Antena Meniu Search
x

Update Israelul a lansat un atac asupra Iranului. Armata iraniană sugerează că riposta a fost slabă şi nu va răspunde

Sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe locații, după ce s-au auzit explozii în apropierea aeroportului și a unei baze militare din provincia Isfahan. Ambele țări au confirmat atacul doar prin declarații anonime pentru presa occidentală, Autoritățile din Teheran încearcă să îl prezinte drept o lovitură minoră şi dau de înţeles că nu vor răspunde. Nici guvernul israelian, nici Pentagonul SUA nu au recunoscut oficial operaţiunea. Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă că instalaţiile nucleare iraniene nu au suferit nicio pagubă şi îndeamnă la “cea mai mare reținere”.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 12:08

Israelul a lansat un atac asupra Iranului, susţine un oficial american. Trei explozii au fost auzite în apropierea aeroportului Isfahan. Apărarea anti-aeriană, activată
Israelul a lansat un atac asupra Iranului, susţine un oficial american. Trei explozii au fost auzite în apropierea aeroportului Isfahan. Apărarea anti-aeriană, activată - Twitter

UPDATE 11:50 Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube.

"Datorită vigilenţei noastre, s-a deschis focul în direcţia unor obiecte zburătoare", a declarat comandantul şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, agenţiei iraniene Defa Press, specializată în apărare.  Întrebat dacă Iranul va răspunde la presupusa agresiune, Mousavi a declarat: "S-a văzut deja răspunsul Iranului", într-o aparentă aluzie la atacul de sâmbăta trecută asupra Israelului.

Autorităţile militare iraniene au confirmat că un atac cu drone a avut loc vineri dimineaţă în provincia centrală Isfahan, care găzduieşte centre de producţie de rachete şi instalaţii nucleare. "Sunetul are legatură cu tirurile sistemelor de apărare din Isfahan", a spus comandantul armatei iraniene din provincia Isfahan, Siavosh Mihan-Dust, după ce televiziunea de stat iraniană a raportat la primele ore ale dimineţii că s-au auzit "explozii puternice" în această provincie. "Nu am avut nicio pagubă sau accidente", a adăugat militarul iranian.

UPDATE 11:30: Analistul politic Răzvan Pantelimon a declarat pentru Observator că lovitura Israelului în Iran nu a fost un atac de mari dimensiuni, ci doar o încercare demonstrativă pentru a putea să îşi spele onoarea la fel cum a făcut Iranul. 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 11:00: Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a informat vineri The Washington Post.

UPDATE 10:30: Israel şi Iran au confirmat atacul prin declarații anonime pentru presa occidentală, dar Teheranul spune că operaţiunea a fost slabă şi limitată, s-au folosit doar drone fără a produce pagube semnficative. Bursele asiatice au scăzut iar petrolul s-a scumpit

Explozii puternice în regiunea Isfahan

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele. Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că "nu au fost atacuri cu rachete până în prezent".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării. Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Iranul neagă că a fost atacat cu rachete de către Israel

Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat vineri că "nicio pagubă majoră" nu a fost raportată după exploziile auzite în zori, informează AFP. "În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării", "nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă", a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi. IRNA a clarificat că "nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă". În provincia Isfahan (centru), unde au fost auzite explozii, "instalaţiile importante, în special instalaţiile nucleare, sunt complet sigure şi acolo nu au fost raportate accidente", a adăugat IRNA.

Mai mult, secretariatul Consiliului Suprem de Securitate Naţională a negat informaţiile de presă conform cărora acest organism prezidat de preşedintele Republicii Islamice, Ebrahim Raissi, ar fi organizat vineri o întâlnire de urgenţă în urma acestor explozii, potrivit agenţiei Tasnim.

SUA au primit avertizări înainte de riposta Israelului împotriva Iranului, dar ”nu au susţinut-o”

Israelul a anunţat SUA joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN. ”Nu am aprobat răspunsul”, a spus oficialul. Isralul a cântărit un răspuns la loviturile aeriene din weekend ale Iranului care au avut ca ţintă statul evreu şi din care majoritatea au fost interceptate.

Israelul și Iranul au intrat într-o spirală de violențe recente, care au amplificat tensiunile în regiune. Israelul a avertizat că va răspunde după ce Iranul a tras sute de rachete și drone în weekend, chiar dacă aproape toate au fost interceptate. La rândul său, Iranul a atacat Israelul după ce Israelul a bombardat consulatul Iranului din Damasc, omorând mai mulți generali de top. În încercarea de a tempera escaladarea conflictului, Statele Unite au intervenit, depunând eforturi intense pentru a încuraja Israelul să evite o reacție excesivă și pentru a reduce riscul unui război regional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Israelul a lansat un atac asupra Iranului. Armata iraniană sugerează că riposta a fost slabă şi nu va răspunde