Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Iranul afirmă că nu a avertizat SUA înainte de atacul cu rachete asupra Israelului

Iranul a afirmat miercuri că nu a avertizat Statele Unite înainte de atacul cu rachete lansat asupra Israelului cu o zi înainte şi a cerut Washingtonului "să nu intervină" pentru a-şi sprijini aliatul, relatează AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 11:35

Iranul afirmă că nu a avertizat SUA înainte de atacul cu rachete asupra Israelului - Profimedia

Război în Orientul Mijlociu. "Înainte de atac, nu a existat niciun schimb de mesaje" cu partea americană, a declarat la televiziunea publică ministrul iranian de externe Abbas Araghchi, negând orice "coordonare". El a precizat că Iranul a comunicat cu Statele Unite după această salvă de rachete. Potrivit televiziunii iraniene, Teheranul a lansat marţi seara 200 de rachete împotriva Israelului, folosind pentru prima dată mai multe rachete hipersonice.

Atacul de marţi seara este cel de-al doilea lansat de Iran împotriva Israelului în 6 luni

"De asemenea, am avertizat forţele americane să dea dovadă de reţinere în această chestiune şi să nu intervină, altfel se vor confrunta cu un răspuns dur din partea noastră", a continuat diplomatul iranian. "Operaţiunea noastră s-a încheiat şi nu intenţionăm să continuăm", a mai spus Araghchi.

Articolul continuă după reclamă

Republica Islamică a declarat că a lansat atacul asupra Israelului ca răspuns la uciderea liderului mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi a liderului grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. Cele două grupări sunt aliaţi ai Iranului în cadrul aşa-zisei "axe de rezistenţă" împotriva Israelului.

Atacul de marţi seara este cel de-al doilea lansat de Iran împotriva Israelului în şase luni, după cel din aprilie când Teheranul a susţinut că a acţionat în "legitimă apărare" după atacul aerian asupra consulatului său din Damasc, în care şapte militari ai săi au fost ucişi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » Iranul afirmă că nu a avertizat SUA înainte de atacul cu rachete asupra Israelului