Antena Meniu Search
x

Rubla a crescut atât de mult față de euro și dolar încât a ajuns o veste proastă pentru Putin

Rubla a ajuns în această săptămână la un maxim al ultimilor 7 ani în raport cu euro și la un un maxim al ultimilor 6 ani în raport cu dolarul. Marți rublaa ajuns la 55 per dolar american după ce Joe Biden spunea în luna martie, făcânt un joc de cuvinte între ”ruble” și ”rubble” ( n. red - moloz, gunoi) că a distrus moneda rusească. De ce s-a întărit rubla? Economiștii spun că este ținută artificial în viață și că s-a apreciat în urma unui cumul de factori: controlul acerb de capital, rușii au fost impiedicați să ceară valută, companiile obligate să convertează în ruble 80% din veniturile lor, importurile au scăzut în urma sancțiunilor occidentale, creșterea prețurilor la energie (petrol) și condiționarea livrărilor de gaze de plata în ruble. Aprecierea rublei a devenit însă o veste proastă pentru ruși care se văd obligați să mai relaxeze din restricții. 

de Adrian Popovici

la 24.05.2022, 13:56

Rubla a atins un maxim al ultimilor ani în raport cu euro și dolarul
Rubla a atins un maxim al ultimilor ani în raport cu euro și dolarul - Shutterstock

Creșterea rublei care a atins luni a atins un nivel maxim al ultimilor șapte ani în raport cu euro, pune Moscova în situația în care trebuie să își regândească politicile legate de convertirea valutelor internaționale în monedă proprie pentru a-și proteja veniturile de la buget și pe cele ale comercianților care fac exporturi, notează Bloomberg.

Surse apropiate de autoritățile responsabile au spus pentru Bloomberg că pe fondul aprecierii rublei cu peste 30% de la începutul războiului din Ucraina, este luată în calcul o reducere de la 80% la 50% a sumelor venite din străinătate în monedă națională.

Această obligativitate de a converti câștigurile în ruble a venit pe fondul sancțiunilor internaționale care au dus la prăbușirea pe moment a acestei valute. Restricțiile, combinate cu un colaps al importurilor pe fondul sancțiunilor extinse impuse de occidentali Rusiei, au redus cererea de monedă străină, pe măsură ce oferta a crescut datorită prețurilor ridicate pentru exporturile de energie care nu au fost supuse sancțiunilor.

Aprecierea rublei pune o presiune suplimentară pe economia Rusiei

Pe acelaşi subiect

Ministerul rus al economiei a declarat luni că aprecierea rublei atinge un record, iar fluxurile de capital și importurile se vor adapta contextului. O "eliminare completă a controalelor de capital ar aduce cursul la nivelul de 70-80 ruble pentru un dolar, o situație mult mai confortabilă pentru economie", a declarat Tatiana Orlova, specialistă în economie. "Acest nivel al ratei de schimb este deja inclus în prețuri. Prin urmare, revenirea la acest curs valutar nu ar alimenta inflația".

Acest nivel record al rublei a fost alimentat de decizia companiilor europene de a se supune regulilor impuse de Kremlin în ceea ce privește plata exporturilor de energie în ruble în loc de euro sau dolari. În doar patru sesiuni de tranzacționare, rubla a crescut cu 13% față de moneda unică europeană, ajungând până la cursul de 59,15 ruble pentru un euro luni. Moneda rusă a crescut cu 5.2%, ajungând la 57,27 ruble pentru un dolar.

Mediul de afaceri din Rusia a atras atenția asupra aprecierii constante a rublei și a anunțat în urmă cu câteva zile crearea unui grup de lucru care să monitorizeze evoluția cursului valutar. "Trebuie evitate reglementarea excesivă asupra valutelor", notează pe site-ul său un patronat din domeniul industrial.

Aprecierea în fața valutelor internaționale a rublei este, în mod paradoxal, o veste proastă pentru bugetul de stat, care primește o finanțare substanțială în monede internaționale, dar pe care le cheltuiește în ruble.

"Cu cât cursul este mai mare, cu atât deficitul va fi mai mare", a explicat Evgeni Kogan, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. "În plus, face lucrurile mai dificile pentru exportatori prin creșterea costurilor și reducerea veniturilor" în termeni de ruble.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Rubla a crescut atât de mult față de euro și dolar încât a ajuns o veste proastă pentru Putin