Cum vor pecetlui americanii soarta Ucrainei. Un blocaj al contraofensivei ar putea ajunge o problemă uriașă pentru Zelenski - CNN
Război în Ucraina. O analiză CNN explică de ce un blocaj al contraofensivei ucrainene ar putea ajunge o problemă politică uriașă pentru Volodimir Zelenski în SUA.
De Redactia Observator la 09.08.2023, 19:01Una dintre cele mai mari tragedii ale Ucrainei este că nu își poate decide singură destinul, constată reporterul CNN Stephen Collinson. Ofensiva crucială de a recuceri teritoriul ocupat de ruşi nu a reușit până acum să se ridice la nivelul așteptărilor atât ale Kievului, cât şi ale Occidentului.
Guvernul președintelui Volodimir Zelenski este dependent de un flux masiv de armament american și occidental. În acest timp, președintele Vladimir Putin, ale cărui obsesii și calcule de putere au împins Ucraina în acest război oribil, va avea şi el un mare cuvânt de spus dacă și când se va termina conflictul.
Asta înseamnă că deşi sacrificiile de pe câmpul de luptă vor decide cât teritoriu va recupera Ucraina, rezultatul războiului va fi determinat și de factori externi, inclusiv schimbarea forțelor politice din SUA, Rusia și capitalele europene. O contraofensivă blocată și un impas al luptelor la iarnă ar avea, de exemplu, ramificații speciale în Statele Unite, pentru că va fi pus la îndoială sprijinul acordat efortului de război, împins într-un an electoral dur.
Americanii se pregătesc pentru o potențială confruntare între președintele Joe Biden, care a reînviat alianța occidentală și care este cel mai important susținător extern al Ucrainei, și fostul președinte Donald Trump, un sceptic la adresa NATO care îl admiră pe Putin și care s-a angajat să pună capăt războiului în 24 de ore, cel probabil, după termenii lui Putin. Și chiar dacă Trump nu va fi desemnat candidatul republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din 2024, o scădere a sprijinului pentru război în rândul americanilor l-ar putea afecta pe Joe Biden.
- Cine este "țara secretă" din UE care a cumpărat 49 de tancuri Leopard second hand pentru a le trimite Ucrainei
- Mierea de la ucraineni, mai slabă și mai ieftină, îi bagă în faliment pe apicultorii români. A noastră zace...
- Ruşii au avansat cu 30 km² în ultima lună pe frontul de nord. Ucraina anunţă că luptele sunt deosebit de...
- Ruşii, prinşi pe picior greşit: zeci de soldaţi ucraineni au trecut Niprul, au spart liniile defensive şi au...
- Zelenski recunoaşte că armata are dificultăţi în contrafensivă. "Suntem obosiţi şi noi, sunt obosiţi şi ei,...
Prin urmare, din motive politice, precum și strategice, există o presiune uriașă pe contraofensiva Ucrainei din această vară pentru a produce rezultate semnificative pe câmpul de luptă. Dar până acum, ofensiva este mai mult un chin decât un blitzkrieg şi ridică posibilitatea ca războiul să dureze cel puțin până anul viitor. Dacă se va întâmpla asta, ecuația elastică care stă la baza întregului conflict - şi care implică capacitatea Ucrainei de a lupta, dorinţa americanilor de a trimite pachete de ajutor de miliarde de dolari și toleranța lui Putin față de pierderile îngrozitoare - va fi și mai încordată.
Reporterul CNN Jim Sciutto a dezvăluit marţi că mai mulţi oficiali occidentali, în principal din Statele Unite, au exprimat scepticism privind eficienţa contraofensivei Ucrainei. Înalți oficiali americani și occidentali au vorbit despre rapoarte din ce în ce mai "sumbre" cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a câştiga un teritoriu semnificativ. Un înalt diplomat occidental a spus sumbru că, deși există posibilitatea ca Ucraina să facă progrese, "este extrem de improbabil ca ucrainenii să înregistreze progrese care să modifice balanţa conflictului". Oficialii din interiorul și din afara Ucrainei recunosc acum că progresele vin mai lent decât au sperat.
