Antena LIVE

Curs valutar

Franţa a cerut apărare antiaeriană din Grecia pentru Jocurile Olimpice. Organizarea JO, un coşmar pentru Paris

Organizarea Jocurilor Olimpice la Paris riscă să se transforme într-un coșmar pentru Franța, din cauza îngrijorărilor privind amenințările teroriste, scrie Politico. Mai mult, tot Politico, scrie, citând cotidianul grec Kathimerini, că Parisul ar fi cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană grecesc pe durata Jocurilor Olimpice.

De la 26.04.2024, 15:54
WhatsApp
Franţa a cerut apărare antiaeriană din Grecia pentru Jocurile Olimpice. Organizarea JO, un coşmar pentru Paris Profimedia

Autorităţile franceze au solicitat transferul unui sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune Crotale al Forţelor Aeriene greceşti, relatează ziarul elen, citat de Politico. Discuţiile au început la nivel diplomatic în noiembrie anul trecut, aparent fără nicio evoluţie până în prezent.

Franţa a solicitat apărare antiaeriană pentru Jocurile Olimpice

Franţa spune că, în timp ce intenţionează să furnizeze sisteme antiaeriene Ucrainei, are nevoie de asistenţa aliaţilor pentru a asigura apărarea aeriană a infrastructurii critice din Paris atunci când oraşul va găzdui Jocurile Olimpice, precizează Kathimerini citând mai multe surse.

"Dacă aliaţii noştri cer pentru o anumită perioadă de timp - în acest caz Jocurile Olimpice - o asistenţă specifică, care nu afectează în niciun fel capacitatea de apărare a ţării, acest lucru se va face, dar întotdeauna după coordonarea şi consultarea între cele două părţi", a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, în timpul unui briefing. "Dar vorbim întotdeauna - şi o spun clar - despre o perioadă de timp specifică limitată".

Pe acelaşi subiect

Este pentru prima dată când apare o informaţie potrivit căreia Franţa ar fi solicitat materiale de apărare antiaeriană pentru Jocurile Olimpice. Până acum, s-a raportat că poliţişti şi militari străini vor fi prezenţi în timpul JO.

Încercare indirectă de a convinge Grecia să trimită părare antiaeriană în Ucraina

Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Deşi nu are legătură directă cu Ucraina, solicitarea franceză este văzută ca o încercare indirectă de a convinge Atena să "deblocheze" o parte din apărarea sa aeriană în cadrul efortului general european de a consolida Kievul. Se preconizează că Statele Unite vor exercita în continuare presiuni asupra Atenei în acest sens vineri, în timpul unei teleconferinţe planificate privind asistenţa Ucrainei în cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

Sistemul de apărare aeriană Crotale în cauză este de fabricaţie franceză şi a fost integrat în forţele aeriene greceşti în 2003. Acesta are o rază de acţiune de 11-20 de kilometri şi o altitudine maximă de angajare de 6 km. Este descris ca fiind "ideal" pentru scopul pentru care îl doresc francezii.

Potrivit unei informaţii publicate de Financial Times la începutul acestei săptămâni, liderii europeni, în timpul unui summit desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles, i-au îndemnat personal pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi pe omologul său spaniol Pedro Sánchez să furnizeze sisteme de apărare aeriană Ucrainei.

"Am oferit deja asistenţă tangibilă Ucrainei şi poporului său", a declarat Marinakis în cadrul unui briefing de presă luni. "Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că nu va fi întreprinsă nicio acţiune - şi subliniez acest lucru - care ar putea pune în pericol, chiar şi de departe, capacităţile de descurajare sau apărarea aeriană a naţiunii noastre." "Am respins în mod constant astfel de afirmaţii în trecut şi reiterez poziţia noastră cu tărie astăzi", a adăugat el.

Organizarea Jocurilor Olimpice la Paris, un coşmar pentru francezi

Potrivit unei analize Politico, deşi președintele Emmanuel Macron a promis că ceremonia de deschidere din iulie va avea loc pe malul fluviului Sena, și va fi un "moment de frumusețe, artă, sărbătorire a sportului și a valorilor noastre", totul amenință să se transforme într-un coșmar pentru aparatul de securitate al Franței.

La începutul acestei luni, Macron a spus că ceremonia de deschidere s-ar putea desfășura în Piața Trocadero sau pe arena Stade de France, dacă riscurile legate de securitatea de pe malurile Senei nu vor putea fi gestionate. Cu trei luni înainte de începerea jocurilor, autoritățile implicate în organizarea evenimentului au transmis că oamenii sunt "complet epuizați" și "foarte preocupați".

Sena, care curge prin inima Parisului, este o zonă expusă la atacuri cu drone și ale lunetiștilor, iar renașterea grupurilor teroriste legate de Statul Islamic - atacul de la Moscova și amenințarea legată de meciurile de fotbal din UEFA Champions League - și atacurile cibernetice organizate de Rusia, sunt preocupările cu care de confruntă autoritățile franceze.

Franța a înjumătățit deja numărul de persoane care pot participa la ceremonia de deschidere şi a înăsprit regulile de acces. Parlamentul francez a adoptat o lege care permite folosirea camerelor de supraveghere cu AI, care folosesc algoritmi pentru detectarea oricărui comportament suspect. 

Incidentele de securitate au perturbat deja pregătirile. Presa franceză a relatat despre trei incidente separate privind furtul de laptopuri care ar fi conținut informații despre riscurile de securitate legate de Jocurile Olimpice. Parchetul susţine că furturile nu au implicat informații sensibile și nu este clar dacă ele au fost întâmplătoare sau intenţionate. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

franta aparare aeriana grecia jocurile olimpice 2024
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024