Criză la graniţa Mexic-SUA. Sute de migranţi au rupt sârma ghimpată și s-au luptat cu forţele de securitate
Val masiv de migranţi la graniţa Mexicului cu Statele Unite. În jur de şase sute de migranţi au luat cu asalt punctul de frontieră El Paso, unde s-au luptat cu forţele de securitate.
De Redactia Observator la 22.03.2024, 09:10În încercarea disperată de a intra în Statele Unite, migranţii, majoritatea bărbaţi, au rupt sârma ghimpată și au dărâmat gardurile de la frontieră. Criza de la graniţa Mexicului cu SUA s-a accentuat din nou în ultima perioadă.
Încă de la începutul săptămânii, Curtea Supremă a Statelor Unite a permis din nou, prin lege autorităţilor din statul Texas să rețină migranții care trec ilegal frontiera. Casa Albă a criticat decizia pe motiv că aceasta va genera haos la frontiera de sud.
Mexicul a semnat un acord cu Venezuela vizând expulzarea de migranţi
Mexicul a semnat un acord cu Venezuela vizând expulzarea de migranţi, a anunţat joi şefa diplomaţiei mexicane, Alicia Barcena, într-o conferinţă de presă organizată pe fondul preocupărilor privind valul de migranţi care se îndreaptă spre SUA, relatează Reuters, citat de Agerpres.
- Ursula von der Leyen declară război traficanţilor de migranţi: Noi decidem cine vine în Europa, nu...
- Camion frigorific plin cu migranţi în şoc hipotermic, oprit la Vama Giurgiu. Şoferul turc îi ducea în Germania
- O fetiţă de 7 ani a murit după ce barca în care se afla s-a răsturnat, în nordul Franţei. Copila, alături de...
Mexicul a încheiat totodată acorduri cu companii mexicane şi venezuelene privind angajarea migranţilor retrimişi, a adăugat ea. Guvernul mexican le va da migranţilor din Mexic o sumă de circa 110 dolari lunar în cadrul unui program care le va permite de asemenea să se angajeze la diferite companii din cele două ţări latinoamericane.
Între companiile participante la program se numără Empresas Polar (bere) şi PDVSA (petrol) din Venezuela şi Bimbo (panificaţie) şi FEMSA (retail) din Mexic, a menţionat Barcena. Acordul survine în contextul în care imigraţia este un subiect fierbinte al campaniei electorale în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie din SUA, candidatul republican şi fostul preşedinte Donald Trump acuzându-l pe succesorul său democrat şi cel mai probabil viitorul său rival la scrutinul din noiembrie, Joe Biden, că a transformat graniţa sudică a Statelor Unite într-o "sită".
Trump insistă că politica de azil a liderului democrat a provocat o criză a migraţiei fără precedent, în timp ce Joe Biden nu neagă că Statele Unite se confruntă cu sosiri record de migranţi. Marţi, Curtea Supremă a Statelor Unite a ridicat suspendarea unei legi controversate din Texas care incriminează intrarea ilegală în acest stat al SUA de la frontiera cu Mexicul, încălcând prerogativele autorităţilor federale. Doar peste câteva ore însă, o curte de apel federală a suspendat din nou aplicarea ei.
Legea cunoscută sub numele de "SB 4", semnată în decembrie de guvernator, creează o "infracţiune penală de intrare ilegală în Texas dintr-o ţară străină", pedepsită cu şase luni de închisoare sau până la 20 de ani de recidivă. Oferind autorităţilor statului puterea de a aresta migranţi şi de a-i expulza în Mexic, aceasta este contestată de Departamentul de Justiţie şi ONG-urile care sprijină imigranţii.
Ministerul mexican de Externe nu a întârziat să avertizeze, marţi, că va refuza să primească migranţi, fie şi mexicani, expulzaţi de Texas, subliniind într-un comunicat că Mexicul "nu va accepta în niciun caz repatrierile efectuate de statul Texas".