Ucraina se chinuie și se confruntă cu pierderi grele în luptă parţial şi din cauza liniilor defensive, multiple, cu tranșee și câmpuri de mine pe care Rusia le-a construit în luni de zile, dar și dintr-un adevăr al războiului care spune că o forță de atac are nevoie de un avantaj numeric față de trupele care se apără bine. După ce forțele Rusiei au fost expuse la începutul invaziei şi au eșuat să cucerească Kievul, războiul a intrat acum într-o etapă mai dificilă pentru Ucraina.
Zelenski admite că Ucraina este obosită, dar spune că şi Rusiei îi este frică
Un semn de cât de importante sunt percepțiilor externe asupra războiului din Ucraina este acela că Zelenski este sensibil la orice idee că ofensiva a fost o dezamăgire, deși subliniază în mod caracteristic că are nevoie de mai multe arme occidentale de înaltă calitate.
"Controofensiva este dificilă. Merge, probabil, mai lent decât vor unii oameni", a spus recent Zelenski la o întâlnire cu jurnaliştii din America Latină. Dar a făcut apel la răbdare între aliați şi a promis că forțele sale vor triumfa asupra rușilor care sunt demoralizați: "Există oboseală în ochii noștri, dar este frică în ochii lor. Și acestea sunt două lucruri foarte diferite."
Este prea devreme să spunem că ofensiva ucraineană a intrat în criză de timp, în ciuda faptului că se apropie toamna care ar putea îngreuna manevre majore. Generalul Mark Hertling a subliniat marți la CNN că "mulți analiști credeau că Ucraina nu poate opri Rusia la începutul acestui război", dar forțele de la Kiev au dovedit că se înșeală.
El a spus că Ucraina duce o ofensivă vastă pe o distanță echivalentă cu cea dintre Washington și Boston și că are nevoie de timp. "Există multe comentarii critice despre ceea ce se întâmplă acum, dar ceea ce face Ucraina este cea mai grea dintre toate misiunile și va dura mult timp", a spus Hertling.
Perspectivele politice din SUA se întunecă pentru Ucraina
Are însă Occidentul îngăduința de a acorda Ucrainei timpul de care are nevoie? Lipsa unor progrese mari contra Rusiei în săptămânile următoare nu le va lăsa factorilor de decizie din Occident prea multe opțiuni pentru a lua în considerare contextul politic mai larg al războiului, chiar dacă nu se întrevede sfârșitul.
În ciuda conferinței internaționale de weekendul trecut din Arabia Saudită unde au fost discutate potențiale acorduri de pace, până acum nu există o cale clară nici măcar către o încetare a focului. Ucraina nu doreşte să cedeze, îşi vrea granițele din 1991, o aspirație care ar presupune expulzarea forțelor ruse din Crimeea, ceea ce pare puțin probabil în acest moment.
Putin, după ce a eșuat în încercarea de a șterge efectiv Ucraina de pe hartă, încă nu a obținut câștiguri care să-i permită să proclame o formă de victorie care i-ar putea fi vitală pentru a-și consolida puterea acasă. În cele din urmă, capacitatea Rusiei și a Ucrainei de a suporta pierderi grele pe câmpul de luptă va fi critică pentru a decide momentul în care una dintre părți va fi deschisă pentru o înțelegere - când costul continuării luptelor ar putea fi depășit de recompensele de la finalul lor.
Când se va întâmpla acest scenariu poate fi decis şi de gradul de sprijin acordat de SUA, care este vital nu doar pentru înarmarea Ucrainei, ci și pentru menținerea unității NATO și a unităţii europene. Indiferent dacă câștigă sau nu un al doilea mandat, istoria îşi va aminti de Biden prin rolul jucat în răspunsul la invazia Rusiei, cea mai importantă demonstrație de leadership arătată de un președinte american de la George H.W. Bush şi sfârșitul Războiului Rece încoace.
