Antena LIVE

Curs valutar

"Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului

În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, ucrainenii din Harkov au luptat împotriva unei coloane de blindate rusești. De atunci, orașul din estul țării este bombardat din aer și de la sol în fiecare noapte. Zeci de civili au fost uciși și sute răniți. Jurnalistul BBC Quentin Sommerville și cameramanul Darren Conway au petrecut o săptămână cu forțele ucrainene în timp ce luptau pentru a opri înaintarea rușilor.

De la 11.03.2022, 17:48
WhatsApp
"Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului BBC

Prima victimă a războiului este timpul, povestesc jurnaliștii de la BBC în reportajul de pe linia frontului din Harkov. Nu mai știi dacă bombardamentele au fost acum 24 de ore sau acum 48 de ore. În al doilea oraș ca mărime al Ucrainei timpul a devenit elastic. Este aproape de granița cu Rusia iar bombardamentele de la sol și din aer ale rușilor nu te lasă să te odihnești.

Ultimele două săptămâni au părut o eternitate, dar pacea parcă a fost ieri. „Grupurile de sabotaj ne verifică liniile, se duc lupte directe cu tancuri. Rușii trag întâi cu obuze, iar apoi tancurile trag în pozițiile noastre”, așa descrie Yevgen Gromadsky, un locotenent de 21 de ani, luptele din Harkov. 

Tactica steagului alb

Locotenentul le-a povestit jurnaliștilor cum încearcă să-i păcălească rușii pe ucraineni în luptă. „Uneori folosesc această tactică, ridică un steag alb deasupra, apoi se apropie de pozițiile noastre. Când venim să îi luăm ca prizonieri de război, ei încep să deschidă focul asupra trupelor noastre”.

Pe acelaşi subiect

„Nu vă faceți griji, suntem bine apărați”, spune Gromadsky în timp arată o grămadă de rachete antitanc Javelin, de fabricație americană. „Lockheed Martin, Texas”, scrie pe cutia lor. Alături, se află o grămadă de rachete britanice antitanc de ultimă generație, celebrele NLAW. „Elimină chiar și cele mai avansate tancuri”, promite producătorul Saab pe site-ul său.

Ucrainenii improvivează în acest război. Guvernul de la Kiev a fost criticat pentru că este slab pregătit, iar acum se grăbește să aducă bărbații pe front. Armata normală a fuzionat cu forțele civile de apărare. La un punct de triaj de la marginea estică a orașului, sosesc autobuzele cu sute de soldați proaspăt echipați. 

Cum se luptă rușii

Întrebat de jurnaliștii de la BBC cum luptă soldații ruși în război, un militar ucrainean, poreclit Reaper spune că ”luptă ca niște animale proaste. Ca în 1941 - nu au manevrabilitate, vin doar pe front și atât. Au mulți oameni, multe tancuri, foarte multe vehicule, dar noi ne luptăm pentru pământul nostru și ca să ne protejăm familiile. Nu contează cum luptă ei pentru că ne luptăm ca leii și ei nu vor câștiga”.

Dar în estul și sudul Ucrainei, Rusia a avansat. Armata rusă a întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta, dar orașele continuă să cadă. Și în ciuda curajului ucrainenilor din prima linie, admit că abilitățile lor pe teren nu vor fi suficiente. Soldații susțin că au nevoie de apărare aeriană și de impunerea unei zone de excluderea aeriană deasupra Ucrainei. 

”Dacă Harkov cad , atunci cade toată Ucraina”, spune Evgeni, de 36 de ani, militar într-o echipă de recunoaștere. Pentru cei din Harkov, invazia rusă nu este o surpriză. „Din 2014 știam că vor veni, poate într-un an, 10 ani sau 1.000 de ani, dar știam că vor veni”. La ora 04:55 pe 24 februarie, Evgeni a primit un apel de la un prieten care  îl anunța că atacul era pe cale să înceapă. „Atunci am auzit că rachetele lovesc orașul nostru”, spune el. Ca toți ceilalți, nu a mai fost acasă de atunci.

Bombardamentele rusești necruțătoare au făcut ca majoritatea celor 1,5 milioane de oameni din oraș să fugă. Puține cartiere au scăpat de distrugere. Un medic nu a mai plecat acasă de la spital de 2 săptămâni. Râde la anunțul rușilor că nu vizează civili și arată echipei BBC că aproape toți pacienții pe care îi tratează la spital au fost răniți când erau în casele lor. 

Vladimir Putin a spus că vrea să demilitarizeze Ucraina, dar creează un pământ al nimănui. Noaptea orașul este aproape total în beznă și sub atacuri cu bombe și rachete. Harkov a fost cândva capitala Ucrainei, are parcuri, catedrale, muzee și teatre, precum, fabrica de avioane Antonov, producători de tancuri și turbine. Tot orașul este acum o linie de front.

Iar asta nu trebuie să fie o surpriză. Manualul de război al rușilor a fost perfecționat în Siria în ultimii 10 ani. Înconjoară, asediază și terorizează populația. În Ucraina, ca și în Siria, populația este evacuată cu autobuzele din orașele natale, în timp ce forțele ruse își continuă înaintarea. Totuși Ucraina rezistă. La marginea orașului, întinse în zăpadă, sunt 12 cadavre înghețate ale soldaților ruși. ”Le lăsăm pentru câini”, spune un militar ucrainean. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata atac conflict rusia ucraina harkov invazie
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025