Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Separatiștii din Lugansk și Donețk anunță referendum pentru unificarea cu Rusia pe 23-27 septembrie. Herson și Zaporojie cer și ele referendum

Oficialii pro-ruși din autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Donețk au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 - 27 septembrie, relatează agenția rusă TASS. Rusia a recunoscut independența LPR și DPR în februarie 2022. Război Rusia - Ucraina, ziua 209 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 20.09.2022 , 15:22

Separatiștii din Lugansk anunță referendum pentru unificarea cu Rusia pe 23-27 septembrie
Separatiștii din Lugansk anunță referendum pentru unificarea cu Rusia pe 23-27 septembrie - Profimedia

Referendumul din Lugansk va avea loc în perioada 23-27 septembrie a anunțat Denis Miroshnichenko, președintele Consiliului Popular al Republicii, potrivit TASS. În aceeași perioadă va fi orgnizat un referendum pentru anexare și în Donețk, a anunțat Consiliul Popular al așa-numitei republici Populare Donețk, deși Denis Pușilin, lider separatist din estul Ucrainei, spunea în vară că un referendum de anexare va fi organizat doar după eliberarea întregii regiuni.

Forul legislativ al separatiștilor din Lugansk a adoptat o lege care detaliază organizarea referendumului, legea a fost deja semnată de șeful LPR, Leonid Pasechnik, potrivit Interfax. Rezultatele referendumului ar trebui să fie stabilite de Comisia Electorală Centrală în cel mult cinci zile de la încheierea votării, spune legea. O lege similară a fost adoptată de Consiliul Popular al DPR.

În regiunea Herson, pe 20 septembrie, consiliul public a cerut administrației militaro-civile a regiunii să organizeze imediat un referendum privind anexarea regiunii la Rusia. La scurt timp, șeful administrației pro-ruse din Herson, Vladimir Saldo, a anunțat că decizia privind referendumul a fost deja luată. Vladimir Saldo a postat un mesaj pe Telegram spunând că speră ca Hersonul să devină ”parte a Rusiei, un membru cu drepturi depline al unei țări unite”. Tot marți, consiliul public din regiunea Zaporojie a făcut apel la administrația civilo-militară să organizeze un referendum similar. 

Articolul continuă după reclamă

În aceeași zi, președintele Dumei de Stat (parlamentul rus), Viacheslav Volodin, la o ședință plenară a Camerei, a anunțat posibile referendumuri: ”Dacă, în timpul unei expresii directe a voinței, ei spun că vor să facă parte din Rusia, colegi, îi vom sprijini, sunteți de acord cu asta?" Întrebarea lui a fost primită cu aplauze. 

Forțele Rusiei controlează circa 95% din zona Herson, în sudul Ucrainei, potrivit Reuters. Nu sunt anunțate date pentru referendumurile din Zaporojie și Herson.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Separatiștii din Lugansk și Donețk anunță referendum pentru unificarea cu Rusia pe 23-27 septembrie. Herson și Zaporojie cer și ele referendum