Antena LIVE

Curs valutar

Liderii UE s-au predat în fața Ungariei. Cum i-a șantajat Viktor Orban și cât de corect este un embargo care scutește Budapesta

În lupta cu războiul dus de Rusia în Ucraina, liderii UE s-au predat în fața premierului ungar Viktor Orban. Statele membre au capitulat în fața solicitărilor acestuia și au acordat Budapestei o scutire aproape totală de la embargoul asupra petrolului rusesc, relatează Politico.

De la 31.05.2022, 13:36
WhatsApp
Liderii UE s-au predat în fața Ungariei. Cum i-a șantajat Viktor Orban și cât de corect este un embargo care scutește Budapesta Profimedia

Predarea colectivă în fața lui Viktor Orban, care a împiedicat un acord UE timp de 26 de zile, le-a permis luni seară șefilor de stat și de guverne din UE să revendice victoria adoptând al șaselea pachet de sancțiuni pentru a pedepsi Moscova. Totodată a salvat Bruxelles-ul de la un eșec lamentabil, de a nu reuși să pună în aplicare embargoul anunțat cu surle și trâmbițe.  Oficialii și diplomații UE au recunoscut că Viktor Orban a reușit să câștige punând interesele Ungariei înaintea eforturilor de a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin.

”Orban a primit multe în schimb și i-a ținut ostatici pe toți”, a concluzionat un diplomat UE despre eforturile de tergiversare duse de Ungaria. Orban însuși a postat o scurtă declarație triumfală pe Facebook: ”S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargoul petrolului!”

90% din exporturile rusești de petrol către țările UE, oprite până la sfârșitul anului 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți înalți oficiali au declarat că embargoul va opri 90% din exporturile rusești de petrol către țările UE până la sfârșitul anului, privând Kremlinul de venituri cruciale pentru finanțarea războiului. Pachetul include și alte sancțiuni severe, inclusiv excluderea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Noile sancțiuni îl vizează și patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și un apropiat al lui Putin, precum și pe oficiali militari ruși responsabili de atrocitățile din Bucha și alte orașe care au fost ocupate de forțele rusești.

Pe acelaşi subiect

Măsurile trebuie transpuse în limbaj juridic și aprobate oficial de Consiliul UE, formalități care că vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. ”Vrem să punem capăt mașinii de război rusești și să oprim finanțarea capacității militare ruse”, a declarat Charles Michel, marți dimineață, la o conferință de presă, la care i s-a alăturat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen, care a călătorit la Budapesta pentru a negocia cu Orban, a spus săptămâna trecută că șefii de stat și de guverne nu vor putea ajunge la un acord la summitul din această săptămână. Ea s-a arătat mulțumită că lucrurile au decurs diferit. ”Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni”, a spus von der Leyen la conferința de presă. ”Mulțumită acestui fapt, Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicție pentru aproape 90% din toate importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului”.

Ea a menționat că noile sancțiuni blochează asigurarea și reasigurarea navelor cargo rusești de către companiile UE și suspendă activitatea în UE a trei instituții de presă controlate de ruși care erau folosite pentru a răspândi propaganda Kremlinului.

Secțiunea de nord a conductei Drujba care duce petrol în Germania și Polonia, închisă 

Michel, von der Leyen și alți lideri au insistat că Consiliul European va revizui ”cât mai curând posibil” scutirea acordată Ungariei - permisiunea ca petrolul rusesc să continue să curgă prin secțiunea de sud a conductei Drujba. Problema ar putea fi discutată chiar la următorul summit UE, spre sfârșitul lunii iunie. În practică, scutirea nu are limite.

Deși scutirea se aplică din punct de vedere tehnic petrolului livrat prin conducte, oficialii UE au spus că Germania și Polonia au convenit voluntar să oprească toate achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, întrerupând livrările de țiței din secțiunea de nord a conductei Drujba.

Michel a spus că asta înseamnă un embargo relativ rapid asupra a 70% din exporturile de petrol rusesc către UE și asupra a 90%  până la sfârșitul anului. Chiar dacă a salutat acordul drept un triumf, el a recunoscut provocările grele cu care s-au confruntat țările UE în încheierea acordului.

”Nu subestimăm toate dificultățile”, a spus Michel la conferința de presă. ”Știm că a fost nevoie de câteva săptămâni înainte de a putea lua o astfel de decizie. Dar cred că este un semnal foarte puternic pe care l-am trimis astăzi pentru că în ultimele ore, în ultimele zile, au existat speculații cu privire la riscul lipsei de unitate a Uniunii Europene. Cred că mai mult ca oricând, este important să arătăm că suntem capabili să fim puternici, că suntem capabili să fim fermi, că suntem capabili să fim duri pentru a ne putea apăra valorile, pentru a ne apăra interesele noastre.”

Oficialii au transmis că vor lucra să refacă infrastructura care ar permite Ungariei să primească mai mult petrol printr-o conductă alternativă din Croația, moment în care scutirea acordată Budapestei ar putea fi eliminată treptat.

Este corect ca o țară UE să nu participe la embargo?

Când au fost întrebați cât de corect este că o țară din UE nu participă practic la embargo, oficialii au insistat că Ungaria se confruntă cu probleme speciale de ”securitate a aprovizionării”, deoarece nu are porturi maritime, prin urmare, nu poate primi petrol cu narve cargo și pentru că oleoductul Drujba străbate Ucraina, adică este vulnerabil la sabotaje sau avarii cauzate de război.

Din acest motiv, liderii UE au convenit ca ”în cazul întreruperilor bruște a livrărilor, vor fi introduse măsuri de urgență pentru a asigura aprovizionarea”. Aceasta înseamnă că Ungaria ar putea achiziționa petrol suplimentar în cazul în care aprovizionarea normală prin conducte ar fi întreruptă.

Produsele din țiței, eliminate în șase luni, produsele rafinate, până la sfârșitul anului

Chiar și fără presiunea Ungariei, embargoul a fost conceput pentru a oferi țărilor care depind de aprovizionarea cu petrol rusesc timp pentru a se adapta. Produsele din țiței vor fi eliminate treptat în șase luni, iar produsele rafinate până la sfârșitul anului. Ungaria nu a fost singura țară care a exprimat obiecții, deși a fost cea mai vocală. Slovacia și Bulgaria au cerut, de asemenea, concesii. Cehia a primit o scutire de 18 luni de la interdicția privind revânzarea produselor petroliere.

Procesul ajungerii la un acord politic asupra embargoului arată totuși dificultatea tot mai mare cu care se confruntă UE în a pedepsi Rusia pentru războiul din Ucraina. Von der Leyen a anunțat pentru prima dată planurile pentru interzicerea petrolului într-un discurs în Parlamentul European pe 4 mai și a prezis adoptarea în câteva zile. Dar, a durat aproape o lună.

Oficialii și diplomații UE au spus că renunțarea la gazele naturale rusești va fi și mai complicată. Cu toate astea, șefii de stat și de guverne din UE s-au angajat din nou să își îndeplinească promisiunea, adoptată la summitul din martie, de a pune capăt dependenței de energia rusă.

Mark Rutte, premierul olandez, a spus că liderii vor aborda în mod diferit următoarea rundă de sancțiuni, pentru a nu ajunge la blocaje. ”Eu și ceilalți am pledat în această seară că atunci când vom lucra la cel de-al șaptelea pachet”, a spus Rutte. ”Ar trebui să avem o dezbatere directă despre toate aspectele tehnice înainte de a începe să discutăm despre cum ar arăta sancțiunile reale.”

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

embargo petrol rusia sanctiuni ucraina ungaria viktor orban
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024