Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Filmul atacului asupra Israelului. Iranul a folosit 180 de rachete, printre care şi hipersonice Fattah

Riscul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu este din ce în ce mai mare. Iranul a atacat aseară Israelul cu 180 de rachete, printre care şi hipersonicele Fattah. Imediat după bombardament, Premierul Benjamin Netanyahu a promis răzbunare, în timp ce oficialii de la Teheran au avertizat că se poate mult mai rău. Au fost desigur şi reacţii internaţionale, iar Statele Unite şi Marea Britanie au reafirmat dreptul statului evreu de a se apăra. Preşdintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut tuturor celor implicaţi să protejeze civilii.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 13:11

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israelul cu nu mai puţin de 180 de proiectile, printre care şi rachete hipersonice Fattah, folosite pentru prima dată de către Teheran. Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate, iar sunetul sirenelor a împins peste 10 milioane de oameni în buncăre. Şi cabinetul de securitate a fost nevoit să se reunească într-un adăpost. "Regimul din Iran nu înţelege determinarea noastră de a ne apăra şi determinarea noastră de a ne răzbuna pe inamici. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă, îi vom ataca înapoi", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Riscul escaladării conflictului în zonă este uriaş

Amploarea atacului de azi-noapte a fost mult mai mare faţă de luna aprilie, când 110 rachete balistice şi 30 de croazieră au fost trase asupra Israelului. 90% dintre ţintele propuse, printre care şi bazele militare vizate, ar fi fost lovite în timpul atacului. Cu toate acestea, oficialii iranieni spun că se poate mai rău. Lovite de rachete au fost o şcoală şi un restaurant din Tel Aviv, însă aici nu au fost înregistrate victime. Doar în Cisiordania o persoană a murit şi mai multe au fost rănite în urma atacului. Statele Unite au avertizat încă din timpul zilei că urmează să fie lansate rachete balistice către Israel, dar neagă că ar fi primit informaţii din Iran.

Vezi și

"În ceea ce priveşte modul în care Israelul va răspunde, trebuie să existe consecinţe pentru Iran în urma acestui atac. Am fost foarte clari că trebuie să existe consecinţe", a declarat Matthew Miller, Departamentul de Stat SUA. "Desigur că în cazul oricărui atac asupra Israelului, indiferent care este statul ce îl comite, Statele Unite vor fi mereu acolo, pentru că este deja o tradiţie", a declarat Ioana Bercean, expert în politica Orientului Mijlociu. În urma atacului, preşedintele american în funcţie, Joe Biden a anunţat că susţine pe deplin Israelul, în timp ce mai mulţi lideri internaţionali critică atitudinea Iranului. Şi premierul Marcel Ciolacu a reacţionat printr-un mesaj postat pe platforma X.

"Condamnăm cu fermitate atacurile cu rachetă lansate din Iran către Israel. Aceaste acte de agresiune subminează pacea regională şi trebuie neapărat să înceteze", a fost mesajul transmis de Marcel Ciolacu, premierul României. "Iranul trebuie să oprească aceste atacuri împreună cu forţele sale proxy precum Hezbollah. Iranul a ameninţat Orientul Mijlociu pentru prea mult timp. Haosul şi distrugerea aduse nu numai Israelului, ci şi oamenilor care trăiesc în Liban şi mai mult", a declarat Keir Starmer, premierul britanic. Şi premierul spaniol Pedro Sanchez cere ca spirala violenţei din Orientul Mijlociu să se încheie. De cealaltă parte, gruparea Hamas a catalogat atacul Iranului ca fiind eroic. Cuvinte de apreciere au venit şi din Irak, unde sute de susţinători ai Hezbollah au sărbătorit pe străzile din Bagdad, dar şi în Fâşia Gaza.

Riscul escaladării conflictului în zonă este uriaş, mai ales că acţiunile statului evreu au născut şi reacţii mai... moderate. Chiar înaintea atacului cu rachete, preşedintele turc Receip Erdogan a condamnat ofensiva Israelului în Liban. "Sub acest delir al pământului promis, locul pe care administraţia israeliană va pune ochii, după Palestina şi Liban, cu un fanatism complet religios, va fi ţara noastră, spun asta foarte clar", a declarat Recep Erdogan, preşedintele Turciei. În acest moment, aproximativ 1.500 de cetăţeni români şi familiile lor şi-au înregistrat prezenţa în Liban, iar autorităţile de la Bucureşti i-au sfătuit să părăsească zona cât mai repede.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Filmul atacului asupra Israelului. Iranul a folosit 180 de rachete, printre care şi hipersonice Fattah