Antena Meniu Search
x

Moment istoric în SUA. Republicanii au votat pentru destituirea șefului Homeland Security, acuzându-l că a provocat o criză a migraţiei

Republicanii au votat pentru destituirea din funcţie a secretarului securităţii naţionale, Alejandro Mayorkas. Este pentru prima dată în ultimii 150 de ani când un membru al cabinetului se confruntă cu o punere sub acuzare. Majoritatea republicană a fost hotărâtă să pedepsească administrația Biden pentru modul în care gestionează frontiera dintre SUA și Mexic. Mulți republicani l-au acuzat pe Mayorkas că a provocat o criză a migraţiei la graniţa dintre cele două ţări. Rezultatul votului a fost strâns, 214 voturi pentru şi 213 împotrivă. Dar destituirea lui rămâne în mare măsură puţin probabilă, având în vedere majoritatea democrată din Senat.

 

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 09:24

Vezi și

Camera Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a votat marţi, la limită, pentru punerea sub acuzare a principalului oficial de frontieră al preşedintelui democrat Joe Biden, în contextul în care imigraţia se anunţă a fi o problemă majoră în alegerile din acest an, transmite Reuters.

Cu un vot de 214-213 voturi, Camera a aprobat două articole de punere sub acuzare care îl acuză pe secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, că nu a aplicat legile americane privind imigraţia, ceea ce, potrivit republicanilor, a dus la fluxuri record de imigranţi peste graniţa dintre SUA şi Mexic, şi că a făcut declaraţii false în faţa Congresului.

Votul a marcat doar a doua oară în istoria Statelor Unite şi prima dată în aproape 150 de ani când Camera a pus sub acuzare un membru al Cabinetului unui preşedinte. Biroul liderului majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că senatorii vor depune jurământul în calitate de juraţi la scurt timp după ce se vor întoarce dintr-o pauză, pe 26 februarie.

Se scrie istorie în SUA

Cu toate acestea, este foarte puţin probabil ca această cameră, condusă de democraţi, să voteze pentru revocarea lui Mayorkas din funcţie.

Un număr record de migranţi au trecut ilegal frontiera din Mexic de când Biden a preluat funcţia în 2021, iar fostul preşedinte Donald Trump a făcut din acest aspect un punct important al campaniei sale împotriva lui Biden.

Votul de marţi a inversat o înfrângere legislativă jenantă pe care a suferit-o săptămâna trecută preşedintele Mike Johnson, când un efort similar a eşuat. Reprezentantul republican Steve Scalise, care a lipsit de la votul de săptămâna trecută în timp ce primea tratament pentru cancer, a oferit marţi votul decisiv. Republicanii deţin o majoritate subţire de 219-212 în Cameră.

"Secretarul Mayorkas a refuzat în mod deliberat şi constant să respecte legile federale privind imigraţia, alimentând cea mai gravă catastrofă la frontieră din istoria Americii", a declarat Johnson după vot.

Niciun democrat nu a susţinut marţi punerea sub acuzare, în timp ce trei republicani - reprezentanţii Ken Buck, Tom McClintock şi Mike Gallagher - şi-au sfidat liderii, votând împotrivă. Aceştia au votat, de asemenea, împotriva destituirii săptămâna trecută. Un al patrulea republican, Blake Moore, votase de asemenea "nu" săptămâna trecută, într-o manevră procedurală pentru a permite ca proiectul de lege să fie readus la vot la o altă dată.

Reacţia lui Mayorkas 

Mayorkas a declarat că nu poartă responsabilitatea pentru situaţia de la graniţă, dând vina în schimb pe un sistem de imigraţie defectuos al SUA pe care Congresul nu a reuşit să îl repare.

"Fără o fărâmă de dovadă sau motive constituţionale legitime ... republicanii din Camera Reprezentanţilor au defăimat în mod fals un funcţionar public dedicat care şi-a petrecut mai mult de 20 de ani aplicând legile noastre şi servindu-ne ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă, Mia Ehrenberg, într-un comunicat.

Experţii constituţionali şi chiar unii republicani au declarat că ancheta Camerei Deputaţilor asupra lui Mayorkas nu a reuşit să furnizeze dovezi de "crime şi delicte grave", pe care Constituţia SUA le citează ca motive de punere sub acuzare. În schimb, ei au prezentat lupta ca fiind doar "dispute politice".

"Istoria nu îi va privi cu ochi buni pe republicanii din Camera Reprezentanţilor pentru actul lor flagrant de partizanat neconstituţional, care a vizat un funcţionar public onorabil pentru a face jocuri politice meschine", a transmis Biden într-o declaraţie.

Numărul de migranţi arestaţi care au trecut ilegal frontiera de sud a scăzut cu 50% în ianuarie, faţă de nivelurile ridicate din decembrie, a anunţat marţi Serviciul Vamal şi de Protecţie a Frontierelor din SUA, citând tendinţele sezoniere şi creşterea aplicării legii de către Statele Unite şi ţările partenere.

Votul de marţi al Camerei Deputaţilor vine la o săptămână după ce republicanii de linie dură din Senat, încurajaţi de Trump, au respins un acord bipartizan pentru a aborda securitatea frontierelor care ar fi reprezentat cea mai amplă schimbare de politică de securitate la frontieră din ultimele decenii, potrivit susţinătorilor săi, inclusiv liderul republican al Senatului, Mitch McConnell.

"Republicanii din Camera Reprezentanţilor sunt în mare parte în această luptă pentru a ne securiza frontierele naţionale de unii singuri", a declarat marţi reprezentantul republican John Rose. "În esenţă, (democraţilor) le place treaba pe care o face, sau ar trebui să spun că nu o face", a spus Rose, susţinând punerea sub acuzare a lui Mayorkas.

Ultimul secretar de cabinet, pus sub acuzare, în 1876

Ultimul secretar de cabinet care a fost pus sub acuzare a fost secretarul de război al preşedintelui Ulysses S. Grant, William Belknap, în 1876, în urma unor acuzaţii de corupţie. Acesta a fost achitat de Senat.

Trump a fost pus de două ori sub acuzare de către Cameră, când democraţii deţineau majoritatea, şi a fost achitat de două ori de către Senat, care era în mâinile republicanilor.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor investighează în prezent dacă vreunul dintre comportamentele anterioare ale lui Biden înainte de a se muta la Casa Albă ar fi putut constitui o infracţiune sau o contravenţie gravă care ar putea duce la punerea sub acuzare. Unii republicani au declarat că nu văd încă astfel de dovezi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Moment istoric în SUA. Republicanii au votat pentru destituirea șefului Homeland Security, acuzându-l că a provocat o criză a migraţiei