Discursul lui Vladimir Putin, comparat cu cel al unui taximetrist furios și analfabet. "Nici liderii sovietici nu-și permiteau o astfel de retorică"
La opt ani și șase luni după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea Crimeei, a adunat din nou elitele rusești în sala St. George de la Kremlin, de această dată pentru a trâmbița anexarea a altor patru regiuni ucrainene, scrie The Guardian.
De Iulia Iancu la 03.10.2022, 13:06Formalitățile de anexare au fost precedate de un discurs furios, divagator, care s-a oprit doar pe scurt, fie asupra Ucrainei, fie asupra celor patru regiuni anexate. În schimb, Putin a criticat Occidentul că "încearcă să distrugă statul rus, să sărăcească populația, să ucidă cetățenii ruși". De asemenea, el a reiterat amenințarea de a folosi arme nucleare, susținând că SUA au „creat un precedent” pentru utilizarea forței nucleare în 1945.
Discursul de vineri va rămâne, cel mai probabil, o altă piatră de hotar în lunga "domnie" a lui Putin în Rusia. Și, deși a fost aceeași sală, aceeași mulțime și același mesaj ca la anexarea Crimeii din urmă cu opt ani, contextul este diferit.
De această dată, însă, situația internă și internațională este mult mai puțin favorabilă pentru liderul de la Kremlin. În țară, el a anunțat o mobilizare parțială care a generat un val de proteste de amploare și un exod fără precedent al rușilor speriați de război.
După anunțarea invaziei în Ucraina, Putin a devenit un paria pe scena politică internațională, chiar și liderii non-occidentali criticându-i acțiunile. Vineri, Putin s-a lansat într-o tiradă anti-occidentală, ma furioasă și mai puțin coerentă, vorbind mai degrabă ca un șofer de taxi furios decât un șef de stat. „Ei nu vor să fim liberi, vor să fim o colonie”, a spus el.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 222. Zaporojie, atacat cu rachete S 300. Ucrainenii susţin că ruşii au tras cel...
- Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni din Ucraina: Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele....
- SUA și NATO ar distruge trupele rusești din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme...
Putin a vorbit mai degrabă ca un șofer de taxi furios decât un șef de stat
Vladimir Putin a trecut de la denunțarea „totalitarismului, despotismului și apartheid-ului” din Occident, la aducerea în discuție a jefuirii istorice a Indiei şi bombardarea Dresdei la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Misiunea Rusiei, spune el, a fost „apărarea copiilor noștri de experimente monstruoase menite să le distrugă conștiința și sufletul”.
Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, a analizat discursul liderului rus pe Twitter: „Discursul lui Putin este un set de clișee conspiraționiste, incredibil de analfabete, care acum 30 de ani puteau fi citite în ziarele național-patriotice marginale. Acum au devenit politica fostei superputeri, care nici pe vremea liderilor sovietici nu-și putea permite un astfel de discurs”.
Ucraina a anunțat deja că va continua contraofensiva pentru a-și recupera teritoriile anexate ilegal. Kievul crede că invitația la masa negocierilor din partea Rusiei este doar o strategie pentru ca armata Kremlinului să câștige timp pentru a-și reînnoi asaltul.
Discursul lui Putin a lăsat fără răspuns aproape toate întrebările cheie despre ce s-ar putea întâmpla în continuare. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, nu a putut spune vineri, înaintea discursului, dacă Rusia revendică în totalitate regiunile Zaporojie și Herson sau doar părțile pe care le controlează deja, promițând că va „clarifica” acest lucru mai târziu.
Discursul lui Putin, un set de clișee conspiraționiste
„Nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare, este clar că nu există o strategie clară”, a transmis o sursă politică din Moscova. „Dacă un lucru nu funcționează, vom încerca altceva și nimeni nu știe unde va duce acest lucru. Deciziile sunt luate de un singur om.”
În timp ce Putin a vorbit timp de două decenii despre dorința Occidentului de a distruge Rusia, intensitatea și repetiția cu care a abordat subiectul vineri sugerează că acesta nu este doar teatru politic: el crede cu adevărat în cee ace spune.
Ce urmează de aici înainte rămâne neclar. Îl face această fervoare mai mult sau mai puțin probabil să folosească arme nucleare? Amenințările sale sunt o cacealma sau nu? Din nou, cei de la Moscova nu sunt mai bine informați decât toți ceilalți. "Nimeni nu stie. Mă îndoiesc că nici el știe încă, să fiu sinceră”, a spus sursa.