Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 44 LIVE TEXT. Ursula von der Leyen, după vizita la Bucha: "Cei responsabili de atrocităţi vor fi aduşi în faţa justiţiei"

Război Rusia - Ucraina, ziua 44. Imagini şocante au filmate după ce două rachete au lovit o gară din Kramatorsk. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, inclusiv zece copii, iar câteva sute s-au ales cu răni, după ce două proiectile au lovit zona în care oamenii aşteptau să urce în trenuri. Imediat după bombardament martorii au filmat zeci de victime întinse pe jos, printre valizele şi sacoşele în care şi-au împachetat în grabă lucrurile, ca să fugă de război. Mii de oameni se aflau în gară la momentul atacului. Estul Ucrainei este evacuat zilele acestea, iar gara era unul dintre terminalele folosite în acest scop. Rusia neagă responsabilitatea acestui atac şi dă, în schimb, vina pe Kiev. Dovada pe care o invocă este imaginea unei rachete tip Tochka-U folosită şi de trupele ucrainene. Înfiorător este mesajul scris pe aceasta: "Pentru copii". Atacul a avut loc chiar în ziua în care preşedintele CE vizitează capitala Ucrainei, împreună cu şeful diplomaţiei UE. NATO şi Uniunea Europeană au promis mai mult ajutor militar pentru Ucraina, după descoperirea masacrelor comise de trupele ruse în oraşele ocupate de lângă Kiev.

de Redactia Observator

la 08.04.2022 , 22:41

UPDATE 22:40. Reacţia lui Joe Biden după atacul "atroce" al Rusiei asupra gării din Kramatorsk

Preşedintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a comis o ”atrocitate îngrozitoare”, după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk (estul Ucrainei), care s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi şi sute de răniţi, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de BBC.

Articolul continuă după reclamă

”Atacul asupra unei gări ucrainene este încă o atrocitate îngrozitoare comisă de Rusia, care a atacat civilii care încercau să plece şi să ajungă la destinaţie în siguranţă”, a scris preşedintele american pe contul de Twitter. Rusia a negat că ar fi organizat atacul.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:15. Ursula von der Leyen promite că responsabilii masacrului de la Bucha vor plăti

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este primul lider occidental care a vizitat Bucha, suburbie a Kievului, după ce s-a aflat că acolo au fost comise atrocităţi în timpul recentei retrageri a trupelor ruseşti, transmite DPA.

Printre altele, politicianul german, care efectuează vineri o vizită în Ucraina în cadrul unei delegaţii a UE, a văzut 20 de cadavre exhumate dintr-o groapă comună de acolo şi a aprins lumânări într-o biserică pentru victime.

''A fost important să încep vizita mea la Bucha. Pentru că la Bucha umanitatea noastră a fost spulberată", a scris von der Leyen pe Twitter, potrivit AGERPRES. "Mesajul meu pentru poporul ucrainean: Cei responsabili de atrocităţi vor fi aduşi în faţa justiţiei. Lupta voastră este lupta noastră'', a continuat ea.

UPDATE 19:45. Preşedinta CE avertizează Ungaria că plata gazelor naturale ruseşti în ruble înseamnă încălcarea sancţiunilor

Plata gazelor naturale ruseşti în ruble încalcă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) Moscovei, iar dacă Ungaria îşi va respecta promisiunea de a plăti gazele naturale provenite din Rusia în ruble, va încălca sancţiunile, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, pentru CNN.

”Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin - transformarea de euro în ruble şi apoi plata facturii de gaze - ar fi o încălcare a sancţiunilor. Dacă faci asta, plăteşti în ruble, încalci sancţiunile, eviţi sancţiunile pe care le impunem Rusiei”, a declarat von der Leyen.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a indicat că ţara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazele ruseşti în ruble după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca ”ţările neprietenoase” să fie obligate să plătească livrarea gazelor naturale în ruble.

UE a avut discuţii cu Ungaria, a mai precizat von der Leyen.

”Până acum, Ungaria a respectat sancţiunile, aşa că până când nu vedem contrariul, este în regulă. Nu am mai văzut niciodată până acum. Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Şi am, de asemenea, o întrebare pentru fiecare dintre statele noastre membre: Vreau să fiu primul care rupe această unitate? Cred că nu”, a conchis ea.

