Antena LIVE

Curs valutar

Dispariţia submersibilului Titan. Cei 5 pasageri au murit: "Ne întristează. Inimile noastre sunt alături de aceste suflete şi de familiile lor"

Un "câmp de resturi" a fost descoperit în timpul căutărilor submersibilului Titan de către un vehicul submarin controlat la distanţă (ROV), în apropiere de Titanic, anunţă Paza de Coastă americană, relatează BBC News. "Cadrul de aterizare şi un capac din partea din spate a submersibilului" Titan fac parte dintre aceste fragmente găsite în apropiere de Titanic. Ulterior,   atât compania OceanGate, printr-un comunicat, cât şi Paza de Coastă americană au anunţat că cei 5 membri ai echipajului au murit.

De la 22.06.2023, 22:40
WhatsApp
Dispariţia submersibilului Titan. Cei 5 pasageri au murit: "Ne întristează. Inimile noastre sunt alături de aceste suflete şi de familiile lor" Profimedia Images

UPDATE. Pasagerii submersibilului Titan au murit, anunţă Paza de Coastă americană

Paza de Coastă americană prezintă joi, într-o conferinţă de presă, la Boston, condoleanţe familiilor celor cinci pasageri ai submersibilului Titan, confirmând astfel moartea acestora, relatează AFP, citat de news.ro.

Fragmente au fost descoprite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului, anunţă Paza de Coastă americană. Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în uram unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune. Autorităţile au putut ”să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut ”implzie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane. ”Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană. Pe locul unde a fost găsit submersibilul nu există niciun ”fragment din Titanic, este un loc plat”, precizează Paza de Coastă, ceea ce ridică orice îndoieli cu privire la originea fragmentelor găsite.

Pe acelaşi subiect

UPDATE. Cei 5 pasageri ai submersibilului Titan şi-au pierdut vieţile. OceanGate, compania care deţine aparatul, a recunoscut acest lucru printr-un comunicat de presă.

"Credem că preşedintele nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood şi fiul Suleman Dawood, Hamish Harding şi Paul-Henri Nargeolet şi-au pierdut vieţile. Aceşti bărbaţi erau adevăraţi exploratori care împărtăşeau un adevărat spirit de aventură şi o pasiune profundă pentru explorarea şi protejarea oceanelor. Inimile noastre sunt alături de aceste suflete şi de fiecare membru al familiilor lor. Ne întristează faptul că şi-au pierdut vieţile", se arată în comunicatul celor de la OceanGate.

UPDATE. "Cadrul de aterizare şi un capac din partea din spate a submersibilului" Titan fac parte dintre fragmentele găsite în apropiere de Titanic, declară un expert în scufundări pe nume David Mearns, relatează BBC.

David Mearns este un prieten al unui pasager de la bordul submersibilului.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Experţi care participă la căutări evaluează aceste informaţii, care urmează să fie discutate într-o conferinţă de presă, la Boston, în nord-estul Statelor Unite în următoarele ore, anunţă pe Twitter Paza de Coastă americană. 

Nu este clar însă dacă aceste resturi au legătură cu submersibilul dispărut. Rezerva de oxigen a submersibilului, la bordul căruia se aflau cinci persoane, s-au terminat teoretic joi la ora 11.08 GMT (14.08, ora României).

Paza de Coastă anunţă că urmează să susţină o conferinţă de presă joi, la ora locală 15.00 (23.00, ora României). Vehiculul submarin operat la distanţă (ROV) Horizon a găsit fragmentele respective, pe fundul mării, în apropiere de epava Titanicului.

Conferinţa de presă urmează să fie susţinută de către contraamiralul John Mauger, comandantul Primului District al Pazei de Coastă americane, şi căpitanul Jamie Frederick, coordonatorul intervenţiei Primului District al Pazei de Coastă americane.

Sunete subacvatice, detectate în zona căutărilor

Sunetele subacvatice detectate marţi de un avion P-3 canadian în zona în care sunt efectuate căutările au stârnit speranţă şi au orientat armada de salvatori trimişi la faţa locului.

