Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 222. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe Frontul de Est, îi atacă pe ruşii retraşi la Kreminna

Război Rusia - Ucraina, ziua 222. Impulsionată de cucerirea oraşului cheie Lîman în Doneţk, armata ucraineană a reuşit să spargă liniile ruseşti în sud înaintând rapid de-a lungul râului Nipru şi amenințănd că va încercui iar mii de soldaţi ruşi, relatează Reuters. Un oficial instalat de ruşi în Herson a confirmat avansului ucrainenilor. Spune că forțele Kievului au ajuns lângă Dudchany, la 40 km dincolo de linia anterioară a frontului. Ucraina nu confirmat oficial avansul încă. Bloggerii militari ruși spun că trupele s-au retras zeci de km. Pe Frontul de Est, armata ucraineană susține că trupele ruse care au fost forțate să se retragă spre orașul Kreminna sunt lovite de unitățile ucrainene de rachete, artilerie și de forțele aeriene.

de Redactia Observator

la 03.10.2022, 20:31

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 19:20 AIEA: Directorul centralei nucleare de la Zaporojie a fost eliminat

 Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Ihor Muraşov fusese reţinut vineri - de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei - în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului, notează Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

Pe acelaşi subiect

AIEA a anunţat de sâmbătă că este în contact cu "autorităţile competente", de la care a primit informaţia că Muraşov se află în "arest temporar". Agenţia nu a numit Rusia nici atunci, nici luni, când Grossi a scris pe Twitter că "salută" eliberarea directorului centralei.

"Am primit confirmarea că dl. Muraşov a revenit în siguranţă la familia sa", a adăugat şeful AIEA.

Agenţia apreciase că arestarea directorului centralei "are un impact imediat şi grav asupra procesului de decizie pentru garantarea siguranţei şi a securităţii instalaţiei".

Update 18:30  UE va antrena până la 15.000 de militari ucraineni, anunță Der Spiegel

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să antreneze până la 15.000 de militari ucraineni cât mai curând posibil, relatează cotidianul german Spiegel, citat de Reuters. Potrivit planului blocului comunitar, ale cărui detalii finale vor fi negociate la Bruxelles săptămâna viitoare, Polonia va primi fonduri UE pentru a înfiinţa o bază militară, iar alte state membre vor avea alte atribuţii, au declarat surse diplomatice europene, potrivit Spiegel.

Germania intenţionează să ofere pregătire trupelor la un centru de simulare a luptei, în timp ce inginerii, medicii şi alţi specialişti ucraineni vor fi, de asemenea, instruiţi în ţară. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în august că Berlinul va antrena soldaţi ucraineni, iar Danemarca a anunţat că va sprijini un proiect de instruire condus de Marea Britanie, în care vor fi implicaţi 130 de militari.

Ministerul german al Apărării nu a oferit declaraţii în ceea ce priveşte ştirea Spiegel.

Upate 18:00 "Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare". Mesajul publicat de istoricul Francis Fukuyama

Ultimele mesaje distribuite pe Twitter de Francis Fukuyama fac referire la situaţia din Herson, unde lucrurile se complică pentru ruşi. În afară de avasurile ucrainene spre sud de-a lungul râului Nipru, armata ucraineană înaintează și dinspre vest, ajungând în satul Chkalove, forțele ruse fiind din nou sub amenințarea încercuirii, scrie Visegrád 24, într-un mesaj redistribuit de Fukuyama. Detalii aici.

Update 17:30 Forțele ucrainene au spart liniile rusești. Avans major pe Frontul de Sud

Forțele ucrainene au reuşit în sudul ţării cel mai mare avans de la începutul războiului. Au înaintat rapid de-a lungul Niprului şi amenință iar că vor încercui mii de soldaţi ruşi, relatează Reuters. Kievul nu a oferit nicio confirmare oficială, dar surse rusești au recunoscut că o ofensivă ucraineană a avansat cu zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, eliberând mai multe sate.