UPDATE 19:15. UK trimite rachete și muniție de precizie în Ucraina

Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare antiaeriană și antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), a anunțat vineri premierul britanic Boris Johnson, conform CNN.

Vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz la Londra, el a mai spus că Marea Britanie și Germania vor colabora în domeniul securității energetice și al energiilor regenerabile, în contextul în care Europa urmărește să elimine treptat dependența de combustibilii fosili ruși.

"Nu ne putem transforma sistemele noastre energetice respective peste noapte. Dar știm, de asemenea, că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte", a spus Johnson.

"Astăzi, pot anunța că Marea Britanie va trimite încă 100 de milioane de lire sterline în valoare de echipamente de înaltă calitate către forțele armate ucrainene, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, care trag cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului, alte 800 de rachete antitanc și muniție de precizie", a spus el.

"Vom trimite, de asemenea, mai multe căști, echipamente de vedere pe timp de noapte și veste antiglonț, pe lângă cele 200.000 de echipamente militare neletale pe care Marea Britanie le-a trimis deja", a mai spus Johnson.

UPDATE 18:00. Putin a expulzat 45 de diplomați polonezi din Rusia

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri după-amiază, expulzarea a 45 de diplomaţi polonezi, ca ripostă la o decizie similară a Guvernului de la Varşovia, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina.

Ministerul de Externe de la Moscova l-a convocat vineri pe ambasadorul Poloniei, Krzysztof Kraevsky, pentru a-l înştiinţa că 45 de diplomaţi polonezi au fost declaraţi personae non gratae, informează agenţiile de presă Interfax şi Reuters. Diplomaţii expulzaţi sunt din cadrul Ambasadei Poloniei din Moscova, precum şi de la consulatele poloneze din Irkuţk, Kaliningrad şi Sankt-Petersburg.

Ministerul rus de Externe i-a explicat ambasadorului Poloniei că este vorba despre "o acţiune de protest faţă de expulzarea fără motiv" a 45 de diplomaţi ruşi din Polonia, în luna martie.

UPDATE 17:30. Bilanț după atacul de la Kramatorsk: 40 de oameni au murit, între care 10 sunt copii

Bilanțul deceselor în urma atacului aerian asupra gării din Kramatorsk a crescut la 40 de victime, din care 10 sunt copii, a anunțat primarul orașului ucrainean, potrivit BBC. Primarul Oleksander Honcharenko susține că până în prezent 40 de oameni au murit, printre victime fiind și 10 copii.

Aproximativ 4.000 de oameni se aflau în gară încercând să fugă de război în momentul în care o rachetă a lovit clădirea, transmite MEDIAFAX.

UPDATE 16:21. Guvernatorul din Donețk acuză armata rusă că a folosit muniție cu fragmentare în Kramatorsk

Guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei a acuzat joi forțele ruse că au tras cu muniție cu fragmentare în gara din orașul Kramatorsk, într-un atac care a ucis cel puțin 39 de persoane, scrie Reuters.

Guvernatorul Pavlo Kyrylenko a publicat online o fotografie care arată mai multe cadavre, alături de grămezi de bagaje, dar nu a oferit dovezi are cu privire la tipul de armă folosit pentru atac. Reuters nu a putut verifica imediat afirmația sa.

"Dacă la început au vizat exclusiv ... șinele de cale ferată, acum nu este vorba doar de șine, ci și de lansarea unei rachete care conține muniție cu fragmentare. Aceasta este o confirmare că această (lovitură) a fost destinată civililor", a declarat Kirilenko într-un briefing online, potrivit MEDIAFAX.

UPDATE 16:10. Uniunea Europeană a adoptat oficial al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat, vineri, în mod oficial, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice, îngrăşăminte, băuturi alcoolice, fructe de mare şi alte produse, precum şi exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport, relatează Reuters.

Noile măsuri interzic, de asemenea, intrarea navelor şi camioanelor ruseşti pe teritoriul Uniunii Europene (UE), ceea ce va afecta şi mai mult comerţul. De asemenea, vor fi interzise toate tranzacţiile cu patru bănci ruseşti, inclusiv VTB.

