Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 72 LIVE TEXT. Zelenski îi acuză pe ruşi că-i "torturează prin foamete" pe oamenii din Mariupol

Război Rusia - Ucraina, ziua 72. A avut loc o nouă operațiune de evacuare a civililor din și în jurul orașului bombardat Mariupol, din sudul Ucrainei. Între timp, luptele au continuat în oţelăria de la Azovstal, deşi Kremlinul neagă orice atac asupra acestui obiectiv. Moscova se mândreşte cu distrugerile pe care le-a produs în țara vecină, iar, potrivit unui consilier ucrainean, ruşii ar intenţiona ca - pe 9 mai - să organizeze Parada Prizonierilor în Mariupol, cu două mii de civili îmbrăcaţi în uniforme ucrainene. Volodimir Zelenski aruncă vorbe grele la adresa ruşilor, pe care îi acuză că-i "torturează prin foamete" pe oamenii din Mariupol.

de Redactia Observator

la 06.05.2022, 22:52

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:30. Un al treilea autobuz cu civili a plecat vineri seară din oţelăria Azovstal

Un autobuz cu 23 de civili la bord a părăsit oţelăria Azovstal, de la Mariupol, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de BBC. Este al treilea autobuz despre care se spune că a părăsit locul astăzi şi duce numărul total de civili evacuaţi din Azovstal în ultimele ore la 48, inclusiv un număr de copii.

Potrivit TASS, există planuri pentru un al patrulea autobuz care să plece din oţelărie înainte ca acest coridor umanitar să fie închis în cursul serii de vineri.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:30. SUA pregăteşte un nou ajutor în valoare de peste 100 de milioane de dolari pentru Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, va anunţa în următoarele zile un nou pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina. Potrivit unor surse citate de CNN, este vorba despre o sumă totală de peste 100 de milioane de dolari. 

Preşedintele Statelor Unite ale Americii va discuta cu liderii G7 în cadrul unei videoconferinţe programate duminică, la care va lua parte şi Volodimir Zelenski. Discuţiile vor acoperi ”problemele actuale, în special situaţia din Ucraina. Preşedintele ucrainean Zelenski va participa şi va vorbi despre situaţia actuală din ţara sa”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului german. ”8 mai este o dată istorică care marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care a provocat teroare, distrugere şi moarte în Europa”, a mai subliniat oficialul german.

În contextual războiului actual din Ucraina, ”coeziunea în cadrul G7 este mai importantă ca oricând”, a adăugat ea. Germania deţine preşedinţia G7.

UPDATE 20:30. Ucraina: 41 de persoane, eliberate într-un nou schimb de prizonieri cu Moscova

Un nou schimb de prizonieri cu Rusia a permis repatrierea a 41 de persoane, între care 11 femei, a anunţat vineri Kievul, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Douăzeci şi opt dintre persoanele eliberate sunt militari şi 13 civili, a menţionat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, fără a preciza numărul de ruşi remişi Moscovei. Între cei eliberaţi se numără şi un membru al clerului ortodox ucrainean, a adăugat ea.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, au avut loc mai multe schimburi de prizonieri între Kiev şi Moscova, cel mai recent pe 30 aprilie, când au fost eliberaţi 14 ucraineni, între care o femeie însărcinată.

UPDATE 20:00. Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, anunţă Kievul

Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, relatează agenţia EFE.

UPDATE 19:30. Comisia Europeană anunţă un nou ajutor de 200 de milioane euro pentru persoanele strămutate în Ucraina

Comisia Europeană a anunţat un nou pachet de ajutor în valoare de 200 de milioane euro pentru sprijinirea persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, în contextul Conferinţei internaţionale a donatorilor convocată în comun de Polonia şi Suedia.

„Sunt aici, împreună, cu un scop clar - să sprijinim poporul ucrainean, care, dând dovadă de curaj, luptă împotriva agresorului şi îşi apără libertatea. Ne aflăm acum în cea de a 10-a săptămână de invazie brutală a Ucrainei de către Rusia. 10 săptămâni în care Uniunea Europeană a sprijinit ferm Ucraina. Astăzi, Uniunea Europeană a răspuns, încă o dată, apelului de a oferi sprijin Ucrainei. În numele Comisiei Europene, am promis 200 de milioane de euro pentru Ucraina. Iar luna trecută, în timpul unui eveniment de strângere de fonduri, s-au strâns 9,1 miliarde de euro pentru ucrainenii din interiorul şi din afara Ucrainei. Ştim că va fi nevoie de mai mult. Şi vom continua să susţinem Ucraina”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat al executivului european.

