Vladimir Putin ordonă mobilizare militară parțială: Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune. Putin a amenințat că “vom folosi toate mijloacele la îndemână pentru a ne apăra țara și poporul”.
De Redactia Observator la 21.09.2022, 14:27Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață o mobilizare parțială pentru campania militară din Ucraina. Aceasta înseamnă că vor fi chemați rezerviști - soldați care au mai servit în armată. Mobilizarea parțială începe chiar de astăzi în Rusia. Președintele rus a acuzat Occidentul de șantaj nuclear la adresa Rusiei, a amenițat că are ”o mulțime de arme pentru a răspunde” amenințărilor occidentale și că nu joacă la cacealma. Putin a transmis că va folosi toate resursele pe care le are Rusia pentru ”a ne apăra poporul în Donbas”. În plus liderul rus a ordonat o creștere a finanțării pentru a stimula producția de arme a țării.
Putin a spus că mobilizarea parțială este un pas necesar pentru a asigura integritatea teritorială a Rusiei. El susține că Occidentul vrea să distrugă Rusia. Ministrul rus al Apărării a declarat într-un interviu că 300.000 de rezerviști ar putea fi mobilizați. Între timp, națiunile occidentale au condamnat planurile Moscovei de a organiza așa-zise referendumuri în zonele din Ucraina aflate în prezent sub controlul Rusiei. Administrațiile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat că votul va începe, dar SUA, Germania și Franța au spusn deja că nu vor recunoaște niciodată rezultatele unor astfel de scrutine ”false”.
Vladimir Putin: Decretul privin mobilizarea parțială a fost semnat
”Administrațiie din Zaporojie Herson au decis să facă referendumuri pentru alipirea la Rusia. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura de condițile pașnice de desfășurare. Oamenii trebuie să aleagă liber. În aceste regiuni, toți acești oameni vor fi sprijiniți de astăzi. Armata acționează și asigură mii de kilometri, îi apără de neonazism, de mașina colectivă a vestului. Am luat aceste decizii care sunt potrivite pentru pericolele. Apărăm patria mamă, suveranitatea. În teritoriile eliberate susțin aceste propuneri, susțin mobilizarea parțială în aceste regiuni. Decretul privin mobilizarea parțială a fost semnat. Oficial camerele Adunării Federale au fost informate, mobilizarea a fost dată astăzi, pe 21 septembrie", a mai declarat Vladimir Putin.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 210 LIVE TEXT. Occidentul condamnă referendumurile false ale Rusiei. Americanii se...
- Putin pierde și din aliați, pe măsură ce armata suferă înfrângeri în Ucraina. Cum încearcă să justifice...
- Erdogan anunță cum se va încheia războiul din Ucraina, cere Rusiei să cedeze teritoriile ocupate și ia...
”Pentru a proteja Rusia, suveranitatea și integritatea ei, consider că este necesar să susțin propunerea de a efectua o mobilizare parțială. Decretul de mobilizare parțială a fost semnat”, a declarat Putin în cadrul unui discurs înregistrat, așteptat de peste 12 ore în Rusia. ”Vor fi supuși conscripției numai rezerviștii, vor urma pregătire suplimentară ținând cont de experiența operațiunii speciale. Măsurile de mobilizare vor începe astăzi. Persoanele mobilizate care participă la operațiunea specială vor primi plăți în baza contractului”, a mai spus Putin.
Discursul complet al preşedintelui Putin
Redăm integral discursul preşedintelui rus Vladimir Putin:
"Tema discursului meu este situația din Donbas și cursul unei operațiuni militare speciale pentru eliberarea regiunii de regimul neo-nazist care a preluat puterea în Ucraina în 2014, ca urmare a unei lovituri de stat armate.
Mă adresez astăzi: tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, oamenilor din marea noastră Patrie, tuturor celor care sunt uniți de marea Rusie istorică, soldaților și ofițerilor, voluntarilor care luptă acum pe linia frontului, către frații și surorile noastre - locuitorii republicilor populare Donețk și Lugansk, regiunilor Herson și Zaporojie și alte zone eliberate de sub regimul neo-nazist.
Este vorba despre pașii necesari, urgenţi pentru a proteja suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Rusiei, despre susținerea dorinței și voinței compatrioților noștri de a-și controla propriul viitor și despre politica agresivă a unei părți din elitele occidentale, care se străduiesc cu toată puterea lor să-și mențină dominația, iar pentru aceasta încearcă să blocheze, să suprime orice centre suverane independente de dezvoltare pentru a continua să-și impună cu cruzime voința altor țări și popoare, să-și planteze pseudo-valorile.
