Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 210 LIVE TEXT. Peste 1.000 de persoane arestate în Rusia, la protestele faţă de mobilizarea parţială anunţată de Putin

Război Rusia - Ucraina, ziua 210. Vladimir Putin a anunțăat, într-un discurs televizat, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina. Într-un clip înregistrat, liderul de la Kremlin a spus că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea și că au făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Președintele rus a precizat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat". Ulterior anunțului făcut de Putin, ministrul rus al Apărării a spus că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti, în contextul războiului din Ucraina. Serghei Şoigu a precizat că mobilizarea parţială îi va implica pe cei care au experienţă militară.

de Redactia Observator

la 21.09.2022, 22:16

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:00 Peste 1.000 de persoane arestate în Rusia, la protestele faţă de mobilizarea parţială

Numărul protestatarilor reținuți la mitingurile anti-mobilizare din Rusia a depășit 1.000. Protestele au venit după anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a civililor pentru a lupta în Ucraina.

Peste 1.000 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor anti-mobilizare care au loc în întreaga Rusie. Potrivit OVD-Info, peste 1.178 de persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, majoritatea în Moscova și Sankt Petersburg.

Pe acelaşi subiect

Protestele au loc în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri o mobilizare parțială, în condițiile în care forțele rusești se confruntă cu o serie de eșecuri în invazia lor în Ucraina.

Protestatarii au scandat în Moscova „Viață pentru copiii noștri”, conform Nexta. Pe rețelele sociale au început să circule imagini cu protestatari trântiți la pământ, loviți și băgați în autobuze de către forțele de ordine.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 21:00 Cinci cetăţeni britanici care erau deţinuţi în estul Ucrainei au fost eliberaţi

Cinci cetăţeni britanici care se aflau în detenţia forţelor proruse din estul Ucrainei şi erau consideraţi prizonieri au fost eliberaţi şi repatriaţi miercuri, anunţă premierul Liz Truss.

"O veste foarte bună că cinci cetăţeni britanici deţinuţi de forţe intermediare proruse în Ucraina au fost repatriaţi în siguranţă, la sfârşitul unor luni de incertitudine şi suferinţă pentru ei şi familiile lor", a declarat Liz Truss, citată de cotidianul Le Monde, potrvit Mediafax.

Premierul britanic a mulţumit Arabiei Saudite şi preşedintelui Ucrainei pentru facilitarea eliberării cetăţenilor britanici în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina.

Ministerul de Externe din Arabia Saudită a confirmat că Rusia a transferat zece prizonieri de război, printre care se numără cetăţeni britanici, americani, marocani, suedezi şi croaţi.

Potrivit postului de televiziune CNN, în cadrul schimbului de priozonieri au fost eliberaţi doi foşti militari americani în vârstă de 27 şi 39 de ani, care fuseseră capturaţi în zona oraşului Harkov în iunie, în timp ce luptau de partea forţelor ucrainene.

UPDATE 20:00 Miniştrii europeni de externe, reuniţi la New York pentru a discuta despre Ucraina

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană urmează să se reunească de urgenţă miercuri la New York, pentru a discuta problema Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea, afirmă surse diplomatice ale agenţiei Reuters.

Oficialii europeni se află în metropola americană cu ocazia Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite

UPDATE 18:00 Statele Unite iau în serios ameninţarea lui Putin

Statele Unite ''iau în serios'' ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin că ar putea recurge la arma nucleară în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a vorbit despre ''consecinţe severe'' dacă liderul de la Kremlin şi-ar pune în practică o asemenea ameninţare, relatează AFP.

''Este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare, dar nu este diferită de modul în care el se exprimă de şapte luni şi noi o luăm în serios'', a declarat la postul ABC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională a SUA, John Kirby.

UPDATE 16:50 NATO denunţă ”retorica nucleară” a lui Putin

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă miercuri ”retorica nucleară periculoasă” a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat regătit să folosească împotriva Occidentului ”toate mijloacele” din arsenalul pe care-l are, relatează AFP.

”Este vorba despre o retorică nucleară periculoasă”, a denunţat secretarul general al NATO în marja Adunării Generale a ONU, la New York. ”Acest lucru nu este nou, el l-a făcut deja în mai multe rânduri. Noi vom rămâne calmi şi vom continua să susţinem Ucraina”.

Jens Stoltenberg a salutat totodată susţinerea fără precedent a Ucrainei de către statele membre ale Alianţăei Nod-Atlantice.

