Antena LIVE

Curs valutar

Cât de eficient a fost atacul Iranului asupra Israelului? Armata israeliană recunoaşte că mai multe baze militare au fost avariate

Armata israeliană a recunoscut miercuri că mai multe baze aeriene au fost avariate în atacul cu rachete balistice lansat marți de Iran, dar spune că nu au fost lovite arme, soldați sau aeronave. Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că apărarea antieriană a ţării "a funcționat impresionant, cu rate ridicate de interceptare", fără să dezvăluie numărul de rachete iraniene doborâte din cele 180 lansate. Israelienii au fost ajutaţi de americani şi de britanici să intercepteze rachetele. Teheranul a vizat cel puţin trei baze militare din Israel, precum şi sediile Mossad şi Shin Bet.

De la 02.10.2024, 18:02
WhatsApp
Cât de eficient a fost atacul Iranului asupra Israelului Armata israeliană recunoaşte că mai multe baze militare au fost avariate X.com

Război în Orientul Mijlociu. O mare parte dintre rachetele balistice lansate de Iran marţi seară au vizat cel puţin trei baze militare din Israel, inclusiv baza aeriană de la Nevatim, unde sunt staţionate avioane de luptă F-35 şi sisteme de apărare aeriană Arrow. O altă bază vizată a fost cea de la Netzarim, unde se află avioane F-15 despre care iranienii susţin că au fost folosite la asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah.

Iranul a vizat 3 baze militare din Israel, sediile Mossad şi Shin Bet

A treia bază ar fi Tel Nof de lângă Tel Aviv. Separat au mai fost vizate sediile Mossad (serviciile secrete externe) și Shin Bet (serviciul de securitate internă) de lângă Tel Aviv, potrivit Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (IRGC) sau Gardienii Revoluţiei, subordonate  ayatollahului. 

Un analist OSINT de la grupul independent de investigație Bellingcat susține că a geolocalizat o filmare postată online care surprinde un atac și că scenele au fost într-adevăr filmate din afara bazei aeriene Nevatim din Israel. Într-un alt clip geolocalizat se văd rachete care au căzut în zona sediului Mossad din Tel Aviv.

Pe acelaşi subiect

La fel au fost geolocalizate impacturi asupra sau în apropierea bazei aeriene Ort Tel Nof. Nu se cunoaşte independent amploarea distrugerilor. Deşi armata israeliană a recunoscut că mai multe baze aeriene au fost avariate în atacul Iranului, fără a suferi daune majore, nu va vorbi cel mai probabil deschis despre acestea, la fel cum nici Iranul nu a făcut-o după atacul israelian din luna aprilie.

Israel admite că unele baze au fost lovite de rachete iraniene

Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat miercuri că mai multe baze aeriene au fost avariate, dar că nu au fost lovite muniţii, arme, soldați sau aeronave. "Nu am suferit nicio pagubă care să oprească operațiunile forțelor aeriene în vreun moment", a spus armata israeliană citată de Haaretz. Potrivit IDF, daunele aduse infrastructurii şi clădirilor civile au fost "minore" și cel mai probabil cauzate de schije rezultate după interceptarea rachetelor iraniene.  Armata nu a precizat care a fost procentul de interceptare, spunând că nu vrea să "ofere Iranului și Hezbollah informații care îi vor ajuta să învețe lecții". A spus doar că apărarea antiaeriană a țării "a funcționat impresionant, cu rate ridicate de interceptare".

Potrivit oficialilor din forţele aeriene şi din serviciile de informaţii ale armatei israeliene, rachetele lansate de Iran marţi au fost cele mai avansate modele de care dispune ţara.Totodată israelienii au negat că Iranul a folosit rachete hipersonice, aşa cum susţine Teheranul. Conform acestora, ei nu au informaţii că Iranul are astfel de rachete.

Zeci de rachete iraniene au fost trase spre sediul Mossad

Potrivit Axios, multe dintre rachetele iraniene lansate marţi au fost interceptate de sistemele de apărare antirachetă israeliene și americane. Cele care nu au fost interceptate au lovit în mare parte zone deschise din apropierea unei baze aeriene din sudul Israelului, a sediului Mossad și a unei baze de informații militare situate la nord de Tel Aviv. Un oficial israelian a declarat pentru Axios că zeci de rachete iraniene au fost trase spre sediul Mossad, dar niciuna nu a lovit în interiorul complexului.

