Antena Meniu Search
x

Cinci belaruşi care luptau de partea Ucrainei la Bahmut au murit

Război în Ucraina. Cinci belaruşi care luptau voluntar de partea Ucrainei la Bahmut au murit. 

de Redactia Observator

la 19.05.2023, 17:20

Cinci belaruşi care luptau voluntar de partea Ucrainei la Bahmut au murit.
Cinci belaruşi care luptau voluntar de partea Ucrainei la Bahmut au murit. - Twitter

Cinci voluntari belaruşi au căzut în luptă de partea Ucrainei la Bahmut, a anunţat vineri Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziţiei din Belarus, printr-un mesaj pe Twitter. 

"Cu inima frântă, am aflat despre moartea a cinci membri ai regimentului belarus Kastus Kalinovski care luptă la Bahmut. Regimentul a raportat că un comandant a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea unor răniţi. Patru sunt încă sub ruine după o lovitură de artilerie asupra imobilului în care se aflau şi nu pot fi recuperaţi deocamdată. Luptele continuă", a scris Tihanovskaia, potrivit Agerpres. 

Disidenta, care se opune din exil regimului de la Minsk condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a salutat "adevăraţii eroi" care au făcut "sacrificiul suprem" pentru libertatea Ucrainei şi a Belarusului.

Regimentul Kastus Kalinovski poartă numele unui scriitor şi revoluţionar polono-belarus din secolul al 19-lea, figură emblematică a revoltei împotriva Rusiei ţariste. Unitatea militară a fost înfiinţată la începutul ofensivei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei în februarie anul trecut. Sunt înrolaţi opozanţi faţă de autorităţile din Belarus, a căror ţară este aliată cu Rusia şi a permis utilizarea teritoriului său ca bază pentru invadarea Ucrainei.

Lukaşenko, care a ordonat reprimarea opoziţiei şi a manifestaţiilor din 2020, după ce a fost reales în urma unui scrutin controversat, acuză frecvent regimentul Kalinovski că intenţionează să participe la o insurecţie pentru răsturnarea puterii din Belarus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cinci belaruşi care luptau de partea Ucrainei la Bahmut au murit