Scopul acestui Occident este de a slăbi, de a diviza și, în cele din urmă, de a ne distruge țara. Ei spun că în 1991 au reușit să destrame Uniunea Sovietică, iar acum a venit rândul Rusiei, ca ea să se destrame.
Și planifică astfel de planuri de mult timp. Au încurajat bandele de teroriști internaționali din Caucaz, au promovat infrastructura ofensivă a NATO aproape de granițele noastre. Ei au făcut din rusofobia totală arma lor, timp de decenii au alimentat intenționat ura față de Rusia, în primul rând în Ucraina, pe care au pregătit-o pentru soarta unui punct de sprijin anti-rus, iar poporul ucrainean însuși a fost transformat în carne de tun și împins la război cu ai noștri, țara, dezlănțuind acest război încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea care controlează Ucraina ca urmare a unei lovituri de stat.
Și după ce actualul regim de la Kiev a refuzat în mod public o soluție pașnică a problemei din Donbas și, în plus, și-a anunțat pretențiile asupra armelor nucleare, a devenit absolut clar că un nou următor, așa cum se întâmplase de două ori înainte, un atac pe scară largă asupra Donbass era inevitabil. Și atunci, la fel de inevitabil, ar fi avut loc un atac asupra Crimeei Ruse - asupra Rusiei.
În acest sens, decizia privind o operațiune militară preventivă era absolut necesară și singura posibilă. Principalele sale scopuri - eliberarea întregului teritoriu al Donbasului - au fost și rămân neschimbate.
Republica Populară Lugansk a fost deja aproape complet eliberată de neonazişti. Luptele în Republica Populară Donețk continuă. Aici, timp de opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat o linie profund eșalonată de fortificații. Atacul lor frontal ar fi dus la pierderi grele, așa că unitățile noastre, precum și unitățile militare ale republicilor din Donbas, acționează sistematic, competent, folosesc echipamente, protejează personalul și eliberează pas cu pas Donețkul, curăță orașele de neo-naziștii, oferă asistență oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a transformat în ostatici, în scuturi umane.
După cum știți, militarii profesioniști care servesc sub contract participă la operațiunea militară specială. Formațiile de voluntari luptă și ele, cot la cot, cu ei: oameni de diferite naționalități, profesii, vârste sunt adevărați patrioți. Au venit în apărarea Rusiei și a Donbasului", a trnsmis Vladimir Putin.
"În acest sens, am dat deja instrucțiuni Guvernului și Ministerului Apărării pentru a stabili statutul juridic al voluntarilor, precum și al luptătorilor unităților din Republicile Populare Donețk și Lugansk. Ar trebui să fie același cu cel al militarilor obișnuiți ai armatei ruse, inclusiv material, sprijin medical și garanții sociale. O atenție deosebită trebuie acordată organizării aprovizionării cu echipamente și echipamente cu formațiuni și detașamente de voluntari ale miliției populare din Donbass.
În cursul rezolvării principalelor sarcini de protecție a Donbasului, trupele noastre, pe baza planurilor și deciziilor Ministerului Apărării și ale Statului Major General privind strategia generală de acțiune, au eliberat de neo-naziști și teritorii semnificative ale Hersonului și Zaporojie, precum și alte regiuni. Ca urmare, s-a format o linie extinsă pe front, care este de peste o mie de kilometri.
Ce vreau să spun public astăzi pentru prima dată: Deja după începerea operațiunii militare speciale, inclusiv a discuțiilor de la Istanbul, reprezentanții Kievului au reacționat foarte pozitiv la propunerile noastre, iar aceste propuneri au vizat în primul rând asigurarea securității Rusiei și a intereselor noastre. Dar este evident că soluția pașnică nu i se potrivea Occidentului, prin urmare, după ce s-a ajuns la anumite compromisuri, Kievului i s-a dat de fapt ordin direct de a perturba toate acordurile.
Ucraina a început să fie încărcată cu arme și nu numai. Regimul de la Kiev a lansat noi bande de mercenari și naționaliști străini, unități militare antrenate la standardele NATO și sub comanda de facto a consilierilor occidentali.
În același timp, regimul de represiune din întreaga Ucraină împotriva propriilor cetățeni, instituit imediat după lovitura armată din 2014, a fost întărit în cel mai sever mod. Politica de intimidare, teroare și violență capătă din ce în ce mai multe forme teribile, barbare.