Avansul ucrainenilor pe frontul de sud vine după succesele recente de pe frontul de est, care au schimbat sorta în războiul chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza conflictului prin anexarea celor patru teritorii, ordonând o mobilizare parţială și amenințănd cu represalii nucleare, relatează Reuters. Vladimir Saldo, liderul instalat de ruşi în părțile ocupate din regiunea Herson, a recunoscut la televiziunea de stat că ucrainenii au spart luniile de apărare ale ruşilor şi au avansat. "Există o aşezare numită Dudchany (Dudceanî), chiar de-a lungul Niprului, şi acolo, în acea regiune, a fost spartă apărarea. Există aşezări care sunt ocupate de forţele ucrainene", a spus el.

Dudchany se află la aproximativ 40 km sud de locul unde se afla linia frontului cu doar o zi în urmă, ceea ce arată unul dintre cele mai rapide avansări militare ale războiului și de departe cea mai rapidă din sud, pe un front unde forțele ruse s-au fortificat încă din primele săptămâni ale invaziei.

Kievul a păstrat o tăcere aproape completă, așa cum a făcut-o în timpul ofensivelor majore, dar unii oficiali au relatat despre victorii neconfirmate. Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldați ucraineni pozând cu steagul lângă o statuie a unui înger. El a spus că a fost făcută în satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km de linia de front anterioară.

"În ultimele zile... am văzut trupele noastre la intrarea în Mikhailivka, am văzut trupele în Hreschenivka, lângă monument. Asta înseamnă că și Zolota Balka se află sub controlul forțelor noastre armate și înseamnă că forțele noastre armate se deplasează puternic de-a lungul Niprului", a declarat pentru Reuters Serhii Khlan, un membru al consiliului regional al Hersonului. "Oficial, nu există încă astfel de informații, dar paginile de socializare rusești care intră în panică...confirmă aceste fotografii".

Avansul din sud arată tacticile care au adus Kievului câștiguri majore de la începutul lunii septembrie în estul Ucrainei, unde forțele sale i-au forţat pe ruşi să se retragă. Operațiunea ţinteşte linii de aprovizionare pentru mii de trupe rusești - poate chiar și 25.000 - situate pe malul de vest al Niprului, unde a fost trimis un contingent mare de ruşi pentru a opri contraatacul anunțat de Ucraina în luna august. Ucraina a distrus deja podurile principale de peste Nipru, ruşii apelând la improvizaţii şi poduri de pontoane. Acestea riscă să ajungă acum în raza artileriei.

"Faptul că am spart frontul înseamnă că... armata rusă și-a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astăzi sau mâine și-ar putea pierde capacitatea de a se apăra", a declarat analistul militar Oleh Zhdanov. "O lună în care le-am distrus proviziile și le-am redus eficiența în luptă înseamnă că acum funcționează cu rații minime de muniția, combustibil și alimente".

Bloggerii militari ruși au descris şi ei avansul tancurilor ucrainene, de zeci de kilometri de-a lungul Niprului. "Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă înseamnă de obicei că au probleme", a scris pe Twitter analistul militar american Rob Lee.

Update 17:00 Armata ucraineană susține că atacă trupele ruse forțate să se retragă spre orașul Kreminna

Trupele ruse care au fost obligate să se retragă spre orașul Kreminna din Lugansk sunt atacate de forțele aeriene şi terestre ucrainene şi lovite cu rachete şi artilerie, susţine Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al grupului de est al forțelor armate ale Ucrainei.

"Pentru ei (ocupatorii ruși), acum este foarte important să păstrăze Kreminna. După cucerirea Kreminnei, forțele armate ale Ucrainei vor merge la Svatovo, Rubijne, iar mai departe vor putea elibera regiunea Lugansk" a spus Cherevatyi, potrivit The Guardian. El a adăugat că trupele ucrainene ar putea să elibereze Severodoneţk și Lisichansk dacă vor cuceri orașul Kreminna.

Update 16:45 Oficial ucrainean: Forțele noastre armate avansează puternic de-a lungul râului Nipru în Herson

Forțele Kievului avansează în Sud, împingând armata rusă spre Herson. În plus, după cum anunță un oficial regional, ucrainenii au reușit să recucerească orașul Zolora Balka, aflat pe malul vestic al râului Nipru, notează CNN.

