Avertisment dur la summit-ul privind schimbările climatice, de la Glasgow: "Nu se mai poate să tratăm natura ca pe o toaletă. Ne săpăm propriile morminte!"
Sute de şefi de stat şi de guvern şi activişti de mediu s-au adunat zilele acestea în Scoţia pentru a salva Planeta de efectele schimbărilor climatice. Ne săpăm singur mormântul dacă nu acţionam acum, este avertismentul pe care îl transmit cei prezenţi la summit. Însă, în ciuda declaraţiilor apocaliptice şi a promisiunilor, liderilor li se reproşează lipsa de acţiune din ultimele decenii, care au adus omenirea în acest punct critic.
De Redactia Observator la 02.11.2021, 21:32Ultimii 7 ani au fost cei mai calzi din istoria Pământului. Sunt tot mai multe tornade, incendii şi inundaţii catastrofale. În fiecare an este organizat un summit pentru salvarea planetei. Soluţiile întârzie, iar liderii lumii aţipesc în căutarea unui miracol. Preşedintele american a fost surprins aţipind în timpul dezbaterilor. Oboseala l-a ajuns şi pe premierul britanic Boris Johnson surprins şi el odihnindu-şi ochii.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Prea mulţi dintre noi, cei prezenţi aici, ne luăm angajamente, semnăm acorduri, apoi facem exact pe invers.
Marii absenți de la summit-ul de la Glasgow: China, Rusia şi Brazilia
Alţii nici n-au venit. China, Rusia şi Brazilia, unii dintre cei mai mari poluatori ai lumii, au lipsit de la Glasgow. Absentă a fost şi Regina Elisabeta a II-a, însă la recomandarea medicilor.
- Joe Biden și Klaus Iohannis anunță construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, o tehnologie...
- Klaus Iohannis promite mai multă energie din surse regenerabile. Exporturile de gaze ale Gazprom către România au...
- Regina Angliei, mesaj pentru liderii mondiali la conferinţa COP26. Suverana le cere să facă o ''cauză comună"...
Regina Elizabeta a II-a: Niciunul dintre noi nu va trăi veşnic. Dar nu luăm aceste decizii pentru noi, ci pentru copii şi nepoţii noştri.
Spre furia activiştilor mediu, participanţii la summit au venit cu avioane private. Nu mai puţin 400 de aeronave, adică emisii de circa 13 mii de tone de dioxid de carbon.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Nu se mai poate să tratăm natura ca pe o toaletă. Ne săpăm propriile morminte!
La summit a participat președintele României, Klaus Iohannis
Liderii lumii s-au înţeles să reducă emisiile de metan şi să oprească tăierea pădurilor, cu scopul de a opri încălzirea planetei. Klaus Iohannis a părut grăbit la Glasgow. La poza de la sosire, a stat cu geaca pe el. Nu s-a despărţit de haină nici în sală. A pus-o pe birou, lângă el, parcă pe picior de plecare. Fotografia a fost publicată pe site-ul preşedinţiei, dar ulterior a fost ştearsă. A devenit virală pe net, la fel ca imaginile cu Prinţul Charles, care s-a împiedicat, pe scări, în drum spre podium.