Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război în Orientul Mijlociu. Israelul va lansa o "răzbunare semnificativă": vor fi ţintite instalaţiile petroliere ale Iranului

Situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai tensionată. Iranul a atacat aseară Israelul cu 200 de rachete printre care rachete hipersonice Fattah, folosite pentru prima dată de forţele iraniene. Acestea au parcurs distanţa dintre Iran şi Israel în aproximativ 15 minute, zboară la o altitudine mult mai mare decât proiectilele de artilierie ceea ce le face mai greu de interceptat, au o rază mult mai lungă de acţiune şi lovesc ţintele cu mare viteză. Netanyahu a promis răzbunare, dar oficialii iranieni avertizează că ceea ce s-a întâmplat ieri este numai puţin din ceea ce pot.

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 09:22

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israelul pentru prima dată cu rachete hipersonice Fatah. Val de reacţii internaţionale: "Trebuie oprit haosul" - Profimedia

Război Israel - Hezbollah. Iranul a atacat Israelul cu 200 de rachete, mare parte dintre ele fiind Fatah - rachete hipersonice folosite în premieră. Israel susţine că IronDome a reuşit să le blocheze. Reacţiile internaţionale nu au întârziat să apară. SUA susţine dreptul Israelului la apărare, în timp ce alţi reprezentanţi europeni spun că acest conflict nu trebuie escaladat pentru a nu declanşa un război regional de proporţii. De la tribuna ONU, reprezentantul Iranului a ameninţat cu un "răspuns decisiv" dacă Israelul va încerca să riposteze după atac. Ucraina şi-a evacuat 179 de cetăţeni din Liban, în contextul în care Israelul a făcut apel la populaţia civilă să se îndepărteze de zona de conflict pentru că vor continua atacurile asupra Hezbollah. Iordania vrea să stea departe de tot haosul din Orientul Mijlociu şi spune că ţara "nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni". Între timp, Israel pregăteşte răspunsul, iar în următoarele zile ar urma să fie bombardate instalaţiile petroliere ale Iranului.

Urmăriţi aici LIVE TEXT cele mai importante ştiri despre războiul din Orientul Mijlociu:

UPDATE 09:22 Fostul prim-ministru al Israelului, Naftali Bennett, afirmă că statul israelian trebuie să profite de oportunitatea de a riposta oferită de atacul de marți pentru a înlătura de la putere „regimul terorist” al Iranului, potrivit SkyNews. Naftali Bennett spune că Israelul are „cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani de a schimba fața Orientului Mijlociu” și că, odată cu „paralizarea” Hamas și Hezbollah, Iranul este expus. „Conducerea Iranului a făcut o greșeală teribilă”, a scris el pe X. „Trebuie să acționăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalațiile sale energetice centrale și pentru a paraliza mortal acest regim terorist”, adaugă Bennett.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 09:00 Hezbollah a anunţat că s-a confruntat direct cu forţele israliene care au intrat în oraşul libanez Adaisseh şi le-a forţat să se retragă, informează Reuters. Oraşul se află la doar 200 de metri de graniţa Israelului cu Liban.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 08:43 Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat miercuri că au bombardat o a treia şcoală din Fâşia Gaza, despre care se presupune că ar fi folosită de Hamas, după ce alte două centre educaţionale au fost atacate marţi seara de avioane israeliene, atacuri soldate cu mai mulţi morţi, informează EFE. Ţinta celor mai recente bombardamente a fost şcoala Brig, susţine armata israeliană pe reţeaua de socializare X, care acuză Hamas de operarea unui centru de comandă şi control în clădirea şcolii pentru a ataca Israelul. Forţele israeliene nu au indicat dacă atacul a provocat victime, iar autorităţile din Fâşia Gaza încă nu au făcut comentarii.

UPDATE 08:31 Serviciul de informații militare al Ucrainei și Ministerul de Externe au evacuat 179 de persoane din Liban, pe fondul escaladării violenței în Orientul Mijlociu, a informat Ministerul de Externe, potrivit kyivindependent.com. Ucraina a anunțat că a evacuat 179 de persoane, dintre care 134 de cetățeni ucraineni. „Printre ucraineni se numără 112 adulți și 22 de copii”, anunță Ministerul ucrainean de Externe. „În plus, 45 de persoane de alte naționalități au fost evacuate – cetățeni ai Poloniei, Republicii Cehe, Lituaniei, Moldovei, Braziliei și Libanului”.

UPDATE 08:17 Israelul va lansa în câteva zile o "răzbunare semnificativă" la atacul cu rachete al Iranului, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol, potrivit site-ului de știri Axios, relatează SkyNews. Site-ul de știri Axios, cu sediul în SUA, raportează că Israelul va lansa o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului în câteva zile, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol. Mai multe explozii avut loc, miercuri dimineață, în Beirut. Armata israeliană a confirmat că lovește „ținte Hezbollah”. Anterior, locuitorii din unele zone din suburbiile sudice ale capitalei libaneze au fost avertizați să-și evacueze casele.

UPDATE 07:48 Iordania a promis că "nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni", după ce atacul iranian cu rachete asupra Israelului a amplificat tensiunile în Orientul Mijlociu și a agravat temerile legate de un conflict mai extins. Conform CNN, Ministerul de Interne a anunțat că fragmente de rachete au căzut în diferite părți ale țării, inclusiv în capitala Amman. "Poziția Iordaniei a fost întotdeauna că nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni; protejarea Iordaniei și a poporului său este responsabilitatea noastră numărul unu", a declarat miercuri Mohammad al-Momani, ministrul comunicațiilor guvernamentale, la postul de televiziune al-Mamlaka, finanțat de stat. Potrivit lui al-Momani, trei persoane au suferit răni ușoare din cauza rachetelor și resturilor care au căzut. "Există pagube materiale care sunt evaluate în prezent", a adăugat el, citat de CNN.

UPDATE 07:31 Armata israeliană a emis un nou avertisment pentru locuitorii din suburbia sudică a Beirutului, Hadath al-Gharb, în noaptea zilei de marți spre miercuri, relatează Sky News. "Avertisment urgent pentru locuitorii din suburbia de sud, în special pentru cei din clădirea specificată pe hartă în cartierul Hadath al-Gharb. Vă aflați în apropierea instalațiilor și intereselor Hezbollah, împotriva cărora IDF va opera în viitorul apropiat. Pentru siguranța dumneavoastră și a membrilor familiei dumneavoastră, trebuie să evacuați imediat această clădire și clădirile înconjurătoare și să stați departe de acestea pe o distanță de nu mai puțin de 500 de metri". Avertismente similare au fost lansate în cursul serii și al nopții, corespondenții de la fața locului relatând că în zonă se aud bombardamente. Forțele de apărare ale Israelului au confirmat anterior că lovesc ținte Hezbollah din capitala libaneză, conform sursei menționate.

UPDATE 07:25 Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a justificat atacul cu rachete al țării sale asupra Israelului, afirmând că acțiunea a fost efectuată în legitimă apărare. În replică, ambasadorul Israelului, Danny Danon, a promis represalii pentru atacurile recente ale Iranului, relatează BBC. În scrisorile adresate Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și secretarului general, Iravani a explicat că atacul a fost o reacție la asasinarea unor lideri de rang înalt ai grupărilor Hamas și Hezbollah. El a avertizat că orice altă acțiune împotriva Iranului va fi întâmpinată cu un răspuns „decisiv”.

Răspunzând la aceste declarații, ambasadorul Israelului, Danny Danon, a promis represalii pentru atacurile recente ale Iranului, care au forțat milioane de israelieni să se adăpostească în adăposturi antiatomice. Danon a subliniat că Israelul nu își dorește război sau escaladare, dar nu poate rămâne pasiv în fața atacurilor asupra civililor săi, adăugând că represaliile vor fi „dureroase”. La sfârșitul săptămânii trecute, Iravani a acuzat „inacțiunea” Consiliului de Securitate pentru escaladarea conflictului actual și a îndemnat cei 15 membri ai acestuia să ia „măsuri decisive” împotriva Israelului pentru a preveni „târârea regiunii într-un război la scară largă”.

UPDATE 07:00 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ordonat noi evacuări în Liban, promițând „acțiuni în forță”. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat în limba arabă că oricine se află în apropierea anumitor clădiri din zona Haret Hreik, bastionul Hezbollah din Dahieh, trebuie să părăsească imediat zona. Dahieh este o suburbie situată în partea de sud a capitalei libaneze, Beirut. „Vă aflați în apropierea unor instalații periculoase ale Hezbollah împotriva cărora IDF va acționa în forță în viitorul apropiat”, a avertizat Avichay Adraee, citat de Sky News. „Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei dumneavoastră, vă cerem să evacuați imediat aceste clădiri și să vă deplasați la o distanță de cel puțin 500 de metri de ele.” De asemenea, IDF a publicat hărți care arată clădirile vizate. IDF a emis ordine similare de evacuare în ultimele zile, înainte de a lovi din aer ținte suspectate de legături cu Hezbollah.

Război Israel - HezbollahPloaia de rachete a luminat aseară cerul din Israel. Atacul masiv a inclus nu mai puţin de 200 de proiectile printre care şi rachete hipersonice Fattah, folosite pentru prima dată de Iran. Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate, iar sunetul sirenelor i-a împins pe oameni către cel mai apropiat buncăr. Inclusiv Cabinetul de securitate a fost nevoit să se reunească într-un adăpost. Israelul promite însă răzbunare. "Regimul din Iran nu înţele determinarea noastră de a ne apăra şi determinarea noastră de a ne răzbuna pe inamici. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă - îi vom ataca înapoi", a declarant Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Biden a anunţat că susţine pe deplin Israelul în timp ce mai mulţi lideri internaţionali critică atitudinea Iranului

Amploarea atacului a fost mult mai mare față de cea din luna aprilie, atunci când au fost lansate 110 rachete balistice şi 30 de croazieră. În faţa ameninţărilor lansate de Israel, Iranul spune că ceea ce s-a întâmplat seara trecută este numai o mică parte din ceea ce pot şi confirmă că a lovit peste 90 la sută din ţintele propuse, printre care şi baze militare. Printre clădirile lovite se află şi o şcoală, dar şi un restaurant din Tel Aviv, însă din fericire nu au fost înregistrate victime. Numai în Cisiordania o persoană a murit şi mai multe au fost rănite în urma atacului. Statele Unite au avertizat încă din timpul zilei că urmează să fie lansate rachete balistice către Israel însă neagă că ar fi primit informaţii din Iran.

"În ceea ce priveşte modul în care Israelul va răspunde, trebuie să existe consecinţe pentru Iran în urma acestui atac. Am fost foarte clari că trebuie să existe consecinţe", a declarat Matthew Miller, Departamentul de stat SUA. "Desigur că orice atac asupra Israelului, indiferent de cine este statul care îl comite, Statele Unite vor fi mereu acolo,  pentru că este deja o tradiţie, şi până la urmă această relaţie dintre Israel şi America, este una extrem de privilegiată", a declarat Ioana Bercean, expert în politica Orientului Mijlociu. Inclusiv Joe Biden a anunţat că susţine pe deplin Israelul în timp ce mai mulţi lideri internaţionali critică atitudinea Iranului. Marcel Ciolacu subliniază nevoia de pace regională şi a reafirmat solidaritatea pentru Israel.

"Condamnăm cu fermitate atacurile cu rachetă lansate din Iran către Israel. Aceaste acte de agresiune subminează pacea regională şi trebuie neapărat să înceteze", a fost mesajul transmis de Marcel Ciolacu, premierul României. Premierul spaniol Pedro Sanchez cere ca spirala violenţei din Orientul Mijlociu să se încheie, iar Keir Starmer imploră oprirea escaladării conflictului în regiune. "Iranul trebuie să oprească aceste atacuri împreună cu forţele sale proxy precum Hezbollah. Iranul a ameninţat Orientul Mijlociu pentru prea mult timp. Haosul şi distrugerea aduse nu numai Israelului, ci şi oamenilor printre care trăiesc, în Liban şi mai mult", a declarat Keir Starmer, premierul britanic. Gruparea Hamas a lăudat însă acţiunile Iranului şi a caracterizat atacul ca fiind unul eroic. Cuvinte de apreciere au venit şi din Irak.

Sute de oameni, susţinători ai Hezbollah, s-au adunat pe străzile din Bagdad fluturând steaguri şi ţinând în mâini poze cu liderul ucis al grupării. Aceeaşi veselie a fost şi în Gaza, unde palestinienii au aplaudat momentul în care care rachetele au apărut pe cer. Atacul masiv vine ca un răspuns după săptămâni de confruntări cu Hezbollah, în care au fost uciși mai mulți șefi ai grupării, inclusiv liderul Hassan Nasrallah. În pofida contextului tensionat, armata israeliană continuă să atace Libanul. Numai ieri, 55 de persoane au fost ucise, iar în teroarea războiului sunt blocaţi şi 1.500 de români pe care autorităţile îi sfătuiesc să plece cât mai repede.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Ştiri externe » Război în Orientul Mijlociu. Israelul va lansa o "răzbunare semnificativă": vor fi ţintite instalaţiile petroliere ale Iranului