Aproape 8 milioane de persoane, dintre care două treimi sunt copii, au fost strămutate în interiorul ţării de la începutul războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Peste 5,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a căuta adăpost în UE şi în ţările învecinate. Uniunea Europeană a sprijinit poporul ucrainean încă de la începutul invaziei brutale a Rusiei.

„Mobilizăm puterea economică a UE, adoptând o serie de sancţiuni menite să epuizeze resursele utilizate de Putin pentru a-şi finanţa războiul. Pe de altă parte, am direcţionat deja aproximativ 4 miliarde euro sub formă de asistenţă macrofinanciară, ajutor umanitar şi sprijin pentru statele membre care primesc refugiaţi din Ucraina”, mai indică sursa citată.

Luna trecută, Comisia Europeană a organizat împreună cu Canada un eveniment mondial de strângere de fonduri, în cadrul căruia s-au strâns 9,1 miliarde euro, sumă destinată persoanelor care fug din calea bombelor aflate atât în interiorul, cât şi în afara Ucrainei. În prezent, Comisia Europeană este pregătită să contribuie la reconstruirea ţării după război. Preşedinta von der Leyen a propus începerea lucrărilor la un pachet ambiţios de redresare, care ar trebui să aducă investiţiile masive necesare pentru a reconstrui, a pune în aplicare reforme şi a transforma Ucraina într-un loc atractiv pentru investiţii.

UPDATE 18:20. Kremlinul respinge acuzațiile că rușii ar fi furat 400.000 de tone de cereale din Ucraina

Informațiile potrivit cărora soldații ruși ar fura cereale din Ucraina sunt false, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS. 

„Nu, nu avem astfel de informații, mai degrabă arată ca o știre falsă și este o știre falsă”, a declarat Peskov. „Nu știu cine anume a spus acest lucru la ONU, dar este evident că nu s-au deranjat să verifice aceste informații”, consideră oficialul rus.

UPDATE 17:50. Ucraina susţine că a lovit fregata rusă Amiral Marakov, în Marea Neagră. Kremlinul neagă informaţia

Fregata rusă Amiral Marakov ar fi fost atacată şi avariată de o rachetă antinavă ucraineană de tip Neptun, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, potrivit mai multor surse ucrainene, relatează Kiev Post. Kremlinul neagă, însă, informaţiile. "Nu, nu avem astfel de informații", a precizat Dmitri Peskov.

UPDATE 17:20. Zelenski acuză: "Rusia şantajează Europa"

Rusia ”nu va fi trasă la răspundere” pentru crimele de război comise în Ucraina, datorită puterii sale ca ”stat nuclear” şi pentru că ”şantajează Europa cu ameninţări”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru grupul de experţi Chatham House. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că evenimentele care au loc în oraşul portuar Mariupol sunt ”un exemplu de tortură şi foamete până la moarte folosit ca armă de război”. Acesta a mai subliniat că a fost ales să fie preşedintele întregii Ucraine, nu a unui stat în miniatură, relatează The Guardian.

UPDATE 17:00. Germania va livra Ucrainei alte 7 obuziere Panzerhaubitze 2000

Germania va trimite Ucrainei șapte obuziere autopropulsate, pe lângă cele cinci sisteme de artilerie pe care guvernul olandez le-a promis deja, a anunțat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, potrivit BBC.

UPDATE 16:40. Embargo petrolier împotriva Rusiei. Pasul următor dacă statele UE nu ajung la un acord în două zile

O reuniune a miniştrilor europeni de Externe se va desfăşura săptămâna viitoare dacă statele UE nu ajung weekendul acesta la un acord asupra impunerii unui embargo petrolier împotriva Rusiei, a anunţat vineri, la Florenţa, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Reuters.

