Antena Meniu Search
x

Video Cine este autorul atacului terorist din Bruxelles. Jihadistul tunisian a solicitat azil în 2019 și urma să fie deportat. După atac s-a ascuns într-o cafenea

Autorul atacului terorist de la Bruxelles, soldat cu moartea a doi oameni, a fost prins în această dimineaţă şi a murit la spital în urma rănilor provocate în timpul reţinerii. Individul, un tunisian care imediat după atac s-a prezentat pe o reţea de socializare ca "jihadist" era căutat după ce aseară a deschis focul la întâmplare pe o stradă în centrul capitalei Belgiei. Crimele au avut loc la aproximativ 5 kilometri de stadionul din Bruxelles, unde peste 35.000 de fani urmăreau meciul Belgia - Suedia. 

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 13:35

Vezi și

Sunt clipe de coşmar surprinse aseară chiar în centrul oraşului Bruxelles. Un bărbat înarmat coboară de pe un scuter şi începe să tragă cu puşca la întâmplare.

Doi cetăţeni suedezi cad ca seceraţi sub ploaia de gloanţe. O a treia persoană este şi ea împuşcată, dar din fericire scapă cu viaţă. Alerta teroristă a fost ridicată la cel mai mare grad în Bruxelles, pentru că individul înarmat a fugit imediat după ce a semănat moarte.

Cine este jihadistul responsabil de atacul armat din Bruxelles?

După atac, individul a postat un clip pe reţeaua X, fostă Twitter, unde a declarat că nu face decât să răzbune musulmanii. "Numele meu este Abdesalem Al Guilani și lupt pentru Allah. Fac parte din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubește și urâm pe cine ne urăște. Trăim pentru religia noastră și murim pentru religia noastră."

Pe acelaşi subiect

După ore întregi de căutări, autorităţile l-au localizat pe atacator într-o cafenea din Schaerbeek. Bărbatul violent a fost împuşcat de forţele de ordine, după care a fost transportat la spital unde a murit, la terapie intensivă. Poltrivit autorităţilor, atacatorul este un tunisian care a solicitat azil în Belgia în 2019, dar i-a fost refuzat și urma să fie deportat. 

Bărbatul suspectat că ar fi autorul atacului terorist de la Bruxelles, soldat cu moartea a doi cetăţeni suedezi şi rănirea unei a treia persoane, era cunoscut autorităţilor, a declarat marţi ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de dpa.

Van Quickenborne a confirmat că suspectul este un tunisian în vârstă de 45 de ani, identificat drept Abdesalem L. şi care stătea ilegal în Belgia, în timp ce o anchetă în acest caz este în curs de desfăşurare. Individul intrase în atenţia poliţiei pentru trafic de persoane, şedere ilegală şi punerea în pericol a securităţii statului, a declarat ministrul.

Bărbatul a fost împuşcat de poliţişti şi a murit marţi din cauza rănilor suferite, a anunţat ministrul de interne Annelies Verlinder la postul VRT. El a fost "neutralizat" de un poliţist într-o cafenea din Bruxelles.

Filmul atacului din Bruxelles

Atacul, catalogat drept unul terorist, a avut loc la mai puţin de cinci kilometri de Stadionul Regele Baudouin, acolo unde se disputa meciul de fotbal dintre Belgia şi Suedia. În a doua repriză oficialii au decis anularea partidei, iar zecile de mii de suporteri au rămas blocaţi în stadion mai bine de două ore.

"Cu toții am aflat despre atac din online. Federația belgiană de fotbal a trimis un mesaj de genul ,,stați în casă, a avut loc un atac terorist" și noi am fost ca și cum... ,,ah, ok!"

Politia a împânzit zona din jurul stadionului. După zeci de minute de aşteptare, evacuarea a fost făcută în condiţii de maximă siguranţă. 

Victor Negrescu, europarlamentar: "Un atentat care a fost revendicat de un atacator, care în filmul pe care l-a făcut revendică apartenenţa la statul Islamic. Asta arată nevoia unui răspuns clar, din partea Uniunii Europene şi a statelor membre în tot ceea ce înseamnă combaterea activă a extremismului religios a antisemitismului şi a discursului care incită la ură."

Alexander de Croo, premierul Belgiei: "Teroriştii trebuie să înţeleagă că nu vor subjuga niciodată societatea noastră liberă. Terorismul nu ne va învinge niciodată. Ducem lupta împreună cu Suedia. Suntem o ţară puternică şi tolerantă. Haideţi să vedem pacea ca pe un antidot la teroare şi să ne păstrăm calmul."

Mai mulţi oficiali au transmis mesaje de condoleanţe familiilor celor doi oameni ucişi. Printre aceştia se numără preşedinta comisiei Europene Ursula Von der Leyen, premierul belgian, preşedintele Franţei, dar şi europarlamentarul Victor Negrescu.

Victor Ciolacu, europarlamentar: "Transmitem condoleanţe familiilor, şi în acelaşi timp să realizăm, chiar şi în această seară, nevoia de a reacţiona coerent şi de a veni cu măsuri rapide."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cine este autorul atacului terorist din Bruxelles. Jihadistul tunisian a solicitat azil în 2019 și urma să fie deportat. După atac s-a ascuns într-o cafenea