UPDATE 16:00 Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut să minimizeze ameninţările omologului său rus, Vladimir Putin, privind utilizarea de arme nucleare, semnalând că nu există informaţii că Moscova ar putea recurge la atacuri cu armament de acest tip.

"Eu nu cred că vor fi utilizate astfel de arme", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Bild TV.

Referindu-se la decizia lui Vladimir Putin de a ordona mobilizarea parţială a rezerviştilor, Zelenski a precizat: "Eu am toate informaţiile de care am nevoie. Acest discurs nu reprezintă nimic nou pentru mine. Serviciile noastre secrete şi cele ale aliaţilor noştri spuseseră deja aceste lucruri. Mobilizarea a fost pregătită în ultima lună. Au probleme cu ofiţerii şi cu alţi membri ai personalului militar".

UPDATE 16:00 După câteva săptămâni de contraofensivă ucraineană, Putin recurge la ameninţarea nucleară

La capătul a şapte săptămâni de ofensivă militară lipsită de vigoare, preşedintele rus Vladimir Putin a exacerbat miercuri conflictul din Ucraina, mobilizând sute de mii de rezervişti şi ameninţând cu recurgerea la arma nucleară, o escaladare ce are mai multe explicaţii, scrie AFP.

UPDATE 15:30 Victime torturate de ruşi îşi povestesc infernul, după retragerea armatei Kremlinului

Un ucrainean s-a dus la poliţie să depună plângere cu privire la infernul pe care l-a trăit în timpul ocupaţiei: electrocutarea organelor genitale şi lovituri cu picioarele, după retragerea armatei ruse din regiunea Harkov, relatează AFP.

Răpitorii săi, declară el, s-au dovedit a fi membri ai miliţiei ”republicii populare” autoproclamate la Lugansk, în estul Ucrainei, în 2014, cu susţinerea Rusiei.

UPDATE 15:15 UE: Mobilizarea rezerviştilor şi referendumurile de anexare arată "deznădejdea" lui Putin

Mobilizarea parţială a rezerviştilor ruşi demonstrează voinţa preşedeintelui ruis Vladimir Putin de a continua ”escaladarea” Războiului rus din Ucraina şi este ”un nou semn al deznădejdii sale”, declară un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

”Anunţul mobilizări parţiale a rezerviştilor şi confirmarea referendumurilor (de anexare a patru regiuni ocupate de ruşi în Ucraina) sunt un semnal clar adresat comunităţii internaţionale în timpul săptămânii Adunării Genmerale a ONU al voinţei sale de a-şi continua războiul distrugător care are consecine negative în întreaga lume”, denunţă Peter Stano.

UPDATE 15:00 Primarul Kievului spune că Vladimir Putin a lansat acțiunea care îl va îngropa

Anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială și amenințarea sa cu desfășurarea de forțe nucleare în Ucraina sunt „procesele care îl vor îngropa", a declarat miercuri primarul din Kiev, potrivit Mediafax. "Mobilizarea anunțată de Putin și amenințările nucleare nu-l vor ajuta pe agresor în demersul său de a cuceri și distruge Ucraina și pe ucraineni", a  spus Vitali Klitschko pe canalul său oficial de Telegram. „Tiranul a lansat în cele din urmă procesele care îl vor îngropa în țara sa""Lumea civilizată trebuie să înțeleagă în sfârșit că răul trebuie distrus complet, și nu să vorbească despre niște negocieri de pace iluzorii", a conchis Klitschko.

UPDATE 14:00. Lituania ridică nivelul de alertă al armatei ca urmare a mobilizării militare din Rusia

Lituania a ridicat nivelul de alertă al forței de reacție rapidă a armatei sale „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei", a declarat miercuri ministrul apărării, Arvydas Anusauskas. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială. „Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate doar să privească", a scris Anusauskas pe Facebook.

UPDATE 13:15. Mobilizarea rezerviștilor arată că Putin este disperat. Cum a reacționat planeta la anunțul liderului rus

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin a provocat un val de reacții în întreaga lume. Ministrul britanic de Externe avertizează că amenințările liderului rus “trebuie luate în serios”, dar ambasadorul SUA la Kiev consideră mobilizarea “semn de slăbiciune și de eșec”. China îndeamnă la dialog. Mai multe detalii despre reacțiile internaționale, AICI

UPDATE 13:00. Papa spune că Ucraina este supusă sălbăticiei, monstruozităților și torturii

Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii sunt supuși la sălbăticie, monstruozități și tortură, numindu-i membri au unui popor „nobil" care este martirizat, potrivit Reuters. Declarația a fost făcută la finalul audienței sale generale din Piața Sfântul Petru. Papa Francisc nu a numit Rusia și a povestit mulțimii despre o conversație pe care a avut-o marți cu cardinalul Konrad Krajewski, reprezentantul său care oferă ajutor în Ucraina.

