Demnitarii de la Kiev dezmint căderea Bahmutului: soldaţii ucraineni încă s-ar menţine pe poziţii într-un cartier din sudul oraşului
Compania rusă de mercenari Wagner afirmă că a cucerit în întregime oraşul ucrainean Bahmut, după cea mai îndelungată bătălie din actualul război. Reprezentanţii guvernului de la Kiev dezmint ştirea şi susţin că militarii ucraineni continuă să reziste într-un cartier din Bahmut, deşi recunosc că situaţia lor este critică. Cucerirea oraşului ucrainean prefăcut de mult în ruine ar fi prima victorie a forţelor ruse, după mai multe luni. Dar anunţul poate fi o încercare de a abate atenţia de la sprijinul ferm pentru Ucraina reafirmat de summitul G7 din Japonia, la care ia parte şi preşedintele Zelenski.
De Redactia Observator la 21.05.2023, 09:17Anunţul lui Prigojin poate părea surprinzător, deoarece, cu doar o zi în urmă, tot el afirma că Bahmut nu putea fi cucerit integral în următoarele zile. Acum, a adăugat că trupele sale vor rămâne în oraş până la 25 mai iar apoi îşi vor preda poziţiile armatei regulate a Rusiei. Nu a ratat, însă, ocazia de a-i critica din nou pe funcţionarii de la Moscova care nu i-ar fi acordat sprijinul necesar.
Evgheni Prigojin, liderul Wagner: Nu ne-am luptat doar cu Forţele Armate Ucrainene la Bahmut. Ne-am luptat şi cu birocraţia rusă, care ne-a pus beţe în roate.
Vladimir Putin s-a grăbit să-i felicite, printr-un mesaj, atât pe mercenarii grupului Wagner cât şi pe soldaţii forţelor armate care le-au acoperit flancurile. Aceasta deşi, în ultimele zile, generalii de la Kiev şi chiar Prigojin însuşi anunţau progrese ale armatei ucrainene chiar pe flancuri, la periferiile oraşului.
Demnitarii ucraineni dezmint căderea Bahmutului
Acum, demnitarii ucraineni dezmint căderea Bahmutului. Ei afirmă că apărătorii oraşului îşi menţin poziţiile într-un cartier din sud-vest, dar recunosc că se dau lupte grele iar situaţia este critică. Anunţul lui Prigojin ar putea fi menit să abată atenţia de la vizitele de succes al preşedintelui Zelenski la reuniunea Ligii Arabe şi la summitul G7, consideră un consilier prezidenţial. Într-adevăr, Zelenski a obţinut promisiunea livrării unor avioane F-16 şi s-a întâlnit cu liderii unor ţări ca India, care aveau până acum o atitudine mai degrabă neutră.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Ne coordonăm poziţiile cu partenerii, pregătim noi măsuri comune. Apărare: armament, apărare antiaeriană, avioane de luptă. Atragem de partea noastră cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri cu putinţă, pentru Ucraina.
Zelenski, primit oficial la summitul G7 de la Hiroshima
Astăzi, preşedintele ucrainean este primit oficial de liderii celor mai dezvoltate ţări democratice ale lumii şi are programată o întrevedere separată cu Joe Biden. În acest timp, în Ucraina a fost comemorat un alt moment dramatic al războiului, predarea ultimilor apărători ai oraşului Mariupol. Unii dintre ei au fost între timp eliberaţi în schimbul unor prizonieri ruşi, dar alţii sunt încă în captivitate, iar rudele lor au manifestat la Kiev.
Pe lângă invadarea Ucrainei, Kremlinul continuă încercările de a supune alte ţări din fosta Uniune Sovietică şi poate în primul rând asupra Republicii Moldova. Preşedinta Maia Sandu a avertizat că Rusia nu a renunţat la ideea de a aduce la putere un partid pro-rus la Chişinău. Astăzi, însă, în capitala republicii are loc o mare adunare pentru susţinerea aderării la Uniunea Europeană, la care va lua cuvântul şi preşedinta Parlamentului European.