UPDATE 16:20. Putin duce cel mai scump război din istorie, estimează un analist german

Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, dar cel mai mult costă Kremlinul tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 milioane de dolari pe zi, notează vineri publicaţia ucraineană Focus.ua, citând calculele făcute de analistul german Tomi Ahonen, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:00. Kremlinul a refuzat să confirme dacă Putin i-a prezentat scuze premierului israelian

Kremlinul a refuzat să confirme dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a prezentat scuze premierului israelian, Naftali Bennett, pentru afirmaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că Adolf Hitler ar fi avut sânge de evreu, relatează The Guardian.

Israelul a anunţat că preşedintele Vladimir Putin a prezentat scuze în timpul unui apel telefonic cu premierul israelian Bennett, în cursul zilei de joi. Bennett a precizat că a acceptat scuzele lui Putin, eveniment care evocă o concesie rară din partea liderului de la Kremlin şi o mustrare puternică a lui Lavrov. Ministrul rus de Externe a afirmat săptămâna aceasta într-un interviu că Adolf Hitler ”avea sânge de evreu” şi că ”cei mai furioşi antisemiţi tind să fie evrei”. Remarcile incendiare au stârnit indignare în Israel.

UPDATE 15:30. Kievul acuză Rusia că a reluat luptele la Azovstal şi anunţă moartea unui ucrainean

Luptele continuă în oţelăria de la Azovstal, deşi Kremlinul neagă orice atac asupra acestui obiectiv. Ucraina susţine că militarii ruşi au încălcat armistiţiul de la uzina siderurgică, în timpul evacuării civililor din Mariupol. CNN nu a putut verifica informaţia.

"În urma bombardamentelor, un luptător a fost ucis, iar alţi şase au fost răniţi. Inamicul continuă să încalce înţelegerea şi nu garantează securitatea civililor evacuaţi", au transmis reprezentanţii regimentului Azov pe Telegram.

Moscova a acuzat, miercuri, că ”mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de Batalionul Azov, pe care Kremnlinul îl descrie drept ”nazist” şi susţine că a comis atrocităţi în Ucraina, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Le Figaro.

UPDATE 15:10. Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin, pe lista de sancțiuni propusă de UE

Alina Kabaeva, fosta gimnastă rusă despre care se zvoneşte că ar fi iubita lui Vladimir Putin, a fost inclusă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni contra Rusiei, propus de UE, susţin două surse din domeniul diplomaţiei, citate de CNN.

Uniunea Europeană nu adoptat oficial propunerea, dar în prezent are loc la Bruxelles o reuniune a ambasadorilor UE în care se poate ajunge la un consens.

UPDATE 15:05. Rusia spune că Polonia este o „sursă de amenințare” pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că a existat o retorică ostilă din Polonia în ultimele luni și că Varșovia ar putea fi "o sursă de amenințare", scrie Reuters.

"Faptul că există o retorică foarte, foarte ostilă din partea Poloniei în ultimele luni... că integritatea teritorială a Ucrainei poate fi amenințată din Polonia - acestea sunt, de asemenea, fapte evidente", a spus Peskov, potrivit Sky News.

O remaracă ce ar putea fi contrazisă de faptul că Polonia a solicitat UE să însăprească sancțiunile la adresa Rusiei. Luni, ministrul polonez al Mediului și Climei, Anna Moskwa, a declarat că "Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase lui Vladimir Putin".

UPDATE 14:50. Amnesty International: Dovezile arată că trupele ruse au comis crime de război lângă Kiev

Organizaţia Amnesty International a anunţat vineri că strânge dovezi conform cărora trupele ruse au comis crime de război în Ucraina, atunci când au ocupat o zonă din apropierea capitalei Kiev în februarie şi martie, transmite Reuters. De asemenea, civilii au suferit abuzuri precum acte de tortură din partea forţelor ruse în regiunea Kiev în primele etape ale invaziei lansate de Kremlin pe 24 februarie. ''Acestea nu sunt incidente izolate. Ele sunt parte a unui tipar din orice loc unde forţele ruse au deţinut controlul într-un oraş sau sat'', a declarat Donatella Rovera, consilier în cadrul Amnesty International pentru răspunsul la crize, într-o conferinţă de presă la Kiev. Informaţiile colectate de Amnesty International ''pot fi utilizate, sperăm, pentru tragerea la răspundere a autorilor, dacă nu astăzi, într-o zi din viitor'', a mai spus Rovera.