Vreau să subliniez că știm că majoritatea oamenilor care trăiesc în teritoriile eliberate de neonazişti, iar acestea sunt, în primul rând, ținuturile istorice ale Novorossiei, nu vor să fie sub jugul regimului neonazist. La Zaporojie, în regiunea Herson, în Lugansk și Donețk, au văzut și văd atrocitățile pe care neonaziștii le fac în zonele ocupate din regiunea Harkov. Urmașii lui Stepan Bandera
și naziștii ucid oameni, îi torturează, îi aruncă în închisoare.
Peste șapte milioane și jumătate de oameni locuiau în Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson, înainte de izbucnirea ostilităților. Mulți dintre ei au fost nevoiți să devină refugiați, să-și părăsească casele. Iar cei care au rămas - aproximativ cinci milioane de oameni - astăzi sunt supuși la foc constant de artilerie și rachete din partea militanților neonazisti. Au lovit spitale și școli, organizează atacuri teroriste împotriva civililor.
Nu putem, nu avem dreptul moral de a abandona oamenii apropiați pentru a fi sfâșiați de călăi, nu putem decât să răspundem dorinței lor sincere de a-și controla propria soartă. Parlamentele republicilor populare din Donbas, precum și administrațiile militaro-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie, au decis să organizeze referendumuri privind viitorul acestor teritorii și s-au adresat către noi, Rusia, cu o cerere de a sprijini un astfel de pas.
Permiteți-mi să subliniez că vom face totul pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Și vom sprijini decizia privind viitorul lor, care va fi luată de majoritatea locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson.
Dragi prieteni!
Astăzi, Forțele noastre Armate, așa cum am spus deja, operează pe front, care depășește o mie de kilometri, se confruntă nu numai cu formațiunile neonaziste, ci, de fapt, cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv.
În această situație, consider necesar să luăm următoarea decizie - este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm - și anume: să ne protejăm Patria Mamă, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, să asigurăm securitatea poporului și poporului nostru în teritoriile eliberate, consider că este necesar să susțin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua mobilizări parțiale în Federația Rusă.
Repet, vorbim în mod specific de mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși conscripției, mai ales cei care au servit în Forțele Armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă. Cei chemați la serviciul militar vor urma o pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale, înainte de a fi trimiși în unități. A fost semnat decretul de mobilizare parțială.
În conformitate cu legea, camerele Adunării Federale - Consiliul Federației și Duma de Stat - vor fi informate oficial despre acest lucru astăzi prin scrisori. Activitățile de mobilizare vor începe astăzi, din 21 septembrie.
Aș dori să subliniez că cetățenii ruși chemați la serviciul militar prin mobilizare vor primi statutul, plățile și toate garanțiile sociale ale personalului militar care servește în baza unui contract.
Voi adăuga că Decretul de mobilizare parțială prevede și măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului. Șefii întreprinderilor din industria de apărare sunt direct responsabili pentru rezolvarea sarcinilor de creștere a producției de arme și echipamente militare și de desfășurare a capacităților de producție suplimentare. La rândul lor, toate problemele de sprijin material, de resurse și financiar pentru întreprinderile de apărare trebuie soluționate imediat de Guvern.
Dragi prieteni!
În politica sa agresivă anti-rusă, Occidentul a depășit toate liniile. Auzim constant amenințări la adresa țării noastre, a poporului nostru. Unii politicieni iresponsabili din Occident nu vorbesc doar despre planuri de organizare a furnizării de arme ofensive cu rază lungă de acțiune către Ucraina - sisteme care vor permite lovituri împotriva Crimeei și a altor regiuni ale Rusiei.
Asemenea lovituri teroriste, inclusiv cu utilizarea armelor occidentale, sunt deja efectuate în așezările de graniță din regiunile Belgorod și Kursk. În timp real, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateliți, drone strategice, NATO efectuează recunoașteri în tot sudul Rusiei.
La Washington, Londra, Bruxelles, ei împing direct Kievul să transfere operațiuni militare pe teritoriul nostru. Fără să se mai ascundă, spun că Rusia ar trebui învinsă prin toate mijloacele pe câmpul de luptă, urmată de privarea de orice suveranitate politică, economică, culturală, în general, cu jefuirea completă a țării noastre.
A fost lansat și șantajul nuclear. Vorbim nu numai despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie, care este încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și folosirea armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei – arme nucleare.
Celor care își permit să facă astfel de afirmații despre Rusia, aș vrea să le reamintesc că țara noastră are și diverse mijloace de distrugere, cu unele componente mai moderne decât cele ale țărilor NATO. Și dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu este o cacealma.
Cetăţenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independenţa şi libertatea noastră vor fi asigurate - subliniez din nou acest lucru - cu toate mijloacele de care dispunem. Și cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că situația s-ar putea întoarce împotriva lor.
Este în tradiția noastră istorică, în destinul poporului nostru, să-i oprim pe cei care luptă pentru dominația lumii, care amenință cu dezmembrarea și înrobirea Patriei noastre. O vom face acum - și așa va fi. Cred în sprijinul vostru.
Putin, discurs despre mobilizare așteptat de peste 12 ore în Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat să rostească miercuri, mai târziu decât fusese anunţat iniţial, un discurs naţional, primul său discurs de când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina în februarie, relatează Sky News. Consilierul pentru Securitate al Administrației Biden a spus marți că Putin pare a fi pe punctul de a anunța mobilizarea generală după ce parlamentul rus a modifica Legea Mobilizării Generale, înăsprind pedepsele pentru dezertare.
Cu toate astea, Rusia a negat în repetate rânduri că va anunța o mobilizare generală. Așa-numitele republici separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat marți că se unesc şi cer referendum de anexare la Rusia a Doneţkului, Luganskului, Hersonului și a regiunii Zaporojie. Occidentul a condamnat aceste planuri, numind votul unul ”fals”, pe care nu-l va recunoaște.
În presa rusă s-a speculat că preşedintele se va adresa ruşilor marţi seară, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nu a fost oferit niciun motiv. Discursul vine după ce liderii separatişti din patru regiuni ocupate de Rusia în estul Ucrainei au anunţat că intenţionează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în cursul acestei săptămâni.
Se aşteaptă ca Putin să apere această mişcare, care ar deschide calea pentru anexarea oficială a unor porţiuni de teritoriu după aproape şapte luni de război. Analiştii citaţi de The Guardian au sugerat că discursul ar putea servi şi pentru a anunţa o mobilizare parţială în Rusia. Printre ipotezele vehiculate se numără că Putin ar putea anunţa mobilizarea rezerviştilor, proclamarea legii marţiale sau chiar un război deschis cu Occidentul. Unii analiști consideră că discursul ar fi exercițiu de imagine într-un moment în care armata rusă se confruntă cu pierderi semnificative în războiul din Ucraina. Marți, Putin a cerut industriei de apărare să trimită mai mult armament trupelor din Ucraina: Studiaţi armele occidentale capturate
Duma de stat a Rusiei a aprobat înăsprirea pedepselor pentru militarii care dezertează
Mai îngrijorătoare este atitudinea aliaţilor lui Putin de la Moscova. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a scris că anexarea regiunilor ucrainene va deveni ireversibilă şi va îndreptăţi Rusia să le apere cu orice mijloace. Aceasta nu ar exclude nici folosirea armelor nucleare cu care au ameninţat, deja, propagandiştii Kremlinului. Ca o pregătire pentru intensificarea războiului, Duma de stat a Rusiei a aprobat înăsprirea pedepselor pentru militarii care dezertează, se predau sau comit jafuri în vreme de război. Iar Putin i-a convocat pe reprezentanţii industriei de armament. Le-a cerut să sporească livrările către trupele din Ucraina şi să studieze armele occidentale capturate acolo, pentru a le îmbunătăţi pe ale lor.
Vladimir Putin: Putem şi trebuie să studiem aceste armamente (occidentale), tot ce au, tot ce au folosit (ucrainenii) împotriva noastră şi astfel să îmbunătăţim calitatea dotărilor noastre.
Guvernele occidentale condamnă sever plănuita anexare a teritoriilor ucrainene şi subliniază că nu o vor recunoaşte. Iar conducerea de la Kiev consideră că decizia reflectă panica separatiştilor şi chiar a Kremlinului în faţa succeselor militare ale Ucrainei.
Volodimir Zelenski: Situaţia de pe front arată clar că iniţiativa aparţine Ucrainei. Poziţia noastră nu se schimbă din cauza unor anunţuri zgomotoase de pe undeva. Şi avem sprijinul deplin al partenerilor noştri în privinţa aceasta.
Macron, despre referendumurile cerute de serparatiști: Dacă nu ar fi tragic, ar fi de râs
Antony Blinken/secretar de stat al SUA: Nimic din toate acestea: aşa-zisul referendum, potenţiala mobilizare a unor forţe suplimentare, nu sunt semne de forţă. Dimpotrivă, sunt semne de slăbiciune, sunt semnele eşecului Rusiei.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Dacă nu ar fi tragic, ar fi de râs. Este cinism (din partea Rusiei) şi prin urmare, evident, (referendumul) nu va fi recunoscut de comunitatea internaţională.
Pe teren, armata rusă a continuat bombardamentele, dar atacurile sale asupra unor centre strategice din Donbas au fost respinse cu pierderi grele, potrivit armatei ucrainene.