Presa de la Vatican a anunțat că Krajewski, care este polonez, a fost ținta unor focuri de armă săptămâna trecută în timp ce livra ajutoare. El a vizitat, de asemenea, gropile comune din Ucraina.

UPDATE 12:12. Letonia nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizare

Letonia, țară membră a Uniunii Europene, care se învecinează cu Rusia, a transmis că nu le va oferi refugiu rușilor care fug de mobilizarea trupelor de la Moscova. 

Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a făcut anunțul într-un tweet, miercuri, invocând preocupări de securitate, potrivit The Guardian.

UPDATE 12:00. Rușii fug din țară speriați că vor fi trimiși pe front. Au cumpărat bilete către Erevan și Tbilisi

Reacții în lanț după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Rușii s-au grabit să cumpere bilete de avion pentru Erevan, Tbilisi și Istanbul ca să scape de armată, deși Putin și Șoigu au subliniat că vor fi mobilizați doar rezerviști, nu studenți sau recruți. Bursa rusă a înregistrat o scădere bruscă iar rubla s-a depreciat după discursul lui Vladimir Putin, considerat drept o "escaladare îngrijorătoare" a războiului. 300.000 de rezerviști ruși sunt chemați să lupte în Ucraina.

UPDATE 11:10. Rusia recunoaşte 5.937 de soldaţi ucişi în Ucraina

Rusia a recunoscut, miercuri, un bilanţ de 5.937 de soldaţi ucişi de la începutul ofensivei sale în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, un bilanţ cu mult sub estimările ucrainene şi occidentale, scrie Le Figaro, potrivit News.ro. „Până acum victimele noastre sunt de 5.937 de morţi”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia-24. Declaraţia vine la scurt timp după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a decreta o mobilizare militară parţială.

UPDATE 10:18. Reacţia ambasadorului SUA în Ucraina după discursul lui Vladimir Putin

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a reacţionat după discursul lui Vladimir Putin în care preşedintele rus a anunţat mobilizarea parţială a armatei şi sprijinul pentru referendumurile din regiunile ucrainene cucerite de ruşi. "Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a fost mesajul de Brink pe Twitter.

UPDATE 10:14. Ucraina acuză Rusia că a bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie

Operatul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou centrala de la Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, potrivit AFP. 

„Teroriştii ruşi au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie în timpul nopţii”, a indicat Energoatom pe Telegram.

UPDATE 10:00. Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti

Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti, ca urmare a anunţului preşedintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parţială în contextul războiului din Ucraina. Serghei Şoigu ministrul rus al Apărării, a confirmat, într-un interviu înregistrat difuzat la televiziune, că mobilizarea parţială îi va implica pe cei care au experienţă militară, scrie BBC News

UPDATE 9:04. Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia - TASS

Presa rusă, citată de TASS, susține că Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială pentru războiul din Ucraina. Într-un clip înregistrat, el a spus că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea și că au făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Liderul de la Kremlin a precizat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat". Putin a adăugat că "sprijină" persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părțile din Ucraina controlate de Rusia.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 8:43. Discursul lui Putin, în câteva minute

Vladimir Putin urmează să se adreseze poporului rus într-un mesaj televizat care ar putea fi transmis live începând cu ora 9.00. Inițial, alocuțiunea liderului de la Kremlin trebuia transmisă marți seara, însă a fost amânată pentru miercuri dimineață. 

UPDATE 8:22. Ce va anunța Vladimir Putin azi în primul discurs naţional de când a ordonat invadarea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat să rostească miercuri, mai târziu decât fusese anunţat iniţial, un discurs naţional, primul său discurs de când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina în februarie, relatează Sky News. Consilierul pentru Securitate al Administrației Biden a spus marți că Putin pare a fi pe punctul de a anunța mobilizarea generală după ce parlamentul rus a modifica Legea Mobilizării Generale, înăsprind pedepsele pentru dezertare. Cu toate astea, Rusia a negat în repetate rânduri că va anunța o mobilizare generală. Așa-numitele republici separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat marți că se unesc şi cer referendum de anexare la Rusia a Doneţkului, Luganskului, Hersonului și a regiunii Zaporojie. Occidentul a condamnat aceste planuri, numind votul unul ”fals”, pe care nu-l va recunoaște.