Rusia, care îşi numeşte invazia în Ucraina "operaţiune specială'' neagă că forţele sale au comis abuzuri. Autorităţile ucrainene afirmă că anchetează peste 9.000 de potenţiale crime de război comise de trupele ruse. 

De asemenea, Curtea Penală Internaţională investighează presupuse crime de război.

UPDATE 13:10. Ungaria nu susţine noile sancţiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană

Ungaria nu susţine noul pachet de sancţiuni impus de Uniunea Europeană Rusiei, care include un embargo referitor la importurile de petrol rusesc, în forma sa actuală, deoarece ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, a declarat, vineri, premierul Viktor Orban, potrivit Reuters. El a afirmat că actuala propunere a Comisiei Europene de a interzice importurile de petrol din Rusia ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare. El a adăugat că Ungaria este pregătită să negocieze o nouă propunere care să răspundă intereselor sale.

UPDATE 13:58. Lavrov: Sancţiunile occidentale nu pot distruge voinţa poporului rus

Nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaţilor ruşi ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, subliniind că Rusia este hotărâtă "să apere adevărul istoric şi interesele sale legitime", informează agenţia oficială de presă rusă TASS.

"Nici o pedeapsă (şi) nicio sancţiune nu pot distruge voinţa poporului nostru, voinţa conducerii noastre, hotărâte să apere adevărul istoric şi interesele legitime ale Rusiei şi să oprească ameninţările directe la adresa securităţii, culturii şi istoriei noastre, create chiar de-a lungul graniţelor noastre, ceea ce se întâmplă de ani de zile", a declarat Lavrov, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului rus, în acest moment se defineşte viitorul lumii, în timp ce se decide dacă va exista o ordine mondială multipolară, "controlată pe deplin de Statele Unite, ceea ce îşi doreşte Washingtonul şi tolerează alte ţări occidentale, sau lumea va fi dreaptă şi democratică".

El a subliniat de asemenea că Rusia, împreună "cu marea majoritate a ţărilor", a făcut apel la o ordine mondială corectă. "Eforturile noastre nu se bazează pe speculaţii, precum regulile pe care americanii le-au inventat şi încearcă să le impună tuturor, ci se bazează pe Carta Naţiunilor Unite, organizaţie care a fost creată după cel de-Al Doilea Război Mondial", a adăugat Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a remarcat că "cei care nu acceptă egalitatea şi vor să dicteze lumii încearcă să rescrie" idealurile de justiţie şi egalitate suverană ale tuturor ţărilor, consacrate în document. De asemenea, în opinia lui Serghei Lavrov, la ora actuală a fost declanşat un război de propagandă împotriva poporului rus. "Este vorba despre orice rus ajuns într-o ţară europeană, occidentală sau alta". "Şi, desigur, în această manifestare a rasismului deschis este o altă formă de discriminare adusă acum la absurd, în aşa măsură încât (...) se insuflă ură pentru tot ceea ce are legatură într-un fel sau altul cu Federaţia Rusă", a spus el.

În acelaşi timp, a continuat şeful diplomaţiei ruse, Occidentul "încearcă acum să muşamalizeze nazismul, să încurajeze manifestările naziste în Europa modernă. Ei încearcă deja nu numai să echivaleze învingătorii nazismului cu criminalii, ci şi să prezinte Rusia drept principalul vinovat al celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru se întâmplă în ţările baltice şi în Ucraina", a susţinut Lavrov, îndemnându-i să-şi amintească lecţiile istoriei. "La baza tuturor eforturilor noastre nu stau nişte construcţii speculative precum regulile inventate de americani care sunt impuse tuturor celorlalţi", a explicat el, "ci Carta ONU, o organizaţie care a fost creată ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial", a reiterat şeful diplomaţiei ruse.

UPDATE 12:57. Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaitsev, potrivit Reuters.

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.

Directorul CIA, William Burns, a declarat pe 14 aprilie că, având în vedere eşecurile suferite de Rusia în Ucraina, ”niciunul dintre noi nu poate privi relaxat ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat în cadrul unui interviu acordat The Associated Press că ar fi ”inacceptabil” să fie folosite arme nucleare în războiului din Ucraina, dar nu a putut preciza dacă Rusia are astfel de planuri: ”Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi (n.r. Belarus), nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi leadershipul rus”.