Potrivit news.ro, interdicţia importurilor de cărbune va intra pe deplin în vigoare din a doua săptămână a lunii august, însă începând de vineri, nu pot fi semnate noi contracte, sancţiunile fiind publicate în jurnalul oficial al UE.

Contractele existente vor trebui reziliate până în a doua săptămână a lunii august. Astfel, Rusia poate continua să primească plăţi de la UE pentru exporturile de cărbune până la momentul respectiv.

UPDATE 15:35. Rusia acuză Ucraina de bombardarea "voită" a Gării din Kramatorsk

Rusia acuză vineri forţele armate ucrainene de faptul că au bombardat în mod voit cu o rachetă Gara din Kramatorsk, înţesată de oameni, în estul Ucrainei, un atac soldat cu cel puţin 39 de morţi, relatează AFP.

"Scopul atacului orchestrat de către regimul de la Kiev asupra Gării din Kramatorsk era să împiedice plecarea populaţiei din oraş, pentru a o putea folosi ca scut uman", acuză Ministerul rus al Apărării.

Racheta care a atins gara a fost lansată din localitatea Dobropillea, dă asigurări ministerul rus.

UPDATE 15:00. Ucraina: Rușii au lovit gara Kramatorsk cu o rachetă Iskander

Atacul rusesc asupra gării Kramatorsk a fost precedat de o recunoaștere amănunțită a țintei, a scris pe Facebook şi Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui Ucrainei. „Trupele ruse au lovit gara Kramatorsk cu o rachetă Iskander. Ar trebui să fie clar că astfel de atacuri sunt precedate de o recunoaștere atentă a țintelor, cel puțin cu UAV-uri (n.r.drone,). Au văzut foarte bine că dimineața devreme mii de oameni încercau să plece din gară, familii, copii, bătrâni”, a spus Arestovych.

Scene terifiante după atac: cel puțin 39 de cadavre, sânge și devastare.

Ministrul ucrainean de Externe spune că masacrul de Kramatorsk a fost deliberat: "Rușii știau că gara Kramatorsk era plină de civili care așteptau să fie evacuați. Cu toate acestea, au lovit-o cu o rachetă balistică, ucigând cel puțin 30 de oameni și rănind o sută. Acesta a fost un masacru deliberat. Vom aduce fiecare criminal de război în fața justiției”, a scris pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe.

UPDATE 14:40. Cel puţin 39 de morţi - inclusiv patru copii - în atacul cu rachetă la Gara din Kramatorsk, anunţă SBU

Cel puţin 39 de persoane - inclusiv patru copii - au fost ucise în atacul cu rachetă, vineri, la Gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Serviciile ucrainene de securitate SBU, revizuind în creştere bilanţul atacului, relatează AFP, potrivit News.ro. Potrivit unui bilanţ anterior, cel puţin 35 de persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite la Kramatorisk.

UPDATE 14:35. Kremlinul susţine că războiul din Ucraina s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”

Kremlinul a anunţat, vineri, că războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numeşte ”operaţiune specială”, s-ar putea încheia în ”viitorul apropiat”, deoarece obiectivele sale au fost atinse, iar operaţiunile au fost desfăşurate atât de armata rusă, cât şi de negociatorii de pace ruşi, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a înţeles că unele ţări care au încercat să adopte o poziţie neutră au fost supuse unor presiuni pentru a vota, joi, propunerea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

UPDATE 14:27. Reacția lui Volodimir Zelenski după masacrul Gara din Kramatorsk

Preşedintele ucrainean denunţă ”un rău fără limite” dezlănţuit de Rusia, în urma atacului cu rachetă la Gara din Kramatorsk, soldat cu cel puţin 35 de morţi. 

”Fără forţă şi curaj să ne înfrunte pe câmpul de luptă, ei (ruşii) distrug în mod cinic populaţia civilă. Acesta este un rău fără limite. Iar dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”, este mesajul lui Volodimir Zelenski pe Telegram, potrivit Sky News.

Liderul de la Kiev acuză metode ”inumane” ale forţelor ruse.