Şi The Wall Street Journal relatează că Iranul a vizat mai multe baze militare israeliene în atac, lovind baza Nevatim din deșertul Negev, unde a provocat pagube minore, potrivit oficialilor americani. Filmările publicate online arată zeci de rachete aterizând lângă bază, unele provocând explozii vizibile. 

Armata israeliană a refuzat să comenteze pe larg miercuri daunele bazei aeriene Nevatim și a altor locații, argumentând că nu vor să ofere Iranului informații despre eficacitatea atacului. Armata a declarat că forțele sale aeriene sunt pe deplin operaționale și gata să lanseze contraatacuri împotriva Iranului. 

Spre deosebire de atacul din luna aprilie, când Iranul a tras 120 de rachete balistice, 30 de rachete de croazieră și peste 150 de drone, respinse de Israel, SUA și alți aliați, de această dată Iranul a lansat 180 de rachete balistice. În plus, atacul din aprilie a fost unul anunţat cu mult timp înainte, iar Israelul și SUA  au avut timp să se pregătească. De această dată Teheranul a trimis un mesaj oficialilor arabi abia luni seară că va lansa un atac, potrivit The Wall Street Journal. Un număr mare de rachete a fost interceptat,    unele dintre ele fiind doborâte de forțele americane din regiune, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Rachetele balistice au ajuns în 15 minute în Israel

Uzi Rubin, fost șef al unității de apărare antirachetă din Israel, a declarat că atacul din aprilie a fost mai ușor de apărat, deoarece a implicat rachete de croazieră și drone care ajung mai greu după ce sunt lansate. Atacul de marți, în schimb, a fost în întregime cu rachete balistice, care au sosit din Iran în 15 minute. 

Un procent bun de interceptare a rachetelor balistice este de peste 80%, a spus Uzi Rubin. Armata israeliană l-a obținut în aprilie. De data această, nu sunt încă suficiente informații pentru a evalua corespunzător cât de eficientă a fost apărarea antiaeriană israeliană, a spus el, citat de WSJ. 

Ce sisteme de apărare are Israelul

Israelul are trei sisteme de apărare aeriană, suprapuse, pe mai multe straturi, majoritatea dezvoltate împreună cu SUA începând cu anii 1980. "Arrow 3" interceptează rachete balistice cu rază lungă de acțiune care părăsesc atmosfera pământului, în timp ce o versiune mai veche a sistemului "Arrow" este folosită pentru rachete cu rază medie spre lungă de acțiune. "David's Sling" sau "Praştia lui David" apără împotriva rachetelor cu rază scurtă spre lungă de acțiune, a dronelor și avioanelor. Iar "Iron Dome", cel mai cunoscut sistem de apărare israelian, este specializat pentru rachetele cu rază mai scurtă, precum cele lansate de Hezbollah sau Hamas. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi orientul mijlociu iran israel atac sua rachete
Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Șase zodii vor avea noroc din plin în plan financiar și cel mai mare succes...
Fanatik.ro
Publicat 02.10.2024
„Ciclonul Fechet” – a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi
spotmedia.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Îți cade PĂRUL când te speli pe cap? Medicii recomandă două tratamente...
Gandul
Publicat 01.10.2024
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de...
Adevărul
Publicat 02.10.2024
Imagini opulente de la majoratul lui Tony, fiul lui Costel Biju. Ce cadouri scumpe...
A1
Publicat 02.10.2024
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2024. Taurii au multă creativitate în această...
CaTine
Publicat 02.10.2024
Tristan Tate și-a preluat mașinile confiscate de DIICOT! Cum arată 4 milioane...
spynews.ro
Publicat 02.10.2024
Stabilit de 18 ani în Grecia, Cosmin Bărcăuan explică: „Frate, știi cum e...
GSP
Publicat 02.10.2024
Cum să folosești oțetul de mere pentru a elimina petele de pe față și pentru...
Click.ro
Publicat 02.10.2024
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi...
Useit
Publicat 01.10.2024
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este...
Redacţia.ro
Publicat 02.10.2024
Topul pensiilor din România. Care este este cea mai mare pensie în plată pe...
libertatea.ro
Publicat 02.10.2024
Chris Martin a vorbit despre viitorul trupei Coldplay: „Vom face doar 12 albume”
ZU
Publicat 02.10.2024
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Hello taste
Publicat 02.10.2024
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după...
Deparinti
Publicat 02.10.2024
Ce trebuiau să facă cei care au văzut-o pe femeia agresată de soț, în...
ziare.com
Publicat 02.10.2024
Cum arată acum iubita lui Christopher von Uckermann din trupa RBD. Artistul se...
Happy
Publicat 02.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Medicool
Publicat 02.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024