Antena Meniu Search
x

Rezervele de oxigen de pe submersibilul Titan s-ar fi terminat. Ultimele imagini, înainte de a se scufunda în ocean

Au apărut noi imagini cu momentul în care submersibilul Titan se scufundă în Oceanul Atlantic. Imaginile au fost filmate de o tânără de pe puntea navei de cercetare Polar Prince, scrie Daily Mail. Misiunea de căutare a celor cinci pasageri a intrat în faza critică, având în vedere că rezervele de oxigen sunt aproape epuizate. 

de Redactia Observator

la 22.06.2023, 14:48

Vezi și

Abbi Jackson, o tânără de 22 de ani, angajată pe nava de cercetare Polar Prince, a filmat momentul în care submersibilul Titan s-a scufundat în ocean, înainte de a-şi începe călătoria spre epava Titanicului.

La bord se aflau cinci persoane: proprietarul companiei care a organizat expediția, un miliardar britanic, un celebru explorator francez, precum și un tată și fiu care aparțin uneia dintre cele mai influente familii din Pakistan şi un scafandru care a efectuat această expediţie de peste 70 de ori. 

Submersibilul a fost lansat, duminică, de pe nava de cercetare Polar Prince la ora locală 08:00. După 105 minute de la coborâre, echipajul a pierdut contactul cu nava. Paza de Coastă a transmis că abia după opt ore, în jurul orei locale 17:45, a primit o informare privind dispariţia submersibilului. 

Misiunea de căutare a început la scurt timp. În general, submersibilul este dotat cu raţii de provizii şi oxigen pentru patru zile. Luni, Paza de Coastă a estimat, în cadrul unei conferinţe de presă, că echipajul de la bord ar mai avea rezerve de oxigen pentru 70 - 96 de ore. 

Pe acelaşi subiect

Un expert în medicină hiperbară de la Universitatea Memorial din St John's, Newfoundland, a explicat pentru BBC că a rămâne fără aer nu este singurul pericol cu care se confruntă cei de la bord. Este posibil ca nava să fi rămas fără energie electrică, care probabil are un rol în controlul cantităţii de oxigen şi dioxid de carbon din interiorul ei.

Hipercapnie

Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporţia de dioxid de carbon expirată de echipaj va creşte, cu urmări potenţial fatale. "Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon se acumulează, atunci devine sedativ, devine ca un gaz anestezic şi vei adormi", a explicat medicul. O cantitate prea mare de gaz în sângele unei persoane, cunoscută sub numele de hipercapnie, poate să o ucidă, dacă nu este tratată la timp.

Fost căpitan de submarin al Marinei Regale, Ryan Ramsey spune că s-a uitat pe internet la videoclipuri cu interiorul submersibilului Titan şi nu a putut vedea vreun sistem de eliminare a dioxidului de carbon, cunoscut sub numele de epurator. "Aceasta este pentru mine cea mai mare problemă dintre toate", spune el.

Hipotermie

În acelaşi timp, echipajul este expus riscului de hipotermie - corpul devine prea rece. Potrivit căpitanului Ramsey, dacă submersibilul se află pe fundul mării, temperatura apei va fi în jur de 0 grade Celsius. În cazul în care a pierdut electricitatea de la bord, submersibilul nu va mai genera energie şi, prin urmare, nu poate genera nici căldură.

Hipotermia, lipsa de oxigen şi acumularea de dioxid de carbon în interiorul submersibilului, toate aceste probleme înseamnă că abilitatea echipajului de a lua legătura cu misiunea de căutare şi salvare prin lovirea pereţilor la intervale regulate, în încercafrea de a atrage atenţia, va scădea. "Dacă sunt inconştienţi, nu vor putea face prea multe pentru a se ajuta singuri", spune dr. Ledez.

Raţii limitate

Deşi Paza de Coastă a avertizat că, probabil, a mai rămas puţin oxigen, echipajul ar putea fi capabil să îşi conserve proviziile - cel puţin pentru o vreme. Căpitanul Ramsey spune că şi încetinirea respiraţiei ar fi de ajutor, dar admite că acest lucru ar putea fi dificil având în vedere stresul la care ar fi supuşi. Dr. Ledez spune că ar putea, de asemenea, să împrăştie granule care absorb dioxidul de carbon sau să îşi reducă consumul de energie, dacă mai au încă electricitate. În ceea ce priveşte mâncarea şi apa, Paza de Coastă a declarat că echipajul avea la bord câteva "raţii limitate", dar nu a putut spune cât de multe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Rezervele de oxigen de pe submersibilul Titan s-ar fi terminat. Ultimele imagini, înainte de a se scufunda în ocean