Antena Meniu Search
x

Americanii îi ajută pe ucraineni să-i ucidă pe generalii ruși pe front. Dezvăluire NYT

Statele Unite au furnizat informații despre forțele ruse care le-au permis ucrainenilor să atace și să ucidă mulți dintre generalii care au murit în acțiune în războiul din Ucraina, potrivit unor înalți oficiali americani, citați de The New York Times.

de Redactia Observator

la 05.05.2022, 12:50

Americanii îi ajută pe ucraineni să-i ucidă pe generalii ruși pe front. Dezvăluire NYT
Vladimir Putin și Serghei Șoigu în 2015 - Getty Images

Oficialii ucraineni susțin că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă. Numărul i-a uimit pe analiștii militari occidentali. Administrația lui Joe Biden furnizează armatei ucrainene informații în timp real de pe câmpul de luptă. Asta le-a permis soldaților ucraineni să atace pozițiile generalilor ruși.

Informațiile furnizate de americani ucrainenilor includ chiar și ce mișcări urmează să facă trupele rusești. Aceste detalii sunt obținute de americani din informațiile strânse și evaluate despre planul secret de luptă al Moscovei în regiunea Donbas, spun oficialii. Oficialii SUA au refuzat să dezvăluie câți generali ruși au fost uciși cu ajutor american.

Statele Unite au dezvăluit ucrainenilor locul unde se aflau generalii și alte detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații, inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană despre prezența unor înalți ofițeri ruși, pentru a lansa atacuri letale.

Furnizarea informațiilor face parte dintr-un nou pachet mai puternic de sprijint oferit de SUA Kievului, care include arme grele și ajutor de zeci de miliarde de dolari. Asta arată cât de repede s-a schimbat poziția americană mai restrictivă la începtul invaziei ruse privind sprijinul pentru Ucraina, pe măsură ce războiul intră într-o nouă etapă care s-ar putea întinde pe mai multe luni. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii susțin că au ucis 12 generali ruși în război. SUA refuză să dezvăluie oficial numărul

Ajutorul serviciilor de informații americane a avut un rol decisiv pe câmpul de luptă. A confirmat țintele identificate de armata ucraineană și a îndreptat armata către noi ținte. Furnizarea de informații despre locul unde se află și mișcarea trupelor rusești de către SUA  are puține precedente. 

Pentru că nu au reușit să avanseze spre Kiev în prima parte a războiului, Rusia a încercat să se regrupeze în estul Ucrainei cu o forță mai concentrată, care însă până acum s-a deplasat lent și neuniform.

Oficialii americani intervievați de NYT au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta detalii despre informațiile secrete furnizate Ucrainei. Administrația Biden a încercat să păstreze secret o mare parte din informațiile de pe câmpul de luptă, de teamă să nu-l provoace pe președintele Vladimir Putin să transforme totul într-un război mai larg. 

Oficialii americani nu au descris modul în care au obținut informații despre cartierul general al trupelor ruse, de teamă să nu pună în pericol metodele de colectare a informațiilor. Dar pe tot parcursul războiului, agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți clasificați și comerciali, pentru a urmări mișcările trupelor rusești.

Secretarul Apărării Lloyd J. Austin chair a spus luna trecută că ”vrem să vedem Rusia slăbită astfel încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut în invadarea Ucrainei”. Întrebat despre informațiile furnizate ucrainenilor, John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus că ”nu va vorbi despre acest lucru”. Dar a recunoscut că Statele Unite oferă ”Ucrainei informații pe care le poate folosi pentru a se apăra”.

Oficial SUA: Nu am furnizat informații ”cu intenția de a ucide generali ruși”

După ce NYT a publicat articolul, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a declarat că informațiile de pe câmpul de luptă nu au fost furnizate ucrainenilor ”cu intenția de a ucide generali ruși”. Nu toate atacurile ucrainenilor au avut la bază informații americane. 

Americanii au ținut să mai precizeze că nu au ajutat cu informații în atacul ucrainean de pe 30 aprilie asupra postului rusesc de comandă din Izium, vizitat generalul Valeri Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse. Statele Unite interzic furnizarea de informații despre cei mai înalți lideri ruși, au spus oficialii. Dar serviciile de informații americane au fost esențiale în moartea altor generali, au recunoscut oficialii.