"Forțele noastre armate avansează puternic de-a lungul râului Nipru mai aproape de Berislav", a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului administrației militare al regiunii Herson.

Șeful administrației ruse din Herson , la rândul său, a recunoscut că forțele ucrainene avansează de-a lungul râului Nipru.

"Ce pot să spun, prieteni?", a spus Kirill Stremousov pe Telegram. "Forțele naziste au trecut puțin mai departe, dar apărarea noastră funcționează. Respingem toate atacurile și pentru a fi corecți cu cei care intră în panică astăzi pe social media, trebuie să ia o pauză. Aici nu este Harkov, nu este Lîman aici. Noi ne menținem liniile de apărare."

UPDATE 14:44 Kremlinul vrea "consultări" pentru a stabili frontierele regiunilor anexate în sudul Ucrainei

Rusia va "consulta" populaţia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP, citat de Agerpres. Totodată, Kremlinul a declarat că favorizează o "abordare echilibrată" a problemei armelor nucleare, nu bazată pe emoţii, după ce un aliat-cheie al preşedintelui Vladimir Putin a cerut în weekend ca Rusia să folosească o 'armă nucleară de mică putere' în Ucraina, notează Reuters.

"Vom continua să consultăm populaţia acestor regiuni", a declarat Peskov, întrebat dacă Rusia va anexa regiunile respective în totalitate sau doar părţile pe care le ocupă. Preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie, precum şi Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, în cadrul unei ceremonii, vineri, la Kremlin. Regiunile Doneţk şi Lugansk au fost anexate în totalitatea lor, Moscova recunoscând suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfârşitul lunii februarie, chiar înaintea declanşării ofensivei ruse în Ucraina. Dar Kremlinul a indicat săptămâna trecută că este nevoie de "clarificarea" frontierelor regiunilor Herson şi Zaporojie.

UPDATE 13:05 Ucraina anunţă eliberarea unei noi localităţi în regiunea Doneţk, forţele ucrainene înaintează şi în sud

Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Torskoe în regiunea Doneţk (est), una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, potrivit EFE, citat de Agerpres. Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi. El a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din această regiune, care a fost recucerit în weekend.

În zona oraşului Liman, a indicat Cerevatîi, forţele ucrainene capturează soldaţi ruşi care nu au reuşit să fugă şi încearcă să elimine minele de pe un teritoriu despre care a spus că 'este puternic minat'. Armata rusă a suferit sâmbătă a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, retrăgându-se din bastionul prorus Liman (în regiunea Doneţk), la 24 de ore după ce Moscova a anexat ilegal această regiune împreună cu altele trei în estul şi sudul ţării. Întrebat dacă într-adevăr a fost încercuit un număr mare de soldaţi ruşi în direcţia Liman, Cerevatîi a afirmat că "unii dintre ei au fost eliminaţi fizic, alţii au fost capturaţi, iar alţii au reuşit să plece în coloane sau în grupuri mici".

În legătură cu această retragere, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării declarase sâmbătă că, "din cauza riscului de a fi încercuite, forţele aliate (trupele regulate ale armatei ruse, cele ale miliţiilor proruse şi ale mercenarilor Wagner) au fost retrase din localitatea Liman pe poziţii mai avantajoase". Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a anunţat luni eliberarea a două aşezări în regiunea Herson, o altă zonă ocupată în sudul Ucrainei pe care Rusia a decis să o anexeze: Arhangelskoe şi Miroliubivka.

UPDATE 12:07 ISW: De ce armata rusă actuală nu este capabilă să opereze pe un câmp de război nuclear

Experţii de la think tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) susţin că forţele terestre ruse în starea loc actuală, o aglomerația haotică de soldați epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari nu ar putea opera într-un teatru de război nuclear. Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea de arme nucleare, non strategice, de mică putere în Ucraina, după retragerea ruşilor din oraşul-cheie Lîman din estul ocupat al Ucrainei.