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei, în gara oraşului, vizată într-un atac cu două rachete, anunţă compana feroviară ucraineană Ukrzaliznytsia, în timp ce sute de persoane care voiau să fugă din regiune aşteptau un tren.

Pe esplanada din faţa gării se vedea ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă, pe care se putea citi, în rusă, ”pentru copiii noştri”. Bagaje abandonate, fragmente şi cioburi acopereau esplanada şi împrejurimile gării. ”Două rachete au căzut în Gara din Kramatorsk”, a anunţat iniţial compania feroviară ucraineană Ukrzaliznytsia.

UPDATE 13:20. Mesajul scris pe racheta care a lovit gara din Kramatorsk

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Gara oraşului a fost tinţa unui atac cu două rachete, anunţă compana feroviară ucraineană Ukrzaliznytsia. Sute de persoane care voiau să fugă din regiune aşteptau un tren în momentul atacului. Mai multe imagini postate pe social media arată ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă, dar ;i ce mesaj era scris pe proiectil

Oficiali ucraineni acuză un atac deliberat, dar Moscova spune că nu a avut misiune de atac programate vineri la Kramatorsk, potrivit Sky News.

UPDATE 13:10. Război Rusia - Ucraina: Bombardamente la Harkov și lupte grele în zona Izium

Forțele ruse au bombardat orașul Harkov, a declarat vineri guvernatorul militar regional, în condițiile în care luptele grele continuă în estul Ucrainei. „În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație rusești au tras de 48 de ori cu artilerie, mortiere, tancuri și lansatoare multiple de rachete în Saltivka, Piatyhatky, Oleksiivka, Derhachi și în centrul orașului", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, pe Telegram.

Guvernatorul anunță că există victime în urma atacurilor aeriene.

„Până în prezent, există 15 răniți în Harkov și în raion", a spus acesta, potrivit CNN. Syniehubov a precizat că bombardamentele au avariat grav o conductă de gaz și că echipele de urgență lucrează la fața locului. Bombardamentul asupra Harkovului are loc pe fondul luptelor grele din partea de sud a regiunii. Autoritățile ucrainene au îndemnat civilii să evacueze o serie de orașe și așezări din estul Ucrainei. „Luptele continuă în direcția Izium. Continuăm evacuarea, în special din Barvinkove și Lozova", a precizat guvernatorul ucrainean.

UPDATE 12:58. Rusia susține că racheta folosită în atacul din gara Kramatorsk a fost ucraineană

Ministerul rus al Apărării a sugerat că Ucraina și-a atacat propriul popor, negând responsabilitatea pentru loviturile cu rachete asupra gării Kramatorsk, care au făcut peste 30 de morți și zeci de răniți, potrivit agenției de stat RIA.

Rușii spun că racheta este folosită doar de armata ucraineană.

UPDATE 12:40. Ucrainenii anunță că armata rusă face recrutări

Birourile de înregistrare și înrolare militară ale Rusiei fac eforturi pentru a „rezolva problema reaprovizionării unităților sale cu resurse umane", au scris, joi, reprezentanții armatei ucrainene, într-o postare pe Facebook. Ucraina susține că recrutorii ruși îi înrolează acum pe cei care au fost concediați din serviciul militar începând cu 2012, în special șoferi, mecanici, specialiști în recunoaștere și comandanți juniori. De asemenea, Ucraina crede că Rusia caută să înroleze posesori de pașapoarte rusești în regiunea Transnistria din Republica Moldova, unde se află o mișcare separatistă. Un mic contingent militar rusesc se află în Transnistria de la începutul anilor 1990, dar regiunea nu are granițe cu Rusia și nu este clar cum ar putea furniza recruți pentru armata rusă.

UPDATE 11:40. Două rachete rusești au lovit o gară din estul Ucrainei folosită pentru evacuarea civililor. Sunt peste 30 de morți și zeci de răniți

Două rachete rusești au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, provocând victime. Potrivit companiei feroviare de stat, cel puțin 30 de oameni au fost uciși și peste 100 au fost răniți, în urma atacului, relatează Sky News

Mii de civili se aflau la gară, a declarat guvernatorul regiunii din Doneţk. Aceștia încercaseră să evacueze zona, unde se așteaptă esacaladarea conflictului.

