Corespondenţă Observator din Turcia. Salvatorii, unii în stare de şoc, muncesc non-stop de patru zile. Sinistraţii stau pe străzi şi se încălzesc la butoaie
Peste 17.000 morţi şi 65.000 de răniţi în Turcia şi Siria, într-o luptă ce pare fără sfârşit. Sunt cifre apocaliptice care descriu coşmarul care a fărâmiţat ţări întregi.
De Laurenţiu Rădulescu la 09.02.2023, 14:08Autoritățile au decis, în această dimineață, demolarea unui bloc în care au murit deja cinci oameni, pentru a nu pune în pericol locuințele din jur și misiunea salvatorilor, care încearcă să recupereze cadavrele victimelor celor două cutremure devastatoare.
Sunt nopți grele, friguroase, cu temperatui cu minus, iar o parte dintre oameni stau pe străzi, alții se adăpostesc în spitale sau hoteluri. Autoritățile locale au decis ca toate hotelurile din Gaziantep să-i găzduiască pe sinistrați. Alții, dar nu foarte mulți, au plecat spre rude sau cunoștințe în zone în care nu se află într-un pericol real.
"La fața locului este un amestec foarte ciudat de speranță cu deznădejde, depinde unde te duci, depinde ce oameni vezi. În această dimineață, trei copii au fost salvați dintr-o locuință. În acel moment, atât pe fața salvatorilor care muncesc la foc continuu, cât și pe fața celor care așteaptă încă o veste bună de la salvatori, vezi speranță", transmite reporterul Observator Laurențiu Rădulescu.
Salvatorii muncesc non-stop, de patru zile
- Cutremure în Turcia și Siria: Peste 17.000 de morţi. OMS se teme că mulţi supravieţuitori riscă să moară...
- Mărturia unei românce, scăpată teafără în urma cutremurului din Turcia: "Nu avem gaz sau caldură. Dormim în...
- Inocența copilăriei: Abia scos de sub dărâmături, Karam, un băiețel din Siria le-a zâmbit salvatorilor și a...
"Este foarte greu de descris ce simt acești oameni atunci când o parte din salvatori iau o scurtă pauză sau dau un verdict necruțător: spun că nu a mai supraviețuit nimeni în zonele în care lucrează. Copii de doar câțiva ani, stând în frig, pe străzi, se strâng în jurul acelor butoaie în care se face focul, pentru a încerca să se încălzească. Vorbim și de o dramă a salvatorilor. Muncesc non-stop, iar mulți spun că nimeni care a trecut prin așa ceva nu va merge acasă fără un șoc post-traumatic".
Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a trecut de 17.000 de morţi, la mai bine de 72 de ore după primul şi cel mai puternic seism. După acest interval, scad considerabil şansele de supravieţuire ale celor încă blocaţi sub dărâmături. Dar căutările vor continua, deoarece zecile de mii de salvatori, mulţi veniţi din aproape 70 de ţări, speră în miracole. Şi, într-adevăr, au fost scoşi la lumină supravieţuitori chiar şi după 65 de ore.