Antena Meniu Search
x

Video Salvatorii români din Turcia au recuperat 4 oameni, dar spitalele nu mai fac faţă. Un nou cutremur s-a produs chiar în timp ce scoteau un copil

Sute de replici şi zeci de mii de misiuni de salvare. Este, în doar câteva cuvinte, amplitudinea dezastrului din Turcia. Pământul s-a cutremurat din nou chiar în timp ce salvatorii români încercau să scoată un tânăr de sub dărâmături. Până la urmă, adolescentul a ajuns la spital. Sunt miracole care îi fac pe membrii echipajelor din România să nu abandoneze căutările nici la mai bine de trei zile după seism. Mai ales că şansele de supravieţuire scad de la o oră la alta. 

de Redactia Observator

la 09.02.2023 , 13:50

După mai bine de 24 de ore de muncă fără oprire, salvatorii români răsuflă uşuraţi. Tânărul de 16 ani este scos în viaţă la finalul unei misiuni dramatice. Echipajele au săpat un tunel de acces către tânăr şi aşa au reuşit să-i dea primul ajutor. Doar că pericolul i-a urmărit până în ultima clipă.

Alexandru Drăghici, medic echipaj Ro-USAR: Replicile sunt atât de dese că ne-am și obișnuit cu ele, dar unele sunt mai dure. Am reușit să avem acces la victimă, să o stabilizăm, acces venos i-am făcut antialgice și când eram acolo și încercam să-i prindem branula a fost și o replică.

Astfel de misiuni sunt la ordinea zilei pentru salvatorii români

Vezi și

Iar astfel de misiuni sunt la ordinea zilei pentru cele două echipe de sprijin din România, formate din medici şi câini special antrenaţi în căutarea victimelor. Printre ei l-am găsit şi pe Hachi, aflat la prima misiune de o asemenea anvergură.

Pe acelaşi subiect

Mihai Negoiță, clubul câinilor utilitari București: În momentul în care există o victimă potențial găsită de cineva, el o va semnala prin lătrat, iar asta nu ne confirmă decât când facem același lucru și cu al doilea câine.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Cât timp există miracole va exista și speranță aici în Turcia. Au fost scoși trei copii cu vârsta până la 6 ani în această dimineață. Toți erau în viață.

Este încă una din zecile de mii de operaţiuni de salvare fără precedent. Sunt peste 100.000 de salvatori veniţi din 66 de ţări, dar chiar şi aşa, abia pot ţine piept dezastrului. Pe străzi, oamenii stau lângă ruinele care au fost odată casele lor şi sapă cu mâinile goale.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Sunt simpli civili care caută sub dărâmaturi de mai bine de 20 de ore. 12 persoane prinse, 6 blocuri aflate unul lângă celălalt. 

Spitalele din Turcia nu mai fac faţă

Multe dintre ele s-au transformat în hoteluri pentru sinistraţi. Cum este şi cazul acestui spital unde soţul unei românce, medic, luptă în linia 1 pentru salvarea cât mai multor vieţi. "Nu mi-am imaginat că se poate întâmpla al doilea la aceeași intensitate. În momentul acela nu am mai așteptat, s-a întâmplat zgâlțâirea și am spus că trebuie să plecăm pentru că asta nu se mai termină ca celălalt.", a povestit româncă stabilită în Turcia.

Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane

Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore. Joi dimineaţă, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori, a anunţat IGSU.

"În dimineaţa zilei de ieri, în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale", relatează IGSU joi dimineaţă.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Turcia. Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România  a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 puncte diferite, însă nu au fost identificate persoane în viaţă. 

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare. La clădirea prăbuştiă se află deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin. La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Rusalii?
Observator » Evenimente » Salvatorii români din Turcia au recuperat 4 oameni, dar spitalele nu mai fac faţă. Un nou cutremur s-a produs chiar în timp ce scoteau un copil