Anterior, au apărut informații potrivit cărora trei trenuri de evacuare au fost blocate după un atac aerian asupra unei căi ferate controlate de Ucraina în apropiere de stația Barvinkove din estul Ucrainei. Trenurile care pleacă din Slovyansk, Kramatorsk și Lyman, care se află în regiunea Donețk, au fost blocate, a relatat postul de radio Hromadske. 

De asemenea, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că alte lovituri aeriene au lovit linia de cale ferată în partea de nord a regiunii Donețk.

UPDATE 11:12. Diplomat ucrainean: navele NATO sunt necesare pentru „deblocarea" Mării Negre

Navele NATO sunt necesare pentru „deblocarea" Mării Negre, a declarat Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie. Potrivit diplomatului, navele Alianței trebuie să patruleze în Marea Neagră, pentru a asigura securitatea transporturilor alimentare din Ucraina către întreaga lume. În prezent, exporturile de cereale ucrainene sunt blocate de navele Rusiei.

„Trebuie să deblocăm Marea Neagră", a spus diplomatul pentru Sky News.

UPDATE 10:50. Ursula von der Leyen se întâlnește cu preşedintele Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski

Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

UPDATE 10:29. Surse ucrainene: rușii nu au reușit să străpungă apărarea din Luhansk

Rusia acumulează forțe în regiunea estică Luhansk, dar nu a reușit să străpungă apărarea ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii, potrivit Mediafax. Se pare că forțele rusești își reorientează eforturile în estul Ucrainei după ce s-au retras din nord.

Experții susțin că în următoarele zile rușii vor începe o mare ofensivă în estul și sud-estul Ucrainei.

UPDATE 9:54. Armata rusă pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei şi continuă să asedieze Mariupol

Rusia continuă pregătirile pentru o ofensivă în estul Ucrainei şi asediul oraşului-port strategic Mariupol de la Marea Azov, arată Statul Major al armatei ucrainene într-un nou raport cu privire la situaţia de pe front. "Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium (situat pe râul Doneţ, în regiunea Harkov) şi spre zona Doneţk", în estul Ucrainei, menţionează raportul citat de Agerpres.

"În ultimele 24 de ore, pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au fost respinse şapte atacuri inamice", spune înaltul comandament militar al Ucrainei, care enumeră distrugerea a patru tancuri, a două sisteme de artilerie, a zece blindate şi 11 vehicule ruseşti. Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse continuă să blocheze oraşul Harkov şi să planteze câmpuri de mine pentru a împiedica - aşa cum spune el - "înaintarea trupelor ucrainene".

UPDATE 9:10. Rușii s-au retras complet din nordul Ucrainei

Trupele rusești s-au retras complet din nordul Ucrainei, întorcându-se în nordul Belarusului și al Rusiei, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC News. O parte dintre trupe vor fi transferate în estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas. Dar multe dintre forțe vor avea nevoie de „o reaprovizionare semnificativă” înainte de a fi desfășurate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Orice redistribuire în masă din nord este probabil să dureze cel puțin o săptămână minimum”, a anunțat ministerul în informarea de vineri dimineață. Acesta a adăugat că bombardamentele rusești asupra orașelor din estul și sudul Ucrainei au continuat și că trupele rusești au avansat spre sud din orașul Izyum, important din punct de vedere strategic.

UPDATE 8:40. Peste 9.000 de ucraineni au intrat joi în România, în creștere cu 3% față de ziua anterioară

Joi, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.279 de persoane, dintre care 9.165 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 3 % faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.981 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 6,3%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.218 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 16%. De la declanşarea războiului din Ucraina până joi, la nivel naţional, au intrat în România 650.441 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 8:25. Bogdan Aurescu: Este necesară crearea cât mai rapidă a Grupului de Luptă în România

Ministrul român de Externe consideră că este absolut necesară apariţia unui nou concept strategic al NATO, care să menţioneze în mod explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii Alianţei! Bogdan Aurescu este de părere că ar trebui ca noul crez să corespundă realităţii din prezent şi să se refere inclusiv la relaţiile dintre partenerii NATO. 