UPDATE 11:35 SUA și NATO ar distruge trupele rusești din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare, avertizează fostul șef CIA

Fostul director CIA, generalul în retragere David Petraeus, a declarat într-un interviu pentru ABC News că Statele Unite și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina dacă Vladimir Putin va folosi arsenalul nuclear pe câmpul de luptă, potrivit The Guardian. Petraeus a menționat că nu a discutat încă cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o presupusă escaladarea nucleară din partea Rusiei.

UPDATE 10:25 Rusia a lansat luni dimineaţă circa 10 rachete S-300 asupra oraşului Zaporojie, susţin ucrainenii

Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii Oleksandr Staruh pe contul său Telegram, potrivit Unian, citat de Agerpres. "Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!", a spus el, adresându-se localnicilor.

În aceeaşi postare, responsabilul ucrainean adaugă că, în afară de oraşul Zaporojie, au fost vizate alte două localităţi din apropiere. Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, dar fără să ofere detalii. "În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente", a indicat Kurtev, promiţând să revină ulterior cu mai multe detalii.

Conform unor informaţii preliminare, cel puţin o persoană a fost spitalizată ca urmare a atacului cu rachete împotriva centrului de reabilitare, unde învăţau copii cu nevoi speciale. Nu se ştie dacă este vorba de un adult sau de un copil. Forţele ruse au ocupat de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina cea mai mare parte din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), unde se află situată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

UPDATE 09:23 Jumătate dintre bărbaţii ruşi mobilizaţi în regiunea Habarovsk, trimişi acasă. Şeful comisariatului, demis

Şeful comisariatului militar din regiunea Habarovsk, Iuri Laiko, a fost demis din funcţie după ce jumătate din bărbaţii mobilizaţi au fost trimişi acasă, întrucât nu îndeplineau criteriile de recrutare, a anunţat luni Mihail Degtiarev, guvernatorul acestei regiuni din Extremul Orient rus, potrivit Reuters şi Interfax, citate de Agerpres. Mobilizarea decretată de preşedintele rus Vladimir Putin la 21 septembrie, prima în Rusia după cel de-a Doilea Război Mondial, a provocat o nemulţumire pe scară largă printre oficiali şi cetăţeni cu privire la modul în care a fost gestionată recrutarea, existând plângeri împotriva unor ofiţeri de la comisariate care au trimis ordin de înrolare unor bărbaţi în mod clar neeligibili.

"În decurs de zece zile, mai multe mii de compatrioţi de-ai noştri au primit ordine de chemare şi s-au prezentat la birourile de înregistrare şi de înrolare", a declarat Degtiarev într-o postare video pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Jumătate dintre ei au fost trimişi acasă, întrucât nu îndeplineau criteriile de selectare pentru a intra în serviciul militar", a explicat guvernatorul, care a adăugat că înlăturarea din funcţie a şefului comisariatului militar din Habarovsk nu va afecta în niciun fel mobilizarea decretată de Vladimir Putin. Presa din Habarovsk a relatat despre înrolarea unui bărbat care îşi creştea singur fiica cu dizabilităţi, ceea ce a provocat un val de nemulţumire, precum şi cazul unui tânăr cu schizofrenie, potrivit Interfax.

Preşedintele ucrainean Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică că forţele ucrainene au eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson, informează Reuters, citat de Agerpres. Preşedintele Zelenski a menţionat cele două localităţi în discursul său de duminică noapte, când a mulţumit unor unităţi ale forţelor ucrainene pentru că s-au remarcat în prima linie. Reuters precizează că nu a putut verifica imediat informaţiile. În discursul său, preşedintele Zelenski a mai afirmat, fără a oferi detalii, că succesul forţelor ucrainene în regiunea Doneţk nu se limitează la Lîman.

Peste 180 de bărbaţi ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă

Autorităţile ruse au oprit peste 180 de bărbaţi care încercau să treacă graniţa în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea ordonată recent de preşedintele Vladimir Putin, a informat duminică agenţia de presă Interfax, informează dpa, citat de Agerpres. Bărbaţii au primit o înştiinţare direct la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, se arată în raport, care citează biroul comisarului forţelor armate din Osetia de Nord - republică autonomă parte a Federaţiei Ruse-, care se învecinează cu Georgia.

