Antena LIVE

Curs valutar

Video

Bătălia pentru Donbas. Experții anticipează lupte de o amploare nemaiîntâlnită de la cel de-Al Doilea Război Mondial

NATO şi Uniunea Europeană îşi vor spori ajutorul militar pentru Ucraina, după descoperirea masacrelor comise de trupele ruse care au ocupat oraşele de lângă Kiev. Militarii ucraineni vor primi armamentul cerut cu insistenţă de guvern, înaintea marii ofensive plănuite de Rusia în Donbas. Experţii militari anticipează că luptele vor fi de o amploare nemaiîntâlnită de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Mii de locuitori ai viitoarei zone de luptă sunt evacuaţi spre vestul Ucrainei cât timp trenurile mai pot circula. Operaţiunea a fost totuşi suspendată temporar, ieri, după ce aviaţia rusă a bombardat un important nod feroviar. Atenţie, urmează informaţii şi imagini cu puternic impact emoţional! 

De la 08.04.2022, 08:18
WhatsApp
Vezi și:

Imagini de coşmar continuă să sosească din localităţile din jurul Kievului, din care unităţile ruse au fost nevoite să se retragă. Oraşe ca Bucha, Borodianka, Irpin sunt aproape total distruse. Dar şi mai grav este că sute sau poate mii de locuitori ai lor au fost executaţi fără milă şi de cele mai multe ori fără niciun motiv. Alţii, au pierit în urma bombardamentelor. 

Război Rusia - Ucraina, ziua 44 LIVE TEXT

La Borodianka, numai sub dărâmăturile a două blocuri de locuinţe au fost găsite 26 de corpuri neînsufleţite. Voluntarii continuă să caute cadavrele victimelor pentru a le da o înmormântare demnă, dar şi pentru a găsi noi dovezi ale crimelor de război.

Iar supravieţuitorii le spun reporterilor străini poveşti înspăimântătoare: Le-a deschis uşa (soldaţilor ruşi), pentru că băteau la toate uşile, le-a deschis iar ei l-au omorât cu patul puştii. 

Pe acelaşi subiect

Am auzit un pocnet şi l-am văzut pe Leonia la pământ. Leonia nu mai era în viaţă. Un alt soldat a întrebat: "De ce ai făcut asta?" iar răspunsul a fost "Vorbea prea mult". 

Jurnal secret cu imagini din timpul invaziei ruse în Ucraina

Un locuitor din Bucha a ţinut, în secret, un jurnal însoţit şi de imagini în timpul ocupaţiei ruseşti. El a notat cum şi-a văzut unii dintre vecini bătuţi şi, în cele din urmă, ucişi de invadatori. Rusia susţine, însă, că atrocităţile de lângă Kiev sunt doar o înscenare sau că ar fi fost comise, de fapt, de militarii ucraineni după eliberarea oraşelor.

Dar serviciul german de informaţii a interceptat convorbiri ale unor combatanţi ruşi care povesteau, fără nicio remuşcare, cum uciseseră atât soldaţi ucraineni prizonieri cât şi civili. 

Volodimir Zelenski: În prezent, guvernul şi armata Rusiei constituie principala ameninţare de pe planetă pentru libertate, pentru siguranţa oamenilor şi pentru ideea de drepturi ale omului. 

Un jurnal filmat al războiului a susţinut şi o adolescentă din Mariupol, oraşul unde luptele nu au încetat mai bine de 40 de zile. Ea a povestit cum topea zăpada pentru a avea apă de băut şi cum se muta, împreună cu părinţii, dintr-un adăpost în altul, pe măsură ce acestea erau distruse de bombardamente. Tânăra a fost până la urmă evacuată împreună cu mama sa şi a ajuns în Occident, dar capul familiei a rămas să lupte în oraşul asediat.

Rusia recunoaște că a suferit pierderi grele

Mii de oameni sunt evacuaţi şi acum din estul Ucrainei unde se aşteaptă un masiv atac al armatei ruse. Dar operaţiunea putea fi oprită definitiv după un atac aerian asupra unei gări de pe singura cale ferată care permitea evacuarea. Din fericire, liniile nu au fost avariate şi trenurile au putut porni din nou. Conducerea de la Kiev se aşteaptă ca Rusia să-şi desfăşoare, în viitoarea bătălie, întreaga forţă armată disponibilă, pentru a obţine victoria care ar compensa eşecurile de până acum.

În mod neaşteptat, chiar şi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut că armata rusă a suferit pierderi grele: Avem pierderi considerabile în rândul trupelor, iar aceasta este o uriaşă tragedie pentru noi. 

Pentru a continua să reziste, ucrainenii au nevoie nu doar de elogiile pe care le aduc liderii occidentali ci, mai presus de orice, de armament. 

Dmitro Kuleba: Am venit la Bruxelles să iau parte la reuniunea ministerială a NATO şi la întâlniri bilaterale cu aliaţii. Agenda mea este foarte simplă, are numai trei solicitări: arme, arme şi arme. 

Metallica a donat 500 de mii de dolari pentru refugiaţii ucraineni

Iar NATO a decis să sporească livrările de armament către Ucraina. Şi Uniunea Europeană va aloca în acelaşi scop încă 500 de milioane de euro, în plus faţă ajutorul deja aprobat. La rândul lor Statele Unite relevă că, împreună cu aliaţii lor, au trimis deja în Ucraina peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, precum şi alte categorii de armament. 

Anthony Blinken: De la începutul agresiunii, în mod repetat şi permanent, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, le-am furnizat (ucrainenilor) cele mai eficiente sisteme de care am considerat că aveau nevoie pentru a înfrunta vehiculele blindate, tancurile, avioanele şi elicopterele. 

Chiar dacă nu pot oferi armament, mulţi artişti occidentali se străduiesc să ajute cum pot mai bine. Grupul Metallica a donat 500 de mii de dolari pentru refugiaţii ucraineni. Iar doi veterani ai legendarei formaţii Pink Floyd au lansat un nou cântec, primul după aproape trei decenii. Ca vocalist au invitat un cunoscut muzician din Kiev iar beneficiile vânzărilor sunt destinate poporului ucrainean.  

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024