Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis promite mai multă energie din surse regenerabile. Exporturile de gaze ale Gazprom către România au explodat la 272,2%

Președintele Klaus Iohannis s-a angajat, în cadrul summitului pentru mediu COP26, că România va crește, în viitor, procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile. În același timp, potrivit grupului rus Gazprom, exporturile de gaze spre România au explodat în primele 10 luni până la 272,2%.

de Redactia Observator

la 02.11.2021, 14:40

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a anunțat la Glasgow că România se angajează să crească producerea de energie electrică care provine din surse regenerabile.

"Nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile.

Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice", a spus Iohannis.

În același timp, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către România a înregistrat cea mai mare creştere procentuală (272,2%), potrivit datelor publicate luni seara de grupul rus, scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Alte state din afara fostei URSS unde exporturile Gazprom au crescut semnificativ în primele zece luni sunt Turcia (110,4%), Serbia (101,7%) şi Germania (23,4%).

"Până la această dată, exporturile Gazprom spre o serie de ţări precum Turcia, Bulgaria, România şi Serbia au depăşit deja cantităţile de gaze livrate către aceste ţări pe întreaga perioadă a anului 2020", precizează grupul rus.

Potrivit datelor publicate anterior, grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019. Conform acestor date, România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune, în condiţiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi şi Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Klaus Iohannis promite mai multă energie din surse regenerabile. Exporturile de gaze ale Gazprom către România au explodat la 272,2%