UPDATE 11:30. Pentagon: Majoritatea forţelor ruse au părăsit Mariupolul şi s-au îndreptat spre nordul Ucrainei

Majoritatea forţelor ruse care se aflau în jurul oraşului-port Mariupol au plecat şi s-au îndreptat spre nordul Ucrainei, lăsând în urmă două grupuri tactice de batalion sau aproximativ 2.000 de militari, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează The Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi că, deşi atacurile aeriene ruseşti continuă la Mariupol, forţele ruse înregistrează în continuare doar progrese insignifiante şi ”anevoioase”, pe măsură ce lupta principală continuă în regiunea de est Donbas. El a mai spus că nu a văzut nicio schimbare în atitudinea sau ritmul Rusiei, pe măsură ce ziua de 9 mai se apropie.

John Kirby a afirmat că SUA susţine că trupele ruse nu se mişcă potrivit planului şi nu înregistrează progresul scontat în Donbas.

UPDATE 10:20. Aproape 500 de civili au fost evacuați din Mariupol, anunță autoritățile ucrainene

Autoritățile ucrainene au anunțat că alți aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, inclusiv câteva persoane din uzina siderurgică Azovstal asediată, scrie BBC News.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a calificat evacuarea drept "o operațiune complexă" și a declarat că Ucraina va continua să facă totul pentru "a salva toți civilii și militarii".

El a mulțumit ONU pentru ajutorul acordat, pe Telegram.

UPDATE 9:30. Peste 7.700 de ucraineni au intrat joi în România, în scădere ușoară faţă de ziua precedentă

Poliția de Frontieră transmite că joi au intrat în România 7.733 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 5% faţă de ziua precedentă. „În data de 05.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 76.348 de persoane, dintre care 7.733 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 5% faţă de ziua precedentă”, anunță Poliția de Frontieră.

Potrivit comunicatului de presă, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.147 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 9,5%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.502 cetăţeni ucraineni, scădere cu 14,8%. De la declanşarea acestei crize până joi noaptea, la nivel naţional, au intrat în România 866.916 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022, perioadă pre-conflict, au intrat în ţară noastră 901.445 ucraineni.

UPDATE 8:40. Surse CNN: Statele Unite au ajutat Ucraina să ţintească nava de război rusească Moskva

Ucraina a avut ajutor din partea Statelor Unite când a ţintit, cu succes, cu rachete de croazieră preţioasa navă de război a Rusiei, luna trecută, afirmă surse citate de CNN.

Forţele ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a confirma că este vorba despre Moskva, au declarat pentru CNN surse apropiate evenimentelor. SUA a răspuns că era Moskva şi a oferit informaţii despre locaţia sa. Nu este clar dacă SUA ştia că Ucraina va încerca să lovească nava, însă SUA nu a fost implicată în acea decizie, afirmă sursele. Nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene, în 14 aprilie, însemnând o lovitură uriaşă pentru armata rusă.

UPDATE 7:30. Luptele au distrus sau avariat aproape 400 de spitale și centre medicale, afirmă Zelenski

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

"Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii", a declarat Zelenski într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.

În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus președintele ucrainean.

"Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor".

Continuă evacuarea civililor din Mariupol

O a treia operațiune a Națiunilor Unite este în desfășurare pentru evacuarea civililor din Mariupol. Purtătorul de cuvânt al Organizației a declarat pentru AP că "vor împărtăși mai multe informații atunci când situația o va permite".

Nu este clar câți oameni vor fi evacuați sau dacă printre aceștia sunt și cei care se adăpostesc la oțelăria de la Azovstal. Mai devreme, a fost raportat că un nou convoi al Națiunilor Unite se îndreaptă către uzina metalurgică, pentru a încerca să evacueze civilii, scrie The Guardian.

Se crede că în buncărele combinatului se ascund şi aproximativ 200 de civili. Şeful ONU, Antonio Guterres, a afirmat că ar trebui făcut totul ca "oamenii să fie scoşi din această zonă de iad".

Președintele Ucrainei a vorbit despre situația din Mariupol în timpul discursului său obișnuit de noapte. Aproximativ 2.000 de luptători rămân în oraș, refuzând să se predea rușilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 72 LIVE TEXT. Zelenski îi acuză pe ruşi că-i "torturează prin foamete" pe oamenii din Mariupol