Europa ia măsuri înainte de un posibil val de atacuri teroriste. UK: Comunităţile musulmane, revoltate de războiul Israel - Hamas
Război Israel - Hamas. Războiul din Israel are urmări dramatice şi în inima Europei. Un tunisian a omorât doi suedezi cu o armă semiautomată la Bruxelles. Bărbaţii veniseră să-şi susţină echipa naţională de fotbal. A acţionat în numele Statului Islamic, după cum a mărturist teroristul, într-un videoclip, imediat după măcel. Atacatorul fost împuşcat mortal de poliţie, la 12 ore după atentat. Belgia, dar şi alte state europene au ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel.
De Redactia Observator la 17.10.2023, 19:49- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Abdesalem Lassoued, un tunisian de 45 de ani, şi-a plănuit atent atacul. A tras cu o armă semiautomată în centrul oraşului, spre un grup de suporteri suedezi. Îngroziţi, trecătorii s-au ascuns în holul unei clădiri, dar au fost urmăriţi şi seceraţi de o ploaie de gloanţe. Doi oameni sunt ucişi.
Înainte să se facă nevăzut din zonă, cu un scooter, răneşte şi un taximetrist.
Martorii au descris momentele de spaimă din timpul atacului
Bea Souleymane, martor: Mergeam pe alee, tocmai terminasem o întâlnire la serviciu, și apoi am văzut o persoană care purta o vestă portocalie fluorescentă. Sunt încă în stare de șoc pentru că este prima dată când văd o astfel de împușcătură. Iar tipul țipa și la un moment dat am auzit doar împușcături și m-am oprit. De fapt, eram înghețată. Nu, nu am văzut victime, dar știu că a fost o persoană care a căzut direct la pământ. În acel moment un bărbat mi-a spus să fug, să mă mișc, că este foarte periculos și m-a tras de mână. Am fugit.
- Cine este autorul atacului terorist din Bruxelles. Jihadistul tunisian a solicitat azil în 2019 și urma să fie...
- Atac armat în Bruxelles. Teroristul care a ucis două persoane și a rănit o a treia a fost împușcat de polițiști
- Meciul Belgia - Suedia a fost suspendat la pauză, după atacul terorist de la Bruxelles. Suedezii au refuzat să mai...
Cu câteva momente înainte de atac, un martor l-a surprins de la fereastră cum încarcă arma şi trage spre o maşină neagră. Nu a apucat să alerteze autorităţile decât când a fost prea târziu.
Atacul a avut loc înainte de meciul dintre Belgia şi Suedia
Totul s-a întâmplat la 5 kilometri de stadionul din Bruxelles, înainte de meciul dintre Belgia şi Suedia, la care au asistat peste 35.000 de suporteri. Din motive de securitate, partida a fost oprită, iar spectatorilor li s-a interzis să îşi părăsească locurile.
Fomly, suporter de pe stadion: Cu toții am aflat despre atac din online. Federația belgiană de fotbal a trimis un mesaj de genul "stați în casă, a avut loc un atac terorist" și noi am fost ca și cum "Ah, ok!",
Caroline Lochs, suporter: Ne uitam la meci și apoi ni s-a spus că meciul nu va mai avea loc și că stațiile de tramvai și metrou au fost închise și că va trebui să așteptăm mai multe informații. Și acum, în sfârșit, ne-au evacuat.
"Murim pentru religia noastră"
După două ore, stadionul Roi-Baudoin a fost evacuat, iar suporterii suedezi au fost escortați la aeroport de poliție.
Cu poliţia pe urme, tunisianul s-a ascuns şi a postat un mesaj pe internet.
Abdesalem Lassoued, atacatorul: Numele meu este Abdesalem Al Guilani și lupt pentru Allah. Fac parte din Statul Islamic.
Surse din anchetă spun că ar fi fost înfuriat de faptul că în Suedia a fost ars Coranul iar în America, un copil musulman de doar șase ani a fost ucis din cauza originii.
Abdesalem Lassoued, atacatorul: Iubim pe cine ne iubește și urâm pe cine ne urăște. Trăim pentru religia noastră și murim pentru religia noastră.
I se conturează rapid portretul - e tunisian, are 45 de ani şi puternice simpatii jihadiste. O bună perioadă a locuit în Suedia, apoi a ajuns în Belgia unde a solicitat azil în 2019. I-a fost refuzat și urma să fie deportat dar ordinul nu a fost semnat de autorităţi.
Abia după 12 ore, anchetatorii reuşesc să-i dea de urmă. E găsit dimineaţa, într-o cafenea dintr-o suburbie a Capitalei, la doi kilometri de locul atacului, foarte aproape de casă.
-Sunt acolo, sunt acolo.
-Nu mai au nevoie de nimic.
-Credeam că o să încercuiască piaţa!
-Pentru că opune rezistenţă, ofiţerii sunt nevoiţi să-l împuşte.
E dus la spital, dar moare la terapie intensivă. Oficialii din Belgia şi Suedia trag un semnal de alarmă.
Belgia şi Suedia iau măsuri
Alexander De Croo, premierul Belgiei: Teroriştii trebuie să înţeleagă că nu vor subjuga niciodată societatea noastră liberă. Terorismul nu ne va învinge niciodată. Ducem lupta împreună cu Suedia. Suntem o ţară puternică şi tolerantă. Haideţi să vedem pacea ca pe un antidot la teroare şi să ne păstrăm calmul.
Ulf Kristersson, premierul Suediei: Niciodată, în epoca modernă, Suedia şi interesele suedeze nu au mai fost ameninţată ca acum.
Constantin Dragan, român stabilit în Suedia: Acum câteva ore s-a aflat identitatea celor ucişi. Se spune că unul avea 60 de ani, altul 70 de ani. Se spune că unul dintre ei locuia în regiunea Stockholm-ului, iar celălalt locuia în străinătate. Oamenii sunt îngrijoraţi, revoltaţi, trişti. Devine aproape o normalitate să se întâmple grozăvii în lume.
Nivelul de alerta al Belgiei, ridicat la cel mai înalt nivel
Atacul terorist vine într-un moment în care mai multe state europene se aşteaptă la reacţii violente din partea unor membri radicalizaţi ai comunităţii musulmane.
Nivelul de alertă în capitala Belgiei a fost ridicat la patru - cel mai înalt. Restul ţării rămâne la a treia treaptă. Franţa e şi ea la nivel maxim, de tip "urgenţă atentat", în urma atacului islamist comis vineri la o şcoală din Arras, soldat cu un mort şi doi răniţi. 7.000 de soldați au fost mobilizați în toată țara. Şi în Italia e risc iminent de atac.
Astfel de măsuri nu au mai fost luate de la 11 septembrie 2001. Şi Marea Britanie ia în calcul ridicarea nivelului de alertă teroristă şi ar putea face anunţul zilele acestea, anunţă un oficial guvernamentale, care spune că războiul Israel-Hamas a generat un val de furie uriaş în rândul comunităţii musulmane din întreaga lume.
Cristian Diaconescu: Unul dintre principalele obiective ale actului terorist al Hamas a fost tocmai multiplicarea în cercuri concentrice cât mai largi și care pot, evident, să cuprindă comunităţile musulmante foarte numeroase din lumea occidentală.
Italia a stopat aseară o tragedie. În Torino, tot un tunisian, înarmat de data aceasta cu un cuțit a început să strige "Allahu Akbar". Poliţiştii au reuşit să pună mâna pe el chiar în momentul în care se îndrepta spre intrarea în sinagogă.