Antena Meniu Search
x

Rusia: Banca Centrală menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 15:08

Rusia: Banca Centrală menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate
Rusia: Banca Centrală menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate - Profimedia

În 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi a sprijini stabilitatea financiară. Instituţia a precizat vineri că inflaţia, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ţinta sa de 4% target în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creşterea preţurilor.

"Economia rusă intră într-o fază de transformare structurală masivă, care va fi însoţită de o perioadă temporară, dar inevitabilă, de majorare a inflaţiei. Economia rusă se va reduce în următoarele trimestre", a estimat Banca Centrală a Rusiei.

Analiştii estimează în acest an o rată a inflaţiei de 20% şi un declin al economiei de 8%. Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei nu va răspunde întrebărilor jurnaliştilor, după şedinţa de politică monetară.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a propus nominalizarea guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru al treilea mandat, într-o încercare de a asigura stabilitatea financiară, a anunţat purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov.

Pe acelaşi subiect

În 2013 a avut loc numirea surprinzătoare a Elvirei Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, prima femeie care conduce una din cele mai respectate instituţii din Rusia. Actualul ei mandat expiră în iunie, iar Putin a cerut vineri Parlamentului să ia în considerare în 21 martie renumirea ei.

"Acum, când Banca Centrală a Rusiei se confruntă cu sporirea responsabilităţii de a menţine stabilitatea financiară, preşedintele vorbeşte în mod regulat cu Nabiullina", le-a spus jurnaliştilor Peskov. Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei s-a angajat să lupte contra inflaţiei ridicate, rezistând solicitărilor puternicului Minister al Economiei de a reduce ratele pentru a stimula creşterea economiei.

Au existat zvonuri neconfirmate oficial că Elvira Nabiullina ar fi încercat să-și dea demisia de două ori la începutul acestei luni, dar Vladimir Putin nu ar fi lăsat-o să plece. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia: Banca Centrală menţine dobânda la 20% şi avertizează asupra declinului economiei şi a inflaţiei ridicate