Antena LIVE

Curs valutar

Israelul, acuzat de genocid de Africa de Sud, apare azi în fața Curții Internaționale de Justiție. Procesul ar putea schimba cursul războiului

Război Israel - Hamas. Curtea Internațională de Justiție urmează să deschidă audieri de două zile în procesul intentat de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza, relatează CNN. Israelul spune că este pregătit să se apere în faţa acuzaţiilor. Columbia şi Brazilia şi-au exprimat miercuri seara sprijinul pentru demersul Africii de Sud. La fel şi Iranul.

De la 11.01.2024, 10:50
WhatsApp
Israelul, acuzat de genocid de Africa de Sud, apare azi în fața Curții Internaționale de Justiție. Procesul ar putea schimba cursul războiului Profimedia

Israelul urmează să se prezinte joi în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz cu mize mari care ar putea determina cursul războiului brutal din Gaza, relatează CNN. Israelul s-a pregătit să se apere la cea mai înaltă instanţă a ONU împotriva acuzaţiilor de genocid în Gaza, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins pentru prima dată public apelurile unor miniştri de dreapta de a ocupa permanent enclava, relatează Reuters.

Curtea Internațională de Justiție, audieri în cazul acuzațiilor de genocid aduse Israelului

În contextul în care războiul Israelului împotriva militanţilor Hamas se dezlănţuie în Gaza, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga urmează să organizeze două zile de audieri într-un caz deschis de Africa de Sud în decembrie, care susţine că războiul încalcă Convenţia privind Genocidul din 1948.

Într-un dosar de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate sau foamete generalizată. De asemenea, Israelul este acuzat că nu a reușit să oprească incitarea la genocid în declarațiile publice ale oficialilor săi.

Pe acelaşi subiect

"Statul Israel se va prezenta în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a risipi calomnia absurdă a Africii de Sud, în timp ce Pretoria oferă acoperire politică şi juridică regimului violator Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.  De asemenea, armata israeliană spune că ia o serie de măsuri pentru a evita victimele civile.

Audierile se vor referi exclusiv la cererea Africii de Sud pentru un ordin de urgenţă ca Israelul să suspende acţiunea militară din Gaza, în timp ce instanţa, cunoscută şi sub numele de Curtea Mondială, audiază fondul cazului - un proces care ar putea dura ani de zile. 

ONU definește genocidul ca fiind un act "comis cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios".

Columbia, Brazilia şi Iranul sprijină demersul Africii de Sud

Columbia şi Brazilia şi-au exprimat miercuri seara sprijinul pentru demersul Africii de Sud. La fel şi Iranul. Israelul şi-a lansat ofensiva după ce luptătorii Hamas au efectuat un atac transfrontalier pe 7 octombrie, în care Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 răpite.

De atunci, forţele israeliene au distrus o mare parte din Gaza şi aproape toţi cei 2,3 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor cel puţin o dată, ceea ce a provocat o catastrofă umanitară. Peste 23.000 de palestinieni au fost ucişi. Statele Unite au respins acuzaţiile de genocid ale Africii de Sud, cerând în acelaşi timp Israelului să facă mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni.

"Acuzaţiile că Israelul comite genocid sunt nefondate", a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, într-un comunicat. "De fapt, cei care atacă violent Israelul sunt cei care continuă să ceară în mod deschis anihilarea Israelului şi uciderea în masă a evreilor", a adăugat el.

Miller sprijină "dreptul Israelului de a se apăra împotriva actelor teroriste ale Hamas", adăugând în acelaşi timp că Israelul trebuie să "respecte dreptul internaţional umanitar" şi "să caute mai multe modalităţi de a preveni vătămarea civililor şi de a investiga acuzaţiile credibile de încălcări ale dreptului internaţional umanitar atunci când ele apar".

În ajunul audierilor, Netanyahu s-a opus apelurilor membrilor de dreapta ai guvernului său, inclusiv ministrului de finanţe Bezalel Smotrich şi ministrului securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir, ca palestinienii să părăsească Gaza în mod voluntar, făcând loc israelienilor să se stabilească acolo.

Deşi această poziţie a fost politica oficială a Israelului, comentariile anterioare ale lui Netanyahu privind ocuparea permanentă a Fâşiei Gaza au fost inconsecvente şi uneori opace. "Vreau să clarific câteva aspecte: Israelul nu are nicio intenţie de a ocupa permanent Gaza sau de a-i strămuta populaţia civilă", a scris Netanyahu pe platforma de socializare X.

Dorind probabil ca aceste comentarii să se facă auzite înainte de audierile din instanţă, el a adăugat: "Israelul luptă împotriva teroriştilor Hamas, nu împotriva populaţiei palestiniene, şi facem acest lucru în deplină conformitate cu dreptul internaţional". 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas israel hamas genocid fasia gaza
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024