De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat că este necesară crearea cât mai rapidă a Grupului de Luptă în România, acesta fiind aprobat de Alianţă la finalul lunii trecute. În plus, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea ajutorului umanitar pentru Ucraina, în condiţiile în care ţara noastră a acordat sprijin pentru aproximativ 700 de mii de refugiaţi.

UPDATE 8:20. Macron evocă ''cinismul'' lui Putin şi un ''refuz explicit'' legat de Mariupol

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit, joi, despre un dialog "ingrat" şi "cinismul la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii" cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că a primit "un refuz explicit" la o operaţiune umanitară la Mariupol.

"Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(...) Dar este datoria mea", le-a răspuns el cititorilor jurnalului francez Le Parisien.

Şeful statului francez a adăugat că nu speră într-o "schimbare" în conflictul ruso-ucrainean înainte de "mijlocul lunii mai", ţinând să adauge, totodată, că dialogul "va fi fost util în pregătirea păcii de mâine".

UPDATE 7:40. Şeful Pentagonului: Putin a renunţat la planul să cucerească Kievul

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la cucerirea Kievului, după ce forţele sale au fost înfrânte de armata ucraineană și crede că liderul de la Kremlin se concentrează acum asupra sudului și estului Ucrainei.

„Putin a crezut că ar putea foarte rapid să cucerească Ucraina, să captureze foarte rapid această capitală. El s-a înşelat. Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi se concentrează acum asupra sudului şi estului ţării”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei audieri în Senatului american.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Putin „a atins exact zero dintre obiectivele sale în interiorul Ucrainei. El nu a cucerit Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a eliminat Ucraina ca stat naţional”.

UPDATE 6:50. Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Uniunea Europeană a aprobat, joi seară, noi sancţiuni "substanţiale" împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.

"Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a aprobat un nou set de sancţiuni în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acest set substanţial de sancţiuni extinde la noi domenii măsurile împotriva Rusiei. Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităţilor ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităţilor din sectorul industrial şi tehnologic care au implicare în agresiunea rusă din Ucraina​", anunţă Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

Noile măsuri includ blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, UE va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus.

Anterior, Statele Unite şi Grupul G7 au anunţat noi sancţiuni financiare şi comerciale împotriva Rusiei, ca reacţie la continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina.

UPDATE 6:40. Volodimir Zelenski: Situaţia din Borodianka, "mult mai înfricoşătoare" decât cea din Bucha

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook, joi seara, că la Borodianka, lângă Kiev, unde a început curăţarea resturilor de moloz, situaţia este mult mai rea decât la Bucea şi că sunt ”mai multe victime ale ocupanţilor ruşi”.

"Au început lucrările de demontare a resturilor din Borodianka... Acolo e mult mai rău. Şi mai multe victime ale ocupanţilor ruşi. Şi ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce a văzut lumea în Bucea şi în alte oraşe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeaşi cruzime. Aceleaşi crime odioase", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele Ucrainei afirmă că vin din ce în ce mai multe informaţii că propagandiştii ruşi pregătesc un „răspuns în oglindă” la şocul văzut la Bucea. ”Vor arăta victimele din Mariupol ca şi cum ar fi fost ucise nu de armata rusă, ci de apărătorii ucraineni ai oraşului. Pentru a face acest lucru, ocupanţii adună cadavre pe străzi, le scot şi le pot folosi în altă parte în conformitate cu scenariile de propagandă elaborate”, a mai spune Volodimir Zelenski în mesaj.

Oficialii cred că peste 300 de oameni au fost uciși de forțele ruse în Bucha, la 35 km nord-vest de capitala Kiev, iar aproximativ 50 dintre ei au fost executați. Moscova a negat că a vizat civili și spune că imaginile din Bucha au fost înscenate de guvernul ucrainean, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și pentru a periclita succesul negocierilor de pace.

Orașul Borodianka se află la aproximativ 25 km de Bucha.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 44 LIVE TEXT. Ursula von der Leyen, după vizita la Bucha: "Cei responsabili de atrocităţi vor fi aduşi în faţa justiţiei"