Antena LIVE

BBC: Blindatele occidentale nu s-au dovedit decisive pe front. "Noua armă" folosită de ruşi. "Este dureros de urmărit"

Război în Ucraina. Generalul ucrainean responsabil de contraofensiva de pe frontul de sud a declarat că apărarea rusă îngreunează avansarea echipamentelor militare, inclusiv a tancurilor și a  blindatelor occidentale. Generalul Oleksandr Tarnavskyi spune că forțele sale se luptă să treacă de câmpurile minate și de liniile defensive stratificate, relatează BBC

De la 03.08.2023, 10:40
Blindatele occidentale avariate pe frontul de sud Ministerul rus al Apărării

"Majoritatea sarcinilor trebuie îndeplinite de soldaţi", a declarat Tarnavskyi. El spune că armata Rusiei dă dovadă de "calități profesionale" împiedicând forțele ucrainene să "avanseze rapid". "Nu subestimez inamicul", adaugă el.

Informaţii neconfirmate venite de la oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, sugerează că faza decisivă a contraofensivei a început. Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că forțele ucrainene par să fi spart "anumite poziții defensive ale Rusiei pregătite dinainte"

Puţine dovezi că tancurile occidentale au fost capabile să încline balanța în favoarea Ucrainei

Dar până acum există puține dovezi că tancurile și vehiculele blindate furnizate de Occident au fost capabile să încline balanța decisiv în favoarea Ucrainei, menţionează BBC. Mai multe tancuri Leopard și vehicule de luptă americane Bradley au fost avariate sau distruse în primele zile ale contraofensivei, în apropierea orașului Orihiv.

Pe acelaşi subiect

Brigada 47 a Ucrainei, în mare parte antrenată și echipată de Occident pentru a încerca să spargă liniile de apărare rusești, a fost oprită de mine și apoi vizată de artilerie la scurt timp de la debutul contraofensivei în luna iunie. 

Rusia a publicat mai multe filmări cu distrugerile susținând că ofensiva Ucrainei a eșuat deja. În realitate, a fost mai degrabă o piedică timpurie decât o lovitură decisivă.

BBC a vizitat o bază a acestei brigăzi, ascunsă într-o pădure, din spatele liniei de front, unde ucrainenii încearcă să repare mai bine de 12 vehicule blindate - cele mai multe dintre ele fiind vehicule americane Bradley. Multe au şenile sparte şi alte avarii care arată că au trecut peste mine ruseşti. "Cu cât le putem repara mai repede, cu atât mai repede le putem aduce înapoi în prima linie pentru a salva viața soldaţilor" a explicat Serghei, un inginer. 

Blindatele occidentale au oferit o protecţie mai bună, dar nu au reuşit să treacă de mine

El a recunoscut însă că unele nu mai pot fi reparate și că vor fi folosite pentru piese de schimb sau "returnate partenerilor noștri" pentru a fi reconstruite. Deși blindajul occidental a oferit trupelor ucrainene o protecție mai bună, nu a reușit să treacă de câmpurile de mine rusești - una dintre cele mai mari piedici în calea înaintării Ucrainei pe front. 

Echipa BBC care a călătorit pe frontul de sud, a văzut și vehicule blindate Mastiff, livrate britanici, avariate și distruse. Brigada 47 folosește acum tancuri mai vechi, din epoca sovietică, pentru a curăța câmpurile de mine. Dar nici acestea nu pot scăpa de minele ascunse în pământ, chiar dacă au dispozitive specializate de deminare.

Mai aproape de linia frontului, un comandantul de tanc le-a arătat jurnaliştilor tancul său T-64 recent avariat. A fost prevăzut în față cu două sisteme pentru a declanșa în mod deliberat minele. A pierdut unul cu o noapte înainte, când încerca să elibereze un traseu pentru trupele ucrainene. "În mod normal, traulul de mine poate rezista până la patru explozii", spune el. Dar rușii au pus mine una peste alta pentru a distruge echipamentul de deminare al ucrainenilor.

"Este foarte greu pentru că sunt prea multe mine", a povestit Maxim. De multe ori există mai mult de patru rânduri de câmpuri de mine în fața liniilor defensive rusești.

Pentru prima dată în război, mai mulţi soldați sunt răniți de mine decât de artilerie

Este dureros de urmărit desfășurarea bătăliei şi pentru echipa monitorizare a dronelor din Armata de Voluntari a Ucrainei, menţionează BBC.

Un voluntar cu indicativul Doc a luat parte şi la contraofensiva de succes de anul trecut, din Herson. Dar spune că de data aceasta totul se dovedește a fi mult mai dificil. Pentru prima dată în război, spune el, mai mulţi soldați sunt răniți de mine decât de artilerie: "Când mergem înainte, întâlnim câmpuri de mine peste tot".

Noua armă folosită de ruşi

Doc le-a arătat jurnaliştilor o filmare făcută recent de una dintre dronele sale, în timp ce trupele ucrainene înaintau spre un șanț rusesc. Imaginile arată o explozie masivă de îndată ce soldații intră în tranşee. Șanțul era gol, dar echipat cu mine.

Doc povesteşte că forțele ruse folosesc acum mine controlate de la distanță. "Când soldații noștri ajung în tranșee, apăsă un buton și acesta explodează, ucigându-ne prietenii". El spune a fost martor în ultimele două săptămâni la această tactica pe care o numește "o armă nouă".

În spatele ofensivei din sud există o logică militară. Regiunea este considerată una cheie pentru a tăia forțele ruse și pentru a ajunge în orașele ocupate Melitopol și Mariupol - până în Crimeea. Dar concentrarea pe această axă înseamnă că Ucraina atacă liniile defensive rusești acolo unde acestea sunt cele mai puternice.

Generalul Tarnavskiy a spus că forțele sale duc "o muncă grea și minuțioasă". El a spus că "orice apărare poate fi spartă, dar e nevoie de răbdare, timp și acțiuni abile".

Ucraina își uzează încet inamicul, a spus el. Rusiei nu-i pasă că pierde oameni iar schimbările recente din conducerea militară arată că "nu totul este în regulă", a adăugat el. El a insistat că Ucraina nu a angajat încă în luptă principala sa forță de atac. "Încet sau nu, ofensiva are loc și cu siguranță își va atinge scopul", a dat el asigurări.

Întrebat de reporterul BBC cum putem judeca dacă este un succes sau un eșec, el a răspuns zâmbind că "dacă ofensiva nu ar avea succes, nu aș mai vorbi cu tine acum". 

Ți-a plăcut acest articol?

arma blindate razboi ucraina rusia tancuri ucraina zaporojie
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 10.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie...
Useit
Publicat 10.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Mama lui Justin Bieber sărbătorește vestea că o să fie bunică. Ce a spus...
ZU
Publicat 10.05.2024
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Hello taste
Publicat 10.05.2024
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Deparinti
Publicat 10.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți...
Medicool
Publicat 10.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024