Antena Meniu Search
x

Video Kamala Harris, mesaj după vizita istorică în România: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO; Klaus Iohannis a ridicat problema VISA Waiver

Mâna dreaptă a preşedintelui Joe Biden, Kamala Harris, vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii face astăzi o vizită istorică în România. Aceasta vine în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 16:58

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, au anunţat, vineri, că au discutat despre noi sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei. ”Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice”, afirmă Kamala Harris, în timp ce Klaus Iohannis a precizat că, dacă vor fi necesare noi sancţiuni, acestea vor fi impuse.

UPDATE 16:19 - Kamala Harris, declaraţii după vizita în România

  • Mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-aţi făcut-o în România;
  • Aş vrea să mulţumesc poporului român din partea SUA;
  • Am văzut cum aţi primit refugiaţi şi ştim greutăţile pe care le întâmpinaţi geografic. Aţi dovedit atât de mult curaj;
  • Am discutat despre reîntărirea parteneriatului nostru;
  • Trebuie să înţelegem că un atac împotriva unei ţări NATO este un atac asupra tuturor;
  • Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO;
  • Sunt aici în România ca să reîntăresc acest angajament şi să mulţumesc poporului român;
  • De la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice;
  • Am observat de la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia;
  • De aceea am aplicat sancţiuni importante. Bineînţeles, moneda rusă a căzut şi asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei;

UPDATE 16:09 - Klaus Iohannis, principalele declaraţii

Pe acelaşi subiect
  • I-am transmis aprecierea României în acest context foarte complicat;
  • Am mulţumit pentru garanţiile de securitate de nezdruncinate, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră;
  • Am mulţumit pentru consolidarea prezenţei militare a SUA în România;
  • Am transmis că, la rândul său, România înţelege că securitatea creşte acasă şi că am luat decizia de a creşte cheltuielile de apărare;
  • Am evaluat implicaţiile pe termen lung ale agresiunii din Ucraina;
  • E necesară operaţionalizarea rapidă a grupului de lucru în ţară;
  • Am discutat chestiunea VISA Waiver pentru România şi sperăm să avem rezultate şi pe această linie;
  • Nu avem date că România ar fi ţinta vreunei agresiuni (ca răspuns la declaraţia Kamalei Harris că SUA va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO)

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Kamala Harris, întâmpinată de Klaus Iohannis

UPDATE 14:00 Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis pe Platoul de Ceremonii de la Palatul Cotroceni. "Welcome to Romania (n.r. Bine ați venit în România)", i-a transmis șeful statului. Printre oficialii care au participat la eveniment s-au aflat și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu. Pe agenda oficială urmează o rundă de discuţii tête-à-tête, urmate de declarații comune de presă, la ora 15:30.

UPDATE 13:40 Coloana oficială pleacă spre Cotroceni

Coloana oficială a plecat de la Aeroportul Otopeni. Kamala Harris urmează să ajungă la Palatul Cotroceni, unde va fi întâmpinată de președintele României, Klaus Iohannis, și de alți oficiali români. 

UPDATE 13:10 Kamala Harris a aterizat în România

Kamala Harris, al doilea cel mai puternic om din Statele Unite a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni, puțin după ora 13. Vicepreședintele SUA a fost întâmpinat de o delegație condusă de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Știre inițială

Kamala Harris se va întâlni cu preşedintele Klauss Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, iar vizita este menită să reafirme sprijinul SUA pentru aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în faţa agresiunii ruse. Liderul american aterizează la prânz pe Otopeni. Măsurile de securitate au fost sporite. Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în jurul orei 14.00, Kamala Harris va ajunge la Palatul Cotroceni, unde are programată o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.  

Şoferii sunt sfătuiţi ca între orele 12.00 şi 17.00 să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje.  Măsurile de securitate vor fi sporite pe traseul de la aeroport şi până la Cotroceni. Pe traseu vor fi jandarmi, militari civili, lunetişti, dar va exista şi supraveghere aeriană. 

Înainte să ajungă în România, vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris, a fost în vizită oficială în Polonia. A lansat acolo o serie de avertismente la adresa Moscovei, însă a evitat să folosească sintagma "crime de război" atunci când s-a referit la atacurile ruse, în urma cărora şi-au pierdut viaţa sute de civili. La fel au procedat şi Joe Biden si purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, la cea mai recentă conferinţă de presă.

SUA strang în acest moment dovezi, pentru a face un raport amplu despre atrocităţile comise impotriva civililor, în Ucraina. "Ar trebui să fie o anchetă și ar trebui să ne uităm cu toții cum se desfăşoară. Nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt îndreptaţi spre acest război şi ce face Rusia, în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități", a declarat Kamala Harris în timpul vizitei din Polonia.  

Programul oficial al Kamalei Harris în România

Conform programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, preşedimtele Klaus Iohannis o primeşte, vineri, la ora 14.00, pe Kamala Harris, la Palatul Cotroceni.  Ceremonia primirii oficiale are loc pe Platoul de Ceremonii, apoi cei doi oficiali au programatş o rundă de discuţii tête-à-tête, urmate de consultări oficiale. La discuţii ar urma să fie prezent şi premierul Nicolae Ciucă, conform programului oficial al acestuia.

La ora 15.30, preşedintele României şi vicepreşedintele SUA vor face declaraţii de presă comune.  Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Versailles, că va discuta cu vicepreşedintele american despre postura NATO pe Flancul Estic, soldaţii americani care au venit în România, Grupul de Luptă.

"În contextul evenimentelor prilejuite de vizita vicepreşedintelui american Kamala Harris la Bucureşti, în data de vineri 11 martie, s-au  dispus o serie de măsuri, însoţite de recomandări menite să vină în sprijinul cetăţenilor pe toată durata acestui eveniment.  Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei”, a transmis, joi, Grupul de comunicare special constituit cu ocazia vizitei vicepreşedintelui american.  

Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită şoferilor să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor. 

"Conducătorilor auto le este recomandat, ca vineri, 11 martie, în intervalul orar 12:00 – 17:00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje. Apelăm la sprijinul cetăţenilor şi le mulţumim acestora pentru înţelegerea acordată cu privire la acest eveniment de o importanţă deosebită pentru România”, a mai precizat sursa citată. 

Kamala Harris ajunge în România după o vizită în Polonia, în timpul căreia a lăudat, poporul polonez pentru că a primit peste un milion de refugaţi de la invadarea Ucranei de către Rusia, la 24 februarie. Harris a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, la câteva ore după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat un buget care prevede ajutoare importante destinate Ucrainei şi aliaţilor europeni din NATO. Vicepreşedintele american s-a întâlnit şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Kamala Harris, mesaj după vizita istorică în România: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO; Klaus Iohannis a ridicat problema VISA Waiver