Antena LIVE

Curs valutar

Putin a ordonat o creştere de 10% a pensiilor şi salariului minim. Cum a ajuns rubla cea mai performantă monedă din lume

Banca Centrală a Rusiei a decis joi, într-o şedinţă extraordinară, o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 14% până la 11%, şi a anunţat că "se menţin deschise perspectivele unor noi reduceri la viitoarele reuniuni de politică monetară", potrivit Reuters. Totodată rubla rusească s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel, în raport cu dolarul american, din 2018 până în prezent. În raport cu euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Creșterea față de dolar, pentru acest an, a depășit 30%, făcând din moneda rusească cea mai performantă monedă din lume, scrie Reuters. 

De la 26.05.2022, 14:34
WhatsApp
Putin a ordonat o creştere de 10% a pensiilor şi salariului minim. Cum a ajuns rubla cea mai performantă monedă din lume Profimedia

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a redus de două ori dobânda, până la 14%, după ce, în urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%. "Presiunile inflaţioniste s-au atenuat în urma aprecierii rublei precum şi a scăderii semnificative a aşteptărilor inflaţioniste în rândul gospodăriilor şi companiilor. Condiţiile externe pentru economia rusă încă sunt dificile dar riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus într-o oarecare măsură, sporind posibilitatea atenuării măsurilor de control a capitalului", se arată într-un comunicat al Băncii Rusiei.

La cât a ajuns inflația în Rusia

Banca Centrală a Rusiei nu a făcut referire la estimarea sa privind inflaţia în 2022, pe care anterior o previziona la 18-23%, dar a precizat că inflaţia va încetini la 5-7% în 2023, înainte de a atinge ţinta Băncii Rusiei, de 4%, în 2024. Pe 20 mai, rata anuală a inflaţiei se situa la 17,51%, în scădere faţă de 17,69% cu o săptămână în urmă, dar aproape de cel mai ridicat nivel din 2002.

Vladimir Putin anunță că guvernul va crește pensiile și salariul minim cu 10%

Pe acelaşi subiect

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o creştere de 10% a pensiilor şi a salariului minim pentru a-i proteja pe cetăţeni de majorarea preţurilor.  ”Propun o creştere cu 10% a pensiilor în cazul pensionarilor care nu (mai) muncesc începând de la 1 iunie anul acesta”, anunţă liderul de la Kremlin într-o reuniune a Consliului de Stat.

Putin consideră că, prin indexarea efectuată de la începutul anului, creşterea pensiilor ”este mai mare decât nivelul inflaţiei”. Inflaţia a atins în aprilie 17,8% - un ”record” în ultimii 20 de ani. Liderul de la Kremlin dă asigurări că, ”potrivit experţilor, creşterea inflaţiei a scăzut (...), iar până la sfârşitul lui 2022 ea nu va depăşi 15%”. El promite, de asemenea, o creştere a prestaţiilor sociale minime - începând din iunie. Astfel, salariul minim urmează să crească cu 10%, la 15.279 de ruble (240 de euro la nivelul actual), iar alocaţiile familiale - şi anume destinate soţiilor militarilor - urmează să crească.

Viitoarea reuniune de politică monetară este programată în 10 iunie.  Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent. Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei. 

Rusia a anunțat că va începe să-și plătească datoria externă în ruble

Rubla rusească a urcat miercuri la 56 per dolar american, pentru prima dată din 2018 încoace, și a atins un maxim al ultimilor șapte ani față de euro. Motivul? Companiile axate pe export au vândut valută străină pentru a plăti taxe, iar traderii nu s-au speriat de decizia SUA de a pune capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari. Decizia ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată. Imediat Moscova a anunțat că va începe să-și plătească datoria externă în ruble. 

Moneda rusă nu a fost afectată pentru moment de măsura anunțată de SUA. Rubla s-a consolidat cu aproximativ 30% față de dolar în acest an, în ciuda unei crize economice la scară largă în Rusia, ajungând cea mai performantă monedă din lume, scrie Reuters. Rubla este susținută de controale de capital impuse la sfârșitul lunii februarie pentru a proteja sectorul financiar al Rusiei în urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

criza dobanda economie moneda recesiune rubla
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024