Statele Unite furnizează în mod curent informații despre mișcarea trupelor și echipamentelor rusești și ajută Ucraina să confirme poziția țintelor critice. Și alți aliați NATO oferă informații în timp real armatei ucrainene.

Mini drona Switchblade poate elimina un general în timp ce stă în mașină

Administrația Biden a trimis noi arme care ar urma să îmbunătățească capacitatea Ucrainei de a viza ofițeri ruși superiori. Versiunea mai mică a dronei Switchblade, ajunsă pe câmpul de luptă, poate fi folosită pentru a identifica și ucide individual soldați. Practic poate elimina un general care stă într-o mașină sau dă ordine pe linia de front.

Oficialii americani au recunoscut public că Statele Unite au început să ofere Ucrainei informații utile de dinainte de invazia rusă de pe 24 februarie. De exemplu, înainte de război, agențiile de informații americane au avertizat despre un atac iminent al rușilor asupra aeroportului Hostomel, la nord de Kiev. Acest lucru a permis Ucrainei să-și întărească apărarea. Forțele aeriene ruse nu au putut în cele din urmă să controleze aerodromul.

Informațiile pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei s-au dovedit valoroase, însă și generalii ruși s-au lăsat de multe ori expuși la interceptări, folosind telefoane și radiouri necriptate, au declarat actuali și foști oficiali militari americani.

”Arată o proastă disciplină, lipsă de experiență, aroganță și eșec în a evalua capacitățile ucrainene. Nu este greu să geolocalizezi pe cineva care vorbește liber la un telefon nesecurizat.”, a comentat Frederick B. Hodges, fostul comandant superior al armatei americane în Europa. 

Cum au fost vânați generalii ruși de ucraineni cu ajutor american

Tacticile militare ale Moscovei i-au făcut vulnerabili pe generalii ruși. Rușii au o ierarhie de comandă centralizată, de sus în jos, care oferă autoritate pentru luarea deciziilor doar la cele mai înalte niveluri. Practic, generalii ruși sunt obligați să facă călătorii riscante pe front pentru a rezolva probleme logistice și operaționale. În comparație, structura americană este mai descentralizată și împinge luarea multor decizii pe câmpul de luptă către personalul superior și ofițerii juniori. ”Când sunt probleme, ofițerii generali trebuie să rezolve problema”, a spus generalul Hodges.

Administrația Biden rămâne precaută în a-l inflama pe Putin, președintele Joe Biden a spus că nu va trimite trupe americane în Ucraina și nici nu va stabili acolo un no-fly zone. Cu toate astea, actuali și foști oficiali susțin că au fost luate decizii care avertizează Rusia că Ucraina are în spate întreaga forță a Statelor Unite și a NATO.

Unii oficiali europeni cred că, în ciuda discursului lui Putin că Rusia se luptă de fapt cu NATO și Occidentul, până acum liderul rus a fost descurajat să înceapă un război mai larg. Oficialii americani nu sunt însă atât de siguri de asta și au dezbătut săptămâni la rând de ce Putin nu a escaladat conflictul. Oficialii spun că Moscova își face propriile calcule, inclusiv dacă poate face față unui război mai mare, în special unul care ar permite NATO să intre în război direct.

”Este clar că dorim ca rușii să știe la un anumit nivel că îi ajutăm pe ucraineni în această măsură și vom continua să facem acest lucru. Le vom oferi tot ce au nevoie pentru a câștiga și nu ne este frică de reacția lui Vladimir Putin. Nu ne vom descuraja singuri”, a spus Evelyn Farkas, fostul oficial în administrația Obama.

Furnizarea de informații este considerată o formă sigură de ajutor, deoarece este invizibilă și poate fi negată. ”Există o cantitate semnificativă de informații care circulă către Ucraina din Statele Unite. Am deschis canalele”, a declarat marți generalul Mark A. Milley, președinte al Șefilor de Stat Major din SUA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Americanii îi ajută pe ucraineni să-i ucidă pe generalii ruși pe front. Dezvăluire NYT