți din Severodonețk și să împingă forțele ruse la periferia orașului în timpul unor contraatacuri urbane de succes. Jurnalistul ucrainean Yuri Butusov a negat însă afirmațiile lui Haidai și a declarat că forțele ucrainene controlează doar zona Uzinei Azot din Severodonețk. Haidai și-a modificat afirmațiile pe 6 iunie și a raportat că situația din Severodonețk s-a deteriorat semnificativ, adăugând că forțele ucrainene au dus pe 6 iunie lupte la combinatul industrial Azot. Nu este clar de ce Haidai și Butusov au furnizat informații contradictorii, mai ales că în continuare se duc lupte grele în oraș. Uzina Azot din Severodonețk este una dintre cele mai mari fabrici chimice din Ucraina, având aproximativ 7.000 de angajați. Produce acid acetic, metanol și acetat de vinil.

ISW nu poate confirma independent dacă forțele ucrainene au preluat într-adevăr părți mari din Severodonețk și, ulterior, le-au pierdut până pe 6 iunie sau dacă forțele ucrainene nu au făcut deloc aceste contraatacuri.

Forțele navale ucrainene au contestat luni dominația rusă asupra părții de nord-vest a Mării Negre și au anunțat că împiedică navele de război rusești să opereze aproape de țărm. Marina ucraineană a raportat pe 6 iunie că a reușit să împingă o grupare a Flotei ruse de la Marea Neagră la mai mult de 100 km de coasta ucraineană, dar nu a precizat și un interval de timp. Ucrainenii mai susțin că forțele navale ruse au fost nevoite să-și schimbe tactica în Marea Neagră: se bazează mai mult pe sistemele de apărare de coastă Bal și Bastion din regiunile ocupate Herson și Crimeea, decât pe apărarea aeriană pe mare.

Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, rușii și-au consolidat mijloacele de apărare aeriană pe Insula Șerpilor, iar Ministerul Apărării ucrainean a raportat că armata rusă a desfășurat batalioane suplimentare de apărare aeriană S-300 în Crimeea. 

Pe acelaşi subiect

Combinate, aceste informații sugerează că presiunea navală ucraineană și rachetele antinavă — inclusiv cele furnizate de Regatul Unit și de alte state — au forțat gruparea rusă din nord-vestul Mării Negre să se bazeze mai mult pe apărarea de coastă și pe cea aeriană, după ce a fost împinsă mai departe de litoralul ucrainean. Cel mai probabil, Ucraina va încerca să profite de aceste reușite pentru a atenua presiunea economică cauzată de blocada rusă asupra porturilor și pentru a căuta sprijin economic suplimentar din partea vestului, inclusiv deschiderea de noi rute pentru ajutor internațional.

Analiza situaţiei din alte puncte cheie de pe linia frontului

Forțele ruse din zona Izium nu au niciun avans confirmat, dar rușii care înaintau spre vest dinspre Lîman și-au asigurat câștiguri minore. În plus, forțele ruse au încercat din nou, dar nu au reușit, să întrerupă liniile de comunicație ucrainene la nord-est de Bakhmut.

Rușii continuă să atace în nord-vestul regiunii Herson, de-a lungul graniței Herson-Nikolaev, lângă localitățile Vysokopillya și Kochubeivka, dar nu au reușit niciun progres în această zonă pe 6 iunie.

În nord, rușii au fost forțați de contraatacuri ucrainene punctuale să se concentreze pe menținerea liniilor defensive la nord de orașul Harkov. Autoritățile ruse fac eforturi în continuare pentru a elibera pașapoarte rusești cetățenilor ucraineni și a consolida controlul asupra teritoriilor ocupate.

Reporterul rus de război Evgeni Podubbni a relatat că Parchetul General din așa numita Republica Populară Donețk îi judecă pe cetăţenii britanici Sean Pinner şi Aiden Aslin şi pe cetăţeanul marocan Saadun Brahim şi solicită pentru aceștia pedeapsa cu moartea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Informații contradictorii despre situația din Severodonețk. Rușii, forțați să schimbe strategia la Marea Neagră - ISW