Dar "nu ştiu să vă spun ce sunt acele zgomote", a declarat căpitanul Frederick miercuri, după căutările efectuate de vehicule subacvatice operate de la distanţă şi de o navă de suprafaţă dotată cu sonar.

Mijloacele utilizate în cadrul operaţiunii de căutare - aeronave C-130 sau P3, nave echipate cu roboţi subacvatici - desfăşurate cu precădere de forţele armate americane şi canadiene, continuă să sosească la locul unde este staţionată Polar Price, nava de pe care a fost lansat submersibilul Titan, potrivit Agerpres.

Atlante, o navă de cercetare franceză a Institutului Francez de Cercetări pentru Exploatarea Mării (IFREMER), echipată cu un robot capabil să se scufunde până la epava Titanicului, care se află la aproape 4.000 de metri adâncime, urmează să sosească la faţa locului.

O navă canadiană cu personal medical la bord şi o cameră de decompresie este, de asemenea, pe drum.

"Locul căutărilor, la 1.450 km est de Cape Cod (pe coasta de nord-est a SUA, n.a.) şi la 640 km sud-est de Saint-Jean de Terre-Neuve (în Canada), face excepţional de dificilă mobilizarea rapidă a unor mari cantităţi de echipamente", a explicat căpitanul Frederick. Zona în care sunt efectuate căutările are o suprafaţă de 20.000 de kilometri pătraţi.

Dispute cu privire la siguranţă

Un american, un francez, un britanic şi doi britanici de origine pakistaneză s-au scufundat duminică în abis la bordul Titan, un submersibil conceput pentru cinci persoane, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri. Contactul cu ambarcaţiunea a fost pierdut la mai puţin de două ore de la lansarea acestuia. Marţi la prânz, Garda de Coastă a SUA a avertizat că mai rămăseseră "aproximativ 40 de ore de aer respirabil" la bord.

De la debutul operaţiunilor de căutare, duminică, au apărut detalii referitoare la OceanGate, compania fiind acuzată de potenţială neglijenţă în ceea ce priveşte siguranţa submersibilului său pentru turism subacvatic. O plângere din 2018 consultată de AFP indică faptul că un fost director al companiei, David Lochridge, a fost concediat după ce a avut îndoieli serioase cu privire la siguranţa submersibilului.

Potrivit acestui fost director de operaţiuni maritime, un hublou din partea frontală a dispozitivului a fost proiectat să reziste la presiunea la care a fost supus la adâncimi de 1.300 de metri, nu la 4.000 de metri.

Cine se afla la bord

Patronul OceanGate, americanul Stockton Rush, se afla la bordul lui Titan. El s-a scufundat alături de un bogat om de afaceri britanic, Hamish Harding (58 de ani), de specialistul francez în Titanic Paul-Henri Nargeolet (77 de ani), de magnatul pakistanez Shahzada Dawood (48 de ani) şi de fiul acestuia Suleman (19 ani), ambii de naţionalitate britanică. Pentru 250.000 de dolari, ei s-au angajat într-o explorare a rămăşiţelor unuia dintre cele mai mari dezastre maritime ale secolului XX.

"Fiecare oră care trece este mai chinuitoare", a declarat pentru AFP Bernard Cauvin, fondatorul şi directorul Cité de la Mer din Cherbourg, în vestul Franţei, care a colaborat cu Paul-Henri Nargeolet. "Îi cunosc profesionalismul, inclusiv în managementul crizelor. Din punct de vedere psihologic şi tehnic, ştie să gestioneze totul, a experimentat atâtea", a precizat el.

Titanicul s-a scufundat în 1912, în timpul călătoriei sale inaugurale, după ce s-a lovit de un aisberg, evenimentul provocând moartea a aproape 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului. De la descoperirea sa, în 1985, epava a fost vizitată de oameni de ştiinţă, căutători de comori şi turişti. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

submersibil titan titanic resturi cautari statele unite atlantic submersibil titan
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025