UPDATE 7:20. Occidentul condamnă referendumurile false ale Rusiei

Națiunile occidentale au condamnat planurile Moscovei de a organiza așa-zisele referendumuri de anexare în părți ale Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei. SUA, Germania și Franța au spus că nu vor recunoaște niciodată rezultatele unor astfel de scrutine ”false”.

UPDATE 7:00. Zelenski: Armata continuă să înainteze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că armata continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicând că iniţiativa aparţine Ucrainei. Totodată, continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă, fiind adunate dovezi despre ce s-a întâmplat în respectivele zone. ”Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate - oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor”, a afirmat Zelenski în ultima sa adresare către naţiune.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acesta a precizat că aflarea adevărului despre ce s-a întâmplat în localităţile ocupate este ”o muncă colosală care este necesară de dragul justiţiei, de dragul pedepsirii tuturor celor vinovaţi de crime împotriva ucrainenilor”.  ”Situaţia de pe linia frontului indică în mod clar că iniţiativa aparţine Ucrainei (...) Mai mult sprijin pentru Forţele Armate ale Ucrainei, mai mult sprijin pentru serviciile de informaţii, mai mult sprijin pentru Forţele pentru Operaţiuni Speciale, mai mult sprijin pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei, pentru Garda Naţională, pentru poliţie, pentru poliţiştii de frontieră - pentru toţi cei care ne restabilesc treptat integritatea teritorială”, a mai afirmat Zelenski. Acesta a precizat că Ucraina se bucură de sprijinul deplin al partenerilor. 

”Vedem înţelegere nu numai din partea partenerilor noştri, ci şi din partea acelor state care au încercat să stea departe de lupta noastră. Vor exista paşi în sprijinul Ucrainei în astfel de circumstanţe şi din partea asociaţiilor internaţionale cheie. Aşa că, haideţi să menţinem presiunea. Să păstrăm unitatea. Haideţi să apărăm Ucraina. Ne eliberăm ţara. Şi nu dăm niciun semn de slăbiciune”, a mai transmis preşedintele.  El a apreciat şi ”condamnarea fermă, în masă şi cu principii, a încercărilor Rusiei de a organiza noi referendumuri false”.  

UPDATE 6:55. Vladimir Putin se va adresa poporului rus

Vladimir Putin se va adresa poporului rus, într-un discurs preînregistrat, în această dimineață, după ce mesajul acestuia a fost anunțat inițial pentru marți seară apoi amânat. Discursul său vine într-un moment în care armata rusă se confruntă cu pierderi semnificative în războiul din Ucraina. Americanii se așteaptă la un discurs de escaladare a războiului de invazie dus contra Ucrainei. Consilierul pentru Securitate al Administrației Biden, Jake Sullivan,  a spus  marți seară că Putin pare a fi pe punctul de a anunța mobilizarea generală. În cursul zilei de marți, parlamentul rus a modificat în viteză Legea Mobilizării Generale, înăsprind pedepsele pentru dezertare. 

Jake Sullivan a transmis că Rusia pare a fi pe punctul să organizeze referendumuri trucate pentru anexarea teritoriilor ocupate Donbas, Zaporojie și Herson și să decreteze mobilizarea generală, deși Moscova a negat că se pregătește de asta. Noile  amendamente la Codul Penal introduc pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru acte de război, inclusiv pentru soldații care se predau.

UPDATE 6:30. Explozii puternice au fost auzite în timpul nopţii la Harkov. Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale

Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN. În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, de la fața locului au fost auzite 6-7 "explozii mari".  

Exploziile au avut loc în jurul orei locale 1:52 a.m. 

Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje în districtul Kholodnogorsk din Harkov, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, într-o postare pe Telegram. Canalul media Nexta a publicat pe Twitter înregistrări care ar surprinde imagini din timpul bombardamentelor. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Informaţiile privind victimele sunt încă în curs de colectare, a transmis acesta.

Primarul a adăugat că echipele de intervenţie lucrează pentru a salva mai multe persoane care au rămas blocate într-o locaţie.    

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 210 LIVE TEXT. Peste 1.000 de persoane arestate în Rusia, la protestele faţă de mobilizarea parţială anunţată de Putin