Antena Meniu Search
x

"Schiţa" de pace creionată în Arabia Saudită. Ce prevede planul care ar putea pune capăt războiului

Război în Ucraina. Arabia Saudită şi alte câteva ţări au propus schiţa unui posibil plan de pace pentru războiul dus de Rusia în Ucraina la summitul găzduit de Arabia Saudită în acest weekend, au declarat duminică pentru DPA diplomaţi familiarizaţi cu negocierile, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.08.2023, 20:53

"Schiţa" de pace creionată în Arabia Saudită. Ce prevede planul care ar putea pune punct războiului
- Profimedia

Oficiali din aproximativ 40 de ţări, între care Ucraina, SUA, ţări din Uniunea Europeană şi China s-au întâlnit în oraşul de coastă Jeddah. Rusia nu a fost invitată să participe la această reuniune. Arabia Saudită, care a organizat şi găzduit reuniunea, a declarat că scopul acesteia a fost găsirea unei "căi politice şi diplomatice" pentru a se pune capăt războiului în Ucraina. În acelaşi timp, Arabia Saudită, care întreţine relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, nu a dezvăluit care sunt ţările care participă la această reuniune.

Ce prevede mai exact planul de pace

Sursele DPA au declarat că gazdele saudite au informat Rusia cu privire la evoluţia discuţiilor, dar nu au oferit detalii suplimentare. Trimişii unor ţări au avut întâlniri bilaterale duminică în marja acestei reuniuni din Jeddah. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, au declarat sursele menţionate.

Schiţa unui posibil plan de pace propusă de Arabia Saudită prevede o încetare a focului pe toate fronturile şi discuţii de pace sub egida ONU între Rusia şi Ucraina, potrivit unor diplomaţi care au solicitat anonimatul în declaraţiile despre aceste discuţii.

Pe acelaşi subiect

Sursele nu au precizat ce ţări, în afară de Arabia Saudită, au susţinut această idee. Planul, potrivit surselor, s-ar baza pe prezervarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi prevede, de asemenea, un schimb de prizonieri de război. Poziţia Ucrainei a fost consolidată în timpul acestui summit din Arabia Saudită, care a vizat găsirea unei căi pentru a se pune capăt în mod paşnic invaziei Rusiei, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de dpa.

Deşi au existat diferenţe de opinie între cele aproximativ 40 de ţări participante la summit, toate s-au angajat să respecte Carta Naţiunilor Unite, dreptul internaţional şi principiile de suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a declarat Andrii Iermak, care a condus delegaţia Ucrainei la summitul din oraşul-port saudit Jeddah.

"Şi pe aceste principii se bazează şi formula de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski, pe care am expus-o în detaliu", a indicat Iermak într-un comunicat. Propunerea de pace a lui Zelenski prevede retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, un tribunal internaţional care să judece crimele de război ale Rusiei şi garanţii internaţionale de securitate pentru Ucraina.

La rândul său, Moscova a declarat duminică, că discuţiile din acest weekend din Arabia Saudită, la care au participat inclusiv SUA, China şi India, cu scopul de a stabili principii pentru o încetare paşnică a războiului Rusiei în Ucraina, au reprezentat o încercare occidentală sortită eşecului de a ralia Sudul global la formula de pace a Kievului, potrivit Reuters.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a fost citat de agenţia oficială de presă TASS calificând reuniunea "o reflectare a încercării Occidentului de a continua eforturile zadarnice şi fără sorţi de izbândă pentru mobilizarea comunităţii internaţionale şi, mai precis, a Sudului Global, chiar dacă nu în întregime, în sprijinul aşa-numitei formule Zelenski, sortită eşecului şi nesustenabilă de la bun început".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a speră că iniţiativa va duce la un summit de pace al liderilor din întreaga lume în această toamnă, care să aprobe principiile pentru o soluţionare pe baza propriei sale formule în 10 puncte. În centrul acestui plan se află retragerea trupelor ruse şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Schiţa" de pace creionată în Arabia Saudită. Ce prevede planul care ar putea pune capăt războiului