În urmă cu aproximativ zece zile, preşedintele Putin a ordonat mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezervişti, care vor fi trimişi să lupte în războiul din Ucraina. Măsura a stârnit panică şi proteste violente în toată ţara. Zeci de mii de bărbaţi au fugit în ţările vecine,Georgia, Kazahstan şi Kârgâstan, pentru a scăpa de recrutare. În acest context, Osetia de Nord a anunţat miercuri noi restricţii de intrare. S-a anunţat, de asemenea, că la graniţă vor fi sporite controalele asupra bărbaţilor care au vârstă de înrolare. Totodată, ministerul rus al apărării a anunţat că recruţii vor trebui să se antreneze în "zonele din spatele" câmpului de luptă. Anterior, se anunţase că noii recruţi vor fi dislocaţi iniţial în imediata apropiere, dar nu chiar în zona de război.

Zelenski despre aderarea Ucrainei la NATO: Sunt sigur că vom implementa acest proiect

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că este convins că Ucraina “va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis, notează news.ro. “Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel maai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat Zelenski în discursul de duminică seară.

El a explicat şi în constat vizita soţiei sale Olena în Turcia, împreună cu o delegaţie de oficiali ucraineni. “S-au întâmplat lucruri importante astăzi (n.r. – duminică) în Turcia, în timpul vizitei Primei Doamne a Ucrainei, a şefului administraţiei prezidenţiale şi altor reprezentanţi ai noştri. În prezenţa Olenei, prima corvetă dintre cele care se vor construi pentru ţara noastră de către Turcia a fost lansată. Este corveta Hetman Ivan Mazepa. Construirea corvetei a început în 2021. (...) Nu există motive pentru ca proiectul nostru de a construi o nouă flotă pentru Ucraina să eşueze. Vom iplementa toate plaanurile. Scopul nostru este că creăm o bază în toată regula pentru construirea şi mentenanţa navelor în Ucraina.

Andrii Iermak şi delegaţia ucraineană au vizitat facilităţile companiei Baykar, care produce în special cunoscutele drone Bayraktar pentru noi. (...) Această reuniune nu este însă simbolică, ci una practică. Ne pregătim să creăm un centru de pregătire şi o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, precum şi să fabricăm împreună motoare de aparate de zbor. Cu siguranţă vom implementa aceste proiecte”, a afirmat Zelenski. “Ucraina a fost şi va fi mereu unul dintre centrele europene pentru industria militară şi de aviaţie. Şi sunt mândru că pot spune aceste cuvinte absolut justificat, în baza rezultatelor celei de-a 221-aa zi a războiului Rusiei împotriva ţării noastre.

A fost şi o întâlnire între primele doamne ale Ucrainei şi Turciei – şi le mulţumesc preşedintelui Erdogan şi soţiei saale Emine pentru susţinerea continuă  eforturilor nostre de readucere a păcii”, a adăugat liderul ucrainean. Zelenski a menţionat şi că a vorbit din nou, duminică, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, între altele despre “pseudo-referendumuri”. “Astăzi am discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Am vorbit în detaliu despre situaţia de pe front, succesele noastre de pe front. Preşedintele Macron a susţinut clar statul nostru şi a condamnat pseudo-referendumurile Rusiei şi tentativa de anexare a teritoriului nostru. S-a discutat şi înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia.

Am vorbit şi despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie şi despre răpirea directorului general al ZNPP Ihor Muraşov de către ocupanţii ruşi. Aceasta este încă o manifestare a terorii ruse, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeaapsă mai mare”, a explicat el. “Recent, cineva undeva a organizat pseudo-referendumuri, iar când drapelul ucrainean revine, nimeni nu îşi mai aminteşte de farsa rusă cu nişte bucăţi de hârtie şi nişte anexări. Evident, cu excepţia orgaţiilor care veghează pentru respectarea legii în Ucraina. Pentru că toţi cei implicaţi în orice element de agresiune împotriva statului nostru vor da socoteaală”, a mai spus Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 222. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe Frontul de Est, îi atacă pe ruşii retraşi la Kreminna