Antena Meniu Search
x

Ce va face Israelul în următoarea etapă a războiului din Gaza. Susţine că nu va exercita control civil în Fâşie

Război Israel - Hamas. Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza. Următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza va avea o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi pe continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud. Între timp, statele din Golf au condamnat declaraţiile israelienilor privind mutarea palestinienilor din Gaza. Ministrul israelian al Apărării a susţinut că țara sa nu va exercita control civil în Gaza, palestinieni vor fi responsabili de asta, cu condiția să nu fie ostili față de Israel și să nu actioneze împotriva Israelului. 

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 12:26

Planul pentru următoarea etapă a războiului din Gaza. Israelul: Nu vom exercita control civil
Planul pentru următoarea etapă a războiului din Gaza. Israelul: Nu vom exercita control civil - Profimedia

Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud, informează Reuters, citat de Agepres. 

Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă după presiuni internaţionale crescânde pentru a trece la operaţiuni de luptă mai puţin intense.

"În regiunea de nord a Fâşiei Gaza vom trece la o nouă abordare a luptei în conformitate cu realizările militare de pe teren", a afirmat biroul lui Gallant într-o declaraţie ce evidenţiază principiile directoare care reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului. El a spus că operaţiunile vor include raiduri, demolarea de tuneluri, lovituri aeriene şi terestre şi operaţiuni ale forţelor speciale.

În sudul enclavei asediate, unde locuieşte acum cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane din Fâşia Gaza, mulţi în corturi şi alte adăposturi temporare, operaţiunea va continua să încerce să elimine liderii Hamas şi să salveze ostaticii israelieni. "Va continua atât timp cât se consideră necesar", se spune în declaraţie.

Pe acelaşi subiect

După război, Gallant a spus că Hamas nu va mai controla Fâşia Gaza şi că Israelul îşi va rezerva libertatea operaţională de acţiune. Dar a adăugat că nu va exista prezenţă civilă israeliană şi că organismele palestiniene vor asuma responsabiliatea pentru administrarea enclavei. "Locuitorii Gazei sunt palestinieni, prin urmare organele palestiniene vor fi la conducere, cu condiţia să nu existe acţiuni ostile sau ameninţări împotriva statului Israel".

Ofensiva Israelului a ucis peste 22.000 de palestinieni, a forţat majoritatea populaţiei să îşi părăsească locuinţele şi a redus la dărâmături mare parte din Gaza. 

Statele din Golf condamnă declaraţiile israelienilor privind ''emigrarea'' palestinienilor din Gaza

Arabia Saudită, Qatarul, Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au condamnat joi declaraţiile făcute de doi miniştri israelieni care le-au cerut palestinienilor să părăsească Fâşia Gaza, relatează AFP.

Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, a făcut apel luni la o revenire a coloniştilor israelieni în Fâşia Gaza după războiul aflat în desfăşurare şi a "încurajat" totodată populaţia palestiniană din acest teritoriu să emigreze, la o zi după un apel similar făcut de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionismul Religios (de extrema dreaptă).

Arabia Saudită "condamnă şi respinge categoric comentariile celor doi miniştri", a declarat Ministerul de Externe saudit într-un comunicat. El a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze împotriva "persistenţei" guvernului israelian de a încălca legile internaţionale "prin declaraţiile şi acţiunile sale".

Qatarul, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamas de la sfârşitul lunii noiembrie, "a condamnat în termenii cei mai fermi" declaraţiile celor doi miniştri. "Politica de pedeapsă colectivă şi de strămutare forţată practicată de autorităţile de ocupaţie împotriva locuitorilor din Gaza nu va schimba faptul că Fâşia Gaza este pământ palestinian şi va rămâne palestinian", a afirmat Ministerul de Externe din Qatar într-un comunicat.

Kuweitul a urmat exemplul vecinilor săi din Golf şi a avertizat împotriva "planurilor israeliene de a strămuta locuitorii din Gaza în special, şi poporul palestinian în general". Emiratele Arabe Unite, care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, au denunţat "în termenii cei mai fermi declaraţiile extremiste" ale celor doi miniştri.

Ministerul Afacerilor Externe din EAU "îşi exprimă respingerea categorică a acestor declaraţii ofensatoare şi a tuturor practicilor (...) care ameninţă să agraveze escaladarea şi instabilitatea în regiune", a spus el într-un comunicat. Declaraţiile celor doi miniştri israelieni au fost denunţate şi de Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Ce va face Israelul în următoarea etapă a războiului din Gaza. Susţine că nu va exercita control civil în Fâşie