Antena Meniu Search
x

"Exod fără precedent al creierelor". Rușii bogaţi dau și 28.000 de euro ca să fugă de război cu avioane private. Un deputat şi-a dus personal fiul la aeroport

Rușii se tem că Vladimir Putin ar putea închide în curând granițele țării, blocând călătoriile bărbaților cu vârsta de luptă și fug în Armenia și Turcia, relatează The GuardianRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 216 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 12:44

"Exodul creierelor". Rușii bogaţi dau și 28.000 de euro ca să fugă de război cu avioane private. Un deputat şi-a dus personal fiul la aeroport
Ruşii mobilizaţi depun jurământul în Crimeea - Profimedia

Cererea de bilete pentru avioanele private a crescut la Moscova după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Rușii bogați caută o cale să fugă din țară în urma zvonurilor că autoritățile vor să închidă granițele pentru bărbații cu vârsta de mobilizare.

Rușii aleg Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țari care permit accesul fără viză. Sunt dispuși să plătească între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat. Închirierea unui avion cu opt locuri variază între 80.000 și 157.000 de euro, adică de câteva ori mai scump decât în mod normal. ”Este o nebunie în aceste momente. Aveam 50 de cereri pe zi, acum au ajuns la 5.000”, a declarat Yevgeny Bikov, directorul unei companii de închirieri avioane. 

Un exod al "creierelor" fără precedent

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a declanșat un ”exod al creierelor”, fără precedent. La punctele de trecere a frontierei din Rusia s-au format cozi kilometrice, iar biletele de avion s-au epuizat. Biko a început să închirieze avioane mai mari pentru a satisface cererea și a reduce prețurile. ”Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a spus el. Cel mai ieftin loc într-o cursă charter către Erevan a ajuns să coste 200.000 de ruble (3.300 de euro).

Pe acelaşi subiect

FlightWay, care oferă zboruri cu avioane private, a confirmat și ea că se confruntă cu o creștere a cererilor de zbor doar dus către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai. ”Cererea a crescut de 50 de ori”, a spus Eduard Simonov, șeful companiei.

Nu se găsesc nici multe avioane pentru închiriere din cauza sancțiunilor impuse de UE și Marea Britanie. ”Toate firmele europene de chartere au părăsit piața. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar prețurile au explodat, comparativ cu acum șase luni”, a spus Simonov. 

Nu doar cei foarte bogați apelează la avioane private, ci și companii. Potrivit publicației ruse Kommersant, o companie de jocuri video din Moscova a închiriat un avion întreg pentru a-și scoate angajații bărbați din țară. ”Avem clienți complet noi, companii și oameni care nu au zburat niciodată cu avioane private. Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și încearcă să scape”, a spus Simonov. 

În Rusia circulă zvonuri la scară largă că Kremlinul plănuiește să închidă granițele în această săptămână. Mai multe grupuri independente pentru drepturile omului au anunțat că, de duminică, polițiștii de frontieră de la singurul punct de trecere către Georgia i-au oprit pe unii oameni să iasă, invocând legea privind mobilizarea. Întrebat despre posibilitatea închiderii frontierelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni că: ”Nu știu nimic despre asta. Momentan, nu au fost luate decizii în acest sens.”

Un deputat şi-a dus personal fiul la aeroport ca să fie sigur că este lăsat să iasă

Potrivit unui studiu, Rusia urmează să piardă 15% din milionari în acest an. Dar este posibil ca mobilizarea să înrăutățească acest exod, exacerbând daunele aduse economiei ruse. ”Majoritatea dintre clienții noștri mai tineri de sex masculin au plecat când Putin a anunțat mobilizarea săptămâna trecută”, a spus un angajat al unei companii de servicii de concierge din Moscova. 

În plus, exodul celor bogați ar putea alimenta furia în zonele mai sărace ale țării, afectate mai puternic de mobilizare. O farsă în care a fost implicat fiul lui Peskov a arătat ceea ce mulți știau deja, că înalții oficiali ruși și copiii acestora nu vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina.

The Guardian scrie că fiul unui membru important al Dumei, care face frecvent declarații anti-occidentale și patriotice, a părăsit sâmbătă țara spre Istanbul. Deputatul și-a dus personal fiul la un aeroport din Moscova pentru a se asigura că va fi lăsat să iasă din țară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Exod fără precedent al creierelor". Rușii bogaţi dau și 28.000 de euro ca să fugă de război cu avioane private. Un deputat şi-a dus personal fiul la aeroport