Antena Meniu Search
x

Video Mierea de la ucraineni, mai slabă și mai ieftină, îi bagă în faliment pe apicultorii români. A noastră zace în depozite

Dulcele profit al apiculturii româneşti a ajuns pe muchie de cuţit. Anul acesta, kilogramul de miere costă cât un litru de ulei, se plâng apicultorii. Deşi avem producţie cât cuprinde, am ajuns să o preferăm pe cea de la ucraineni, mai slabă calitativ, dar mai ieftină. Aşa se face că mierea noastră zace în depozite sau este vândută la preţuri de nimic. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 09.08.2023, 17:42

Vezi și

Florin are pesre 200 de stupi în judeţul Iaşi. Deşi reprezintă a patra generaţie din familie care produce miere, se teme că nu va putea duce mai departe dulcele meşteşug. Anul acesta, are o producţie nesperat de bună, 4 tone de miere. Doar că nu are cui s-o vândă. 

Florin Lungu, apicultor: Mulți apicultori au lăsat-o în butoaie, au dus-o la procesatori că n-are ce să facă cu ea. Procesatorii sunt aglomerați cu miere din Ucraina, le dau și dreptate, dacă au unde să-și ia mai ieftin logic. Și mierea noastră de fapt rămâne în depozite.

Preţurile de anul acesta nu îi acoperă nici măcar cheltuielile. De exemplu, la export, un kilogram de miere polifloră se vinde cu 8,5 lei, deşi costurile de producţie depăşesc 12 lei. Obstacole sunt însă şi pe piaţa internă. Tarabele sunt pline cu miere din Ucraina: mai ieftină şi mai slabă calitativ, spun producătorii români.

Apicultorii din România au o singură soluţie: să vândă mierea în pierdere

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: Spre exemplu, pentru mierea cea mai căutată, mierea de salcâm, pentru care acum plătim 40 de lei, din toamnă am putea să dăm pe un astfel de borcan doar 25 de lei. Spun apicultorii că ar urmă să scadă prețurile dacă nu vor reuși să o vândă.

Florin Lungu, apicultor: Mierea de salcâm în alți ani o dădeam cu 28 lei la procesatori, anul asta te duci la poartă lor cu 16 lei, un preț exagerat de mic, și prețurile la transport la tot s-au mărit cu 30%.

Şi la alte tipuri de miere preţul e cu mult mai mic, de doar 20 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei acum doi ani. În timp ce apicultorii se plâng, Guvernul speră că reprezentanţii Comisiei Europene vor găsi o soluţie. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: A fost o discuție separată cu grupurile de lucru la nivel tehnic în cadrul Consiliului Euopean, atât pe parte de ulei cât și pe parte de miere. Suntem în discuții și cum vom avea un răspuns de la Comisie și permanent ne solicită documente sunt sigur că vor fi puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii. Eu știu că nu sunt pagube, știu că în ultimii doi ani în România familiile de albine au crescut și mai mult a crescut și producția implicit.

Producătorii cer reglementări clare privind importul de miere. O gură de oxigen ar fi, spun ei, şi introducerea programului "miere în şcoli" care se tot amână de ani de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Mierea de la ucraineni, mai slabă și mai ieftină, îi bagă în faliment pe apicultorii români. A noastră zace în depozite