Franţa arde la foc mocnit: peste 2.000 de arestări. Lupte de stradă până târziu în noapte, în Marsilia. Lovitură pentru imaginea globală a ţării
În Franţa, spiritele par să se calmeze. Noaptea trecută a fost mai liniştită decât cele precedente, în care străzile multor oraşe deveniseră câmpuri de luptă pline de maşini arse şi magazine jefuite. Incidente au existat mai ales la Marsilia şi în alte localităţi din provincie, dar intervenţiile ferme ale poliţiei le-au pus imediat capăt. Forţele de ordine rămân vigilente, iar preşedintele Emmanuel Macron şi-a amânat o vizită de stat în Germania.
De Redactia Observator la 02.07.2023, 08:36Marsilia a fost, de această dată, epicentrul confruntărilor cu poliţia şi mai ales al jafurilor. Mai multe magazine au fost devastate iar câţiva mici comercianţi care au încercat să-şi apere prăvăliile au fost bătuţi. Forţele de ordine au intervenit cu vehicule blindate şi gaze lacrimogene iar incidentele s-au prelungit până noaptea târziu. Cel puţin doi poliţişti au fost răniţi. Ei se adaugă celor peste 200 de poliţişti şi jandarmi răniţi în ultimele zile în toată ţara, potrivit ministrului de interne.
Jafuri, acte de vandalism şi lupte de stradă
Jafuri şi acte de vandalism s-au produs şi în alte câteva mari oraşe, ca Lyon, Strasbourg şi Montpellier. Dar la periferia Parisului, situaţia a fost în general calmă, spre deosebire de nopţile anterioare. În centrul capitalei, celebrul bulevard Champs Elysees a fost plin de scutieri în ţinută de luptă, încă din timpul zilei. Iar magazinele au fost baricadate, după ce pe reţelele sociale apăruseră apeluri la manifestaţii chiar pe această arteră. Poliţiştii au intervenit de îndată ce se formau grupuri de tineri care puteau deveni violenţi. N-au reuşit să prevină orice incident, iar peste 160 de oameni au fost arestaţi.
"Noaptea a fost mai liniştită datorită acţiunii hotărâte a forţelor de ordine care au reţinut 427 persoane", a scris, în zorii zilei, ministrul de interne. Bilanţul este probabil provizoriu deoarece şi ieri dimineaţă s-au anunţat mai puţin de 500 de arestări, pentru ca ulterior să se precizeze că numărul lor era de peste 1.300. Media de vârstă a celor reţinuţi este de 17 ani dar printre ei sunt şi copii de numai 13 ani. Reprezentanţii guvernului le-au reamintit părinţilor că răspund, inclusiv material, pentru distrugerile provocate de copiii lor.
- Kylian Mbappe a făcut apel la oprirea violențelor din Franța: "Proprietăţile voastre le distrugeți, cartierele...
- Franţa, zguduită de confruntări după moartea lui Nahel: aproape 1.000 de arestări. Tânărul de 17 ani ucis de...
- Revolte în Franța. Un bărbat a murit după ce a căzut de pe acoperișul unui supermarket, în timpul protestelor....
Nael a fost înmormântat ieri în oraşul său de lângă Paris
Eric Dupond Moretti, ministrul Justiţiei: Părinţii care sunt în măsură să-şi exercite autoritatea parentală, dar nu o fac şi îşi lasă copiii să iasă în stradă ca să comită aceste infracţiuni, şi care uneori chiar profită de aceste infracţiuni, aşa ceva merită pedepsit. Trebuie să restabilim ordinea. Copiii de 13 ani nu trebuie să umble aiurea pe străzi, asta e clar.
Nael, adolescentul ucis de un poliţist în incidentul care a declanşat violenţele, a fost înmormântat ieri în oraşul său de lângă Paris. Familia a cerut presei să-i respecte intimitatea, în timp ce la cimitir şi la moscheea locală, sute de oameni s-au rugat pentru el şi i-au adus un ultim omagiu. Şi poate ca un semn de respect, în noaptea care a urmat, în oraş nu s-au mai produs incidente.