Biden lucrează deja la un nou proiect de lege pentru o finanțare suplimentară a Ucrainei, care cel mai probabil va fi gata pentru Congres până la sfârșitul anului. Va fi cel mai important test de până acum pentru Camera Reprezentanților, unde republicanii sunt majoritari, dacă va continua să arunce miliarde de dolari în război, în ciuda unui scepticism profund în rândul membrilor partidului. Orice sugestie că ofensiva Ucrainei s-a blocat va adânci scepticismul față de o prelungire a angajamentului american.
Deşi politica externă este rareori un factor decisiv în alegerile prezidențiale, iar războiul din Ucraina nu este o problemă dominantă în alegerile primare ale Partidului Republican, unii susținători ai partidului din state precum Iowa și New Hampshire, au început să pună la îndoială generozitatea americanilor după luni cu inflație ridicată, care, chiar dacă a mai scăzut, a contribuit la viziuni sumbre despre economia americană.
Un nou sondaj CNN/SSRS a arătat săptămâna trecută complexitatea politică din SUA în legătură cu războiul: 55% dintre alegători au declarat că Congresul nu ar trebui să autorizeze fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Aproximativ 51% au spus că SUA au făcut deja suficient pentru a ajuta Kievul, în timp ce 48% spun că ar trebui să facă mai mult.
La scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, 62% dintre americani spuneau că SUA ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina. Ca aproape totul în SUA şi sprijinul pentru efortul de război este profund polarizat. Sondajul CNN a constatat că 71% dintre republicani cred că Congresul nu ar trebui să autorizeze noi finanțări, în timp ce 62% dintre democrați spun că ar trebui.
Sondajul sugerează că ar putea exista un sprijin suficient în ambele tabere pentru a autoriza noi finanțări. Dar apare întrebarea dacă președintele Camerei, Kevin McCarthy, care are o majoritate mică și le face pe plac celor mai mai susţinători ai lui Trump din rândul republicanilor, este dispus sau este capabil să adopte un proiect major de lege de ajutor militar, bazat pe spijin bipartizan.
Dinamica politică din Parlament este o bază precară pentru sprijinul vital pe care Ucraina îl primeşte din SUA şi arată de ce o ofensivă blocată ar putea reprezenta un dezastru politic pentru Zelenski în Statele Unite, precum și o pierdere strategică pentru Ucraina acasă.
Casa Albă minimalizează ideea că Ucraina își pierde din elan și deocamdată are timpul de partea ei. John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate, a declarat marți la CNN că Ucraina înregistrează unele progrese și a sugerat că un nou pachet de asistență, care ar putea include echipamente de curățare a minelor și muniţie de artilerie pentru sistemele HIMARS, ar putea veni săptămâna aceasta.
Totuși, având în vedere scăderea sprijinului acordat războiului în rândul americanilor, Biden s-ar putea confrunta cu o sarcină complicată vara viitoare când va candida pentru a fi reales. Niciun soldat american nu luptă în război, iar președintele Biden s-a opus multă vreme implicării SUA în conflicte externe. Biden a făcut din evitarea unei ciocniri directe între SUA şi Rusia un element central al strategiei sale, totuși, Trump vede acum o portiţă.
În ciuda vulnerabilităților politice legate de simpatiile pentru Putin, care a fost acuzat de crime de război, Trump a avertizat cu voce tare că poziția lui Biden față de Ucraina ar putea duce la al treilea război mondial și la un conflict nuclear. Și chiar dacă nu va fi candidatul republicanilor, cei mai vocali susținători ai Ucrainei din rândul republicanilor - inclusiv fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley și fostul vicepreședinte, Mike Pence - sunt la coada sondajelor din partid.
Așadar, atunci când americanii își vor decide viitorul, în noiembrie 2024, sunt șanse mari să joace un rol important în a pecetlui soarta Ucrainei.