Antena LIVE

Curs valutar

Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva

Mai multe controverse au apărut în presa occidentală în ultimele ore, legate de tipul de informații furnizate de Statele Unite Ucrainei. Pentagonul NU a negat că SUA furnizează Ucrainei informații militare, dar a respins rapoarele că a transmis armatei ucrainene "informații directe de țintire” pentru a scufunda crucişătorul Moskva și că a divulgat informații pentru ”țintirea generalilor ruși”.  Război Rusia - Ucraina, ziua 72 LIVE TEXT 

De la 06.05.2022, 13:28
WhatsApp
Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva Profimedia

CNN, The Washington Post și New York Times au relatat în ultimele ore că informațiile furnizate de americani i-au ajutat pe ucraineni să scufunde crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei Moscovei în Marea Neagră, pe 14 aprilie și să ucidă mai mulți generali ruși aflați în Ucraina. Oficialii ucraineni susțin că au ucis aproximativ 12 generali din prima linie, un număr care i-a uimit pe analiştii militari.

"Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea navei Moskva. Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a ataca nava", a declarat joi seară secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. ”Ucrainenii au propriile lor capacități de a obține informații pentru a urmări și ținti navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a completat Kirby. CNN și Washington Post scriu că armata ucraineană a primit informații despre poziționarea navei Moskva, înainte de a fi lovită.

Ucraina a susținut că a lovit nava cu două rachete Neptun la mijlocul lunii aprilie. Nava s-a scufundat în timp ce era dusă în port pentru reparații. Varianta susținută de ruși este că nava s-a scunfundat în urma izbucnirii unui incendiu cauzat de dotonarea muniției de la bord. 

The New York Times a publicat pe 5 mai un articol în care înalți oficiali americani, sub protecția anonimatului, susțin că Statele Unite au furnizat informaţii referitoare la trupele ruse pe câmpul de luptă care le-au permis ucrainenilor să vizeze şi să ucidă mulţi dintre generalii ruşi. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a oferit un punct de vedere și în acest caz. A negat că SUA ajută Ucraina să ”țintească generalii ruși”, dar a confirmat că SUA furnizează Ucrainei informații militare ”pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere țara”.

Pe acelaşi subiect

Kirby a mai declarat că SUA nu ”oferă informații despre locul unde se află pe câmpul de luptă lideri militari de rang înalt și nici nu participă la deciziile de țintire ale armatei ucrainene”.  Cu alte cuvinte, țintele și decizia de a ataca sau nu (generalii sau nava Moskva) sunt ale ucrainenilor.

Oficial SUA: Nu am furnizat informații Ucrainei ”cu intenția de a ucide generali ruși”

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a acordat o replică informațiilor publicate de NYT. Potrivit acesteia, informațiile nu au fost furnizate ucrainenilor ”cu intenția de a ucide generali ruși”. În plus, nu toate atacurile ucrainenilor au avut la bază informații americane. 

Americanii au ținut să mai precizeze în mod specific că nu au ajutat cu informații în atacul ucrainean de pe 30 aprilie asupra postului rusesc de comandă din Izium, vizitat generalul Valeri Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse. Doctrina Statele Unite interzice furnizarea de informații care vizează țintirea celor mai înalți lideri ruși, susțin oficialii, citați de NYT. Dar aceștia admit că serviciile de informații americane au fost esențiale în moartea altor generali ruși în Ucraina. 

Statele Unite furnizează în mod constant informații militare despre mișcarea trupelor și echipamentelor rusești și ajută Ucraina să confirme poziția țintelor critice. Și alți aliați NATO oferă informații în timp real armatei ucrainene. Furnizarea de informații militare face parte din cel mai recent pachet de asistentă, anunțat luna trecută de Joe Biden, a relatat NYT. 

De altfel, publicația americană precizează că furnizarea de informații militare este o formă de ajutor oferit în siguranță, deoarece este invizibilă și poate fi negată de Pentagon. Ce înseamnă asta? Pentagonul nu vrea să divulge exact ce tip de informație militară transmite Kievului pentru a nu-l provoca pe președintele Vladimir Putin să escaladeze războiului din Ucraina. De partea cealaltă, Kremlinul anunţa joi că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte state NATO furnizează informaţii secrete Kievului, dar Rusia îşi va îndeplini obiectivele în Ucraina.

”Există o cantitate semnificativă de informații care circulă către Ucraina din Statele Unite. Am deschis canalele”, a confirmat marți și generalul Mark A. Milley, președintele Șefilor de Stat Major din SUA. 

Pe 26 iulie 2020, NYT a dezvăluit că Rusia le-a oferit în secret militanților afgani recompense pentru a ucide soldați americani, potrivit agențiilor de informații din SUA. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

generali pentagon rusia statele unite ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024