Antena Meniu Search
x

UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania să doneze Ucrainei apărare aeriană. De ce sunt mai mici presiunile pe România şi Polonia - FT

Război în Ucraina. UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania pentru a da Ucrainei sisteme de apărare aeriană, dezvăluie Financial Times. Doar Germania a anunțat că va livra un sistem Patriot. Deşi Polonia şi România au şi ele sisteme Patriot, presiunile asupra lor sunt mai mici, având în vedere poziţia lor mai vulnerabilă la granița cu Ucraina, mai scrie sursa citată.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 18:10

UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania să doneze Ucrainei apărare aeriană. De ce sunt mai mici presiunile pe România şi Polonia - FT
UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania să doneze Ucrainei apărare aeriană. De ce sunt mai mici presiunile pe România şi Polonia - FT - MApN

Ucraina a solicitat în această lună aliaților occidentali ajutor urgent pentru a primi șapte sisteme de apărare aeriană, fie sisteme Patriot de fabricație americană, fie sisteme ex-sovietice S-300. Liderii UE pun presiune pe Grecia şi Spania să doneze astfel de sisteme de apărare aeriană deoarece Ucraina are nevoie mai mare decât ele iar cele două ţări nu se confruntă cu nicio amenințare iminentă.

Asupra Poloniei și României, care au și ele sisteme Patriot, se exercită mai puţină presiune având în vedere poziţia lor mai vulnerabilă la granița cu Ucraina.

Ucraina a primit în total trei baterii Patriot, formate cel mai probabil din radare și între şase și opt lansatoare, plus patru lansatoare de rezervă, potrivit Forbes. Două baterii și două lansatoare de rezervă au venit din Germania; iar Statele Unite au donat o baterie. Olanda a donat două lansatoare Patriot. Nu se ştie câte dintre ele mai sunt funcţionale, unele au fost distruse de ruşi.

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat săptămâna trecută că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot. Doar Germania a anunțat până acum că va mai dona un sistem Patriot.

Pe acelaşi subiect

Ucraina îndeamnă UE să nu se relaxeze după aprobarea ajutorului american

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, după ce, sâmbătă, după luni de blocaj, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, relatează EFE.

"Salutăm cu toţii decizia Camerei Reprezentanţilor a SUA de a oferi un pachet puternic de ajutor pentru Ucraina. Dar noi, în Europa, nu putem şi nu ar trebui să ne relaxăm", a declarat Kuleba într-o alocuţiune rostită prin videoconferinţă în cadrul Consiliul miniştrilor de externe şi apărării din UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că "apărarea Europei este în principal o problemă care îi priveşte în primul rând pe europeni". "În cele şase luni de dezbateri (privind aprobarea pachetului de ajutor) în SUA, Europa a demonstrat un adevărat leadership şi capacitatea de a acţiona", a adăugat Kuleba, care le-a mulţumit colegilor săi din UE.

Ministrul ucrainean s-a pronunţat pentru luarea unor "decizii concrete şi îndrăzneţe" pentru a livra acum Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot şi SAMP-T, plus rachete şi sisteme suplimentare de artilerie cu muniţia aferentă.

"Acum că toată lumea este aici, la masă, este timpul să acţionăm, nu să dezbatem", a reiterat Kuleba, insistând că UE trebuie să ajute Ucraina să învingă Rusia dacă vrea să împiedice ca agresiunea militară a Kremlinului să se extindă în alte ţări de pe continent

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania să doneze Ucrainei apărare aeriană. De ce sunt mai mici presiunile pe România şi Polonia - FT