Antena Meniu Search
x

Putin va interzice Facebook şi Instagram în Rusia. Compania Meta este o "organizaţie extremistă", acuză Kremlinul

Procuratura Generală de la Kremlin deschide dosar penal împotriva companiei Meta, care deţine Facebook sau Instagram, pentru postări care instigă la violenţă sau cer moartea lui Putin. De asemenea, Moscova solicită interzicerea companiei în Rusia, numind-o ”organizaţie extremistă”

de Redactia Observator

la 11.03.2022 , 17:21

- Profimedia

Rusia a deschis, vineri, un dosar penal împotriva Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, şi a decis să o desemneze drept ”organizaţie extremistă”, după ce platforma socială şi-a schimbat regulamentul privind discursul instigator la ură pentru a permite utilizatorilor să instige la violenţă împotriva ruşilor în contextul conflictului din Ucraina, informează Reuters, potrivit news.ro.

”A fost iniţiat un dosar penal în legătură cu solicitări ilegale de crimă şi instigare la violenţă împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse de către angajaţii companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram”, a declarat Comitetul de Investigaţii al Rusiei. Instituţia raportează direct preşedintelui Vladimir Putin. Nu a fost imediat clar care ar putea fi consecinţele dosarului penal.

Reacţia Meta, care deţine Facebook, după acţiunile Rusiei

Articolul continuă după reclamă

Meta nu a oferit nicio declaraţie cu privire la acest subiect, conform sursei citate. Un purtător de cuvânt al Meta a declarat, joi, că firma a relaxat temporar regulamentul privind discursul politic, şi a permis astfel publicarea postărilor precum ”moarte invadatorilor ruşi”, deşi nu va permite apeluri la violenţă împotriva civililor ruşi.

Pe acelaşi subiect

Meta a anunţat că schimbarea temporară urmăreşte să permită forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile sale. Consiliul său de supraveghere a comunicat, vineri, că urmăreşte îndeaproape războiul din Ucraina.

”Astfel de acţiuni ale managementului companiei nu numai că formează o idee că activitatea teroristă este permisă, ci vizează incitarea la ură şi animozitate faţă de cetăţenii Federaţiei Ruse”, conform Procuratorii Generale a Rusiei.

Rusia cere recunoaşterea companiei Meta drept ”organizaţie extremistă”

Procuratura Rusiei a informat că a solicitat unei instanţe să recunoască Meta ca organizaţie extremistă şi să îi interzică activităţile în Rusia.

E-mailuri interne ale Meta pe care Reuters le-a analizat au arătat că Meta a permis publicarea temporară de postări care cer moartea lui Putin sau a preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko.

”Sperăm că nu este adevărat, deoarece dacă este adevărat, atunci va însemna că va trebui să existe măsurile cele mai decisive pentru a pune capăt activităţilor acestei companii”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat că potenţiala schimbare în politica Facebook este ”îngrijorătoare”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
V-aţi simţit vreodată epuizat din cauza termenelor limită impuse la serviciu?
Observator » Stiri externe » Putin va interzice Facebook şi Instagram în Rusia. Compania Meta este o "organizaţie